Tribunalul Cluj a decis 30 de zile de arest preventiv pentru Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare

Foto: Dan Bodea

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va petrece în arest preventiv următoarele 30 de zile  în urma unei decizii a Tribunalului Cluj care a analizat propunere procuroriilor DNA, Cherecheș fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. Tribunalul Cluj a dat această sentință miercuri seara, după o ședință care a ținut peste șase ore, iar decizia va fi atacată cu recurs de avocații acestuia.

Cătălin Cherecheș a declarat la ieșirea din sala de judecată că „Suntem în campanie electorală în România. Totdeauna avem încredere în instanță. În perioada asta altul mult mai important ca noi a fost răstignit pe cruce”.

Avocați edilului au cerut control judiciar, considerând că nu există probe suficiente pentru arestarea lui Cherecheș și că flagrantul nu a respectat procedurile.

”S-a judecat solicitarea formulată de DNA privind luarea măsurii arestării preventive față de domnul primar Cherecheș. S-a motivat existența stării de pericol pentru ordinea publică și noi am încercat să dovedim că o asemenea măsură privativă de libertate este una extremă, nu este necesară și dacă s-ar aprecia existența unor suspiciuni rezonabile, cum prevede codul, și un control judiciar ar fi în egală măsură destul de util pentru desfășurarea procesului penal. Noi susținem că în raport cu probele existente nu s-a reușit să se dovedească flagrantul. Colegul meu a susținut că a fot o provocare, cu atât mai mult cu cât au fost înseriați banii cu o zi înainte. Sunt chestiuni de detalii”, a declarat Tiberiu, Ban, avocatul lui Cătălin Cherecheș.

Procurorii DNA au dispus în cursul serii zile de marți reținerea pentru 24 de ore a lui Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, acuzat de luare de mită în formă continuată, edilul urmând să fie prezentat miercuri în fața instanței cu propunere de arestare pentru 30 de zile. Acesta a fost ulterior adus în arestul IPJ Cluj, unde și-a petrecut noaptea și apoi prezentat la Tribunalul Cluj.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a fost reținut de procurorii DNA în cursul zilei de marți chiar în biroul său din instituția pe care o conduce , fiind acuzat de luare de mită în formă continuată, după ce edilul a fost prin în flagrant în timp ce avea asupra sa suma de 30.000 de lei.

Potrivit rechizitoriului, Cherecheș i-a oferit unei persoane o funcție în cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare) și i-a promis i-a promis acesteia sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât și pentru continuarea în bune condiții a activității clubului, cu condiția ca o parte din banii primiți de club să-i fie remiși edilului. În baza acestei înțelegeri, în perioada martie-august 2015, primarul din Baia Mare a solicitat și primit 70.000 lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar.

„De asemenea, în perioada imediat următoare, inculpatul Cherecheș Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Marea susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială. La data de 14 aprilie 2016, pentru o altă tranșă de bani, în același cuantum, edilul i-a solicitat denunțătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului. În legătură cu remiterea sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, inculpatul Cherecheș Cătălin i-a transmis denunțătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 și 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat”, se mai arată în comunicatul DNA.

Postaţi un comentariu