Trier, pe repede-înainte

Foto: Bogdan Stanciu

Citybreak

Cel mai vechi oraș din Germania, Trier, este o destinație premium pentru pasionații de istorie. Numele localității provine de la cel al tribul antic al treverilor. După ce i-au cucerit, la începutul primului secol după Christos, romanii au fondat un oraș pe pământurile lor, pe care l-au botezat Augusta Treverorum, pentru a-l deosebi de celelalte orașe numite după împăratul Augustus.

Augusta Treverorum, situat pe malul Mosellei, a ajuns cu timpul cea mai importantă așezare romană de la nord de Alpi. A fost, mai întâi, capitală a provinciei Galia Belgica, apoi a prefecturilor Galiei, Germaniei, Britaniei și Hispaniei, și, după reformele lui Diocletian, în secolul al IV-lea, una dintre cele patru capitale imperiale, mai exact reședința Cezarului Apusului. În această perioadă, orașul era al cincilea cel mai mare din lumea cunoscută de europeni, cu o populație între 75.000 și 100.000 de persoane.

La începutul Evului Mediu, Trierul a fost ocupat de franci și a început să se afirme ca un important centru ecleziastic. Arhiepiscopul de Trier a ajuns unul dintre cei mai influenți principi ai Bisericii Catolice, el fiind unul dintre cei șapte electori ai Imperiului Roman de Națiune Germană.

Ceva mai aproape de zilele noastre, în 1818 aici s-a născut burghezul Karl Marx, ale cărui idei socialiste aveau să influențeze dramatic istoria unei jumătăți de planetă, în secolul XX.

Toată această istorie glorioasă este păstrată și pusă în valoare în mod remarcabil în Trierul de astăzi, un oraș prosper cu 100.000 de locuitori. O parte dintre monumentele orașului au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, dar și cele care nu au avut parte de o asemenea onoare merită din plin o vizită.

Principalele atracții ale orașului pot fi vizitate, pe repede înainte, cam în trei ore. Dar Trierul merită chiar și un weekend întreg pentru a te bucura de pletora de monumente istorice pe care le adăpostește.

Foto: Bogdan Stanciu

Foto: Bogdan Stanciu

Porta Nigra, veritabilă emblemă a orașului, este poarta nordică a orașului roman, construită între 186 și 200. În Evul Mediu, a fost salvată de la distrugere de Sfântul Simeon de Trier, un călugăr care s-a retras într-o chilie din interioriul porții, între anii 1030-1035. Mai târziu, poarta a fost transformată în biserică, iar la începutul secolului al XIX-lea, din ordinul lui Napoleon, s-a început readucerea ei la starea inițială. Momentan adăpostește un muzeu pe două niveluri.

Liebfrauenkirche este cea mai veche biserică gotică din Germania, construită peste o mai veche biserică din perioada romană. Se presupune că lăcașul de cult a fost ridicat între 1230 și 1260. Atipic pentru o biserică gotică este planul său, în formă de cruce cu laturile egale și vârfurile rotunjite, completată de o serie de opt abside circulare. Portalul de la intrare este o dovadă impresionantă de măiestrie artistică.

Podul Romana. UNESCO apreciază că nu există niciun loc la nord de Alpi care să fi păstrat o așa de mare concentrație de construcții romane importante, cum este Trierul. Una dintre cele mai importante construcții din această perioadă este podul roman peste Mosella, cel mai vechi pod funcțional din Europa de la nord de Alpi. Pilonii pe care se sprijină podul datează din anii 146-152, în timp ce partea superioară a structurii a fost refăcută de două ori, actualele arce datând din secolul al XVIII-lea. Marele noroc al podului a fost în 1945, când tancurile generalului american Patton l-au cucerit atât de rapid încât trupele germane nu au apucat să îl arunce în aer.

Un ansamblu urban unic îl formează în Trier Palatul Electorului, amplasat exact în fața intrării în Bazilica lui Constantin. Palatul este considerat unul dintre cele mai frumoase edificii Rococo din lume, iar alăturarea sa cu o bazilica romană –  în speță, cu cea mai mare sală antică rămasă în picioare din lume – crează un efect memorabil. Aripa sudică, cea care se vede din grădina palatului, în fața bazilicii, a fost realizată la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Schimbând registrul vizitei, tot în centrul Trierului se află Casa Memorială Karl Marx. Aici s-a născut în 1818 cel care avea să devină unul dintre părinții comunismului. Casa adăpostește acum o expoziție permanentă care îl prezintă pe Marx din perspectiva persoanei istorice, și a impactului pe care ideile sale economice și filozofice le-au avut asupra lumii. La parter se află un stand bine garnisit cu suveniruri marxiste, la propriu.

Catedrala din Trier, de factură romanică, este, de asemenea, cea mai veche din Germania, ea continuând o structură romană distrusă mai întâi de franci, apoi de normanzi. Originile ansamblului se găsesc în perioada 329-346, când episcopul Maximin a constituit aici cel mai mare ansamblu religios din afara Romei. Actualul edificiu datează din secolul al XII-lea. Relicva cea mai de preț a catedralei este o tunică despre care se spună că a fost purtată de Iisus înainte de crucificare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu