Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare

Vinerea Mare este o zi de doliu pentru creștini care retrăiesc răstignirea Fiului lui Dumnezeu pe cruce și punerea Sa în mormânt. Mai este cunoscută şi ca Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

Vinerea Mare este zi aliturgică, nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. În Vinerea Mare se scoate însă în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf pe sub care trec credincioșii, până sfârșitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile. Sfântul Epitaf  este așezat pe o masă mai înaltă iar credincioșii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfântul Epitaful și trec de trei ori pe sub masa pe care este așezat. Această trecere pe sub masă a credincioșilor se dorește a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepților. Prin moartea și Învierea Sa, Hristos a sfărâmat porțile iadului iar moartea a fost învinsă. Iar credincioșii își amintesc acum că și ei trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt pentru a merge la viața veșnică în Hristos.

După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălțării Domnului. După cântarea Prohodului Domnului se înconjoară biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf.  La terminarea slujbei se seară din Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări.

În această zi unii obişnuiesc să afume casa cu tămâie înconjurând-o de trei ori pentru ca gângăniile şi dihăniile să nu se apropie de casă şi de pomi. În Vinerea Mare nu se lucrează la câmp şi nici nu se seamănă nimic pentru că nu va rodi. Totodată, în acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale şi este interzis spălatul şi cusutul.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu