Tradiții de Anul Nou: peștele și lintea nu pot lipsi de pe masa de Revelion

Anul Nou este peste tot în lume un prilej de bucurie și speranță pentru mai bine. Sunt și numeroase obiceiuri care însoțesc noaptea dintre ani și care să le aducă oamenilor noroc și prosperitate în anul ce vine. De exemplu, în zona Clujului, tradiţia recomandă ca în noaptea dintre ani să se mănânce linte şi peşte gătit cu solzi cu tot, pentru a avea bani şi noroc, potrivit Agerpres.
Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, a declarat, pentru Agerpres, că multe dintre obiceiurile din zona Clujului sunt specifice atât românilor, cât şi maghiarilor şi germanilor. “E specific faptul că există mai multe etnii şi fiecare sărbătoreşte Anul Nou într-un fel anume, dar, în acelaşi timp, sunt foarte multe elemente comune. Printre tradiţiile comune pentru români, maghiari, germani sunt cele legate de alimentele care trebuie consumate în noaptea de Anul Nou. Se mănâncă porc, pentru că este considerat un animal foarte norocos şi ca să aducă noroc pentru tot anul. Nu se mănâncă pasăre, în general, găină în special. Peştele era, de asemenea, considerat norocos pentru masa de Anul Nou pentru toate etniile, dar în special peştele gătit cu solzii pe el, pentru că solzii reprezintă banii şi prosperitatea. De asemenea, grăunţele, fasolea şi mai ales lintea”, spune istoricul Tudor Sălăgean.
Tradiţia recomandă şi să se doarmă în noaptea dintre ani, pentru că visele arată cum va fi Noul An. Între obiceiurile populare ale zonei se numără calendarul cu ceapă care presupunea ca ceapa să fie ”dezbrăcată” de coajă și apoi să se taie 12 felii care simbolizau lunile anului peste care se punea sare. Acolo unde sarea se muia se considera că vor fi luni ploioase, iar celelalte se considera că vor fi secetoase.  

Un alt obicei specific zonei este şi Vergelul, prin care fetele încercau să afle dacă se vor mărita şi cine le este ursitul. “Ca formă de magie premaritală este Vergelul, care e specific pentru zona Clujului şi care se practica şi la sate, şi la oraşe. O variantă de Vergel era cea cu mâţa. Se punea o pisică pe o masă şi în jurul ei participanţii puneau câte o jumară, iar dacă pisica mânca jumara uneia dintre fete se considera că ea se va mărita prima în anul care vine”, povesteşte Tudor Sălăgean citat de Agerpres.

Citiți și Cum este întâmpinat Anul Nou în lume, pentru belşug, noroc şi sănătate

Distribuie:

Postaţi un comentariu