Trailer în premieră: Documentarul „Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989”.

Secvență din film, avându-l ca protagonist pe Răzvan Rotta, cel mai cunoscut fotograf al Revoluției | Foto: captură video

Prima versiune a filmului documentar „Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989” (25 min), realizat de lectorul universitar Rareş Beuran, prezintă poveștile fotografilor care au imortalizat evenimentele din zilele de 21 și 22 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca. Sunt prezentate și fotografii inedite. În filmul documentar s-au utilizat fotografii realizate (în ordine alfabetică) de: Rareș Beuran, Essig József, Feleki Károly, Kántor László, Vasile Luca, Peter Mercea, Eugen Moritz, George Mureșan, Radu Mureșan, Răzvan Rotta, Remus Rusu și Arhiva Minerva.

Este începutul unui demers de reconstrucție vizuală a unor file de istorie fotografică locală, realizat printr-o colaborare a unor profesionişti media cu studenți ai FSPAC, coordonați de lect.univ.dr. Rareș Beuran de la Departamentul de Jurnalism și Media Digitală.

Mai jos, un trailer realizat pentru Transilvania Reporter:

Majoritatea imaginilor sunt realizate în principalele pieţe ale oraşului acolo unde au avut loc evenimentele – în Piaţa Libertăţii, astăzi Piaţa Unirii, în Piaţa Ştefan Cel Mare astăzi Piaţa Avram Iancu, în Piaţa Mihai Viteazu şi în faţa principalelor sedii ale puterii comuniste de atunci – clădirea Comitetului Judeţean de Partid actuala Prefectură, Miliţia Cluj şi Securitatea Cluj.

Rareș Beuran spune că ideea acestui film i-a venit din dialogurile cu tinerii. „În ultimii ani, din discuțiile cu studenţii, am înţeles că tinerei generaţii îi este greu să-şi imagineze „Cum a fost atunci?”. Fiul meu David, de 7 ani, văzând fotografiile listate în timp ce lucram la material m-a întrebat „Tată, dar pe vremea lui Ceauşescu aşa era viaţa – în alb şi negru?” Şi din acest motiv m-am bucurat şi mai mult atunci când am găsit fotografii color de la Revoluţie. Şi nu în ultimul rând, motivul care m-a determinat să încep acest demers este trăirea acelei emoţii unice, cu adevărat deosebite, pe care am trăit-o şi eu fotografiind la rândul meu câteva imagini din timpul Revoluției de la Cluj din 1989.”

„Cred că într-o eră a comunicării vizuale”, adaugă el, „naraţiunile vizuale ar putea fi de un mai mare interes atunci când vorbim de evenimente importante precum Revoluţia din 1989.”

Materialul este realizat cu sprijinul acordat de Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Științe Politice și Administrative și ale Comunicării, Departamentului de Jurnalism și Media Digitală; Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca; Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei; Redacția Ziarului Szabadsag şi Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca.

Echipa care a lucrat în mod voluntar la acest proiect este formată din studenţi şi profesionişti media: Pálfi Áron, Ovidiu Duță, Emanuel Turbuc, Cătălin Nunu, Marius Bența, Adrian Chircă, Victor Lungu, Péter Árpád, Alexandru Nistor, Sebastian Duca, Ștefania Moldovan, Darius Stoian şi Claudiu Moisescu (director de imagine).

Materialul urmează să fie completat cu o serie de interviuri realizate cu fotografi care au imortalizat evenimentele din Decembrie 1989 de la Cluj-Napoca, în zilele de după data de 22 Decembrie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu