Tot mai multe mașini mistuite de flăcări în Cluj-Napoca

Clujul a fost anul acesta sub zodia mașinilor incendiate. Aproape că nu a existat lună în care să nu fi apărut vreo știre cu incendii care au mistuit autoturisme, fie în parcări publice sau în fața locuințelor. Anchetele organelor de poliție în aceste cazuri merg anevoios, și majoritatea pornesc de la premisa unui scurt-circuit la instalația electrică, dovezi ale unor mâini criminale fiind greu de depistat, mai ales dacă autoturismele au ajuns un morman de fiare vechi.

Cum spuneam, numărul mașinilor cuprinse de flăcări anul acesta e mare.

Pe 13 iunie, a fost semnalat un incendiu la autoturism în cartierul Zorilor, pe strada Priveliștii, în jurul orei 1.30. Martorii spun că au văzut mașina arzând și că la un moment dat aceasta a explodat. Cauzele incendiului nu au fost încă stabilite. Martorii incendiului au spus că au observat persoane suspecte în jurul mașinii incendiate, care apoi au dispărut rapid de la fața locului.

În 24 iunie, un alt autoturism a fost cuprins de flăcări în centrul Clujului,  în parcarea din Piața Cipariu, într-un moment în care zona era plină de mașini și exista riscul ca focul să se extindă. Pompierii au intervenit rapid și au eliberat zona de celelalte mașini din parcare. S-a stabilit că, cel mai probabil,  incendiul a izbucnit ca urmare a unei defecțiuni a instalației electrice din compartimentul motorului.

Tot în luna iunie a acestui an, pe 26, a mai avut loc un incendiu auto pe strada Republicii din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit și aici în toiul nopții cu două autospeciale. ”Solicitarea pentru intervenția pompierilor a venit în jurul orei 00.30, iar incendiul a fost stins în circa 30 de minute. Nu au fost persoane rănite ca urmare a acestui incident, autoturismul a fost distrus de flăcări în proporție de 80 la sută, iar din cercetările preliminare ca cea mai probabilă cauză a incendiului a fost o defecțiune electrică la compartimentul motor al autoturismului”, spunea atunci Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Pe data de 15 septembrie, în jurul orei 00,20, pompierii au fost solicitați să intervină la un nou incendiu  izbucnit la un autoturism parcat pe strada Florilor din localitatea Florești. Și în acest caz, flăcările au distrus bordul mașinii, parbrizul acesteia și o parte din compartimentul motor. Nu au existat nici atunci victime, dar nici o cauză exactă a izbucnirii incendiului.

Luna trecută, în 15 noiembrie, într-o zi de vineri, flăcări uriașe au izbucnit din nou dintr-o mașină aflată pe strada Sfântul Ion. Proprietarul mașinii a fost găsit inconștient, prăbușit lângă autoturism.

Se pare că acesta s-a panicat când și-a văzut mașina în flăcări și ulterior a leșinat. Incendiul a cuprins întreg autoturismul și a fost lichidat în circa un sfert de oră. Un echipaj medical de ambulanță a preluat victima și a transportat-o la spital. Din cercetările preliminare a rezultat că focul ar fi pornit de la o defecțiune a instalației electrice a mașinii.

Piromani de Zorilor?

Cel mai recent caz s-a petrecut în urmă cu o săptămână, și, din nou, în cartierul Zorilor, pe strada Luceafărului. Potrivit polițiștilor clujeni, în cauză s-a deschis un dosar penal pentru distrugere, iar primele cercetări, spun aceștia duc din nou cu gândul la un scurt-circuit. Doar că, între timp, proprietarii mașinilor din zonă au identificat dovezi ale unei posibile mâini criminale.

Lorand Ghiran este unul dintre proprietarii mașinilor distruse în ultimul incendiu. Omul este încă marcat de cele întâmplate și nu crede în varianta vehiculată inițial de anchetatori cum că mașina i-a fost  mistuită de flăcări în urma unui scurt-circuit.

”Mi-a sunat poliția la ușă în toiul nopții, undeva între 1,30-2,00, să-mi spună că-mi arde mașina. Prima lor întrebare a fost dacă am dușmani care să fi făcut așa ceva, și au ținut-o tot așa până când unuldintre polițiști s-a sesizat și a spus că nu sunt totuși manelist. Apoi vecinii toți m-au întrebat același lucru, important e că n-am scăpat nicicum de întrebarea asta, a fost așa ca un lait motiv.

M-am îmbrăcat rapid, am coborât la mașină, care acum mai mult fumega, dar unul dintre polițiști mi-a arătat o filmare cu mașina în flăcări. Ardea bine mașina mea, flăcările erau înalte, ajungeau până undeva la etajul doi. Interesant este că ajungând jos la mașină, am văzut că stopurile de pe spate mergeau la mașină. Din acest moment am deschis portbagajul cu telecomanda, deci scurt circuit puțin probabil să fi fost pentru că mașina funcționa. Acuma, dat fiind faptul că era un Audi, acesta are o protecție, în sensul în care, în momentul în care intră în scurt-circuit, decuplează bateria.

Focul s-a extins și la mașina din față, dar n-aș putea să vă spun care dintre ele s-a aprins prima, nici polițiștii n-au știut ce să spună până la finalizarea anchetei. În prima fază, pompierii au spus că a fost scurt-circuit. Ce să facem? Am acceptat inițial varianta asta, deși cum spuneam… În seara următoare ne-am dus înapoi la poliție, unde am dat declarații iar, ne-au pus în temă cu situația. Dar, surpriză, ne-a sunat un vecin să ne spună că a descoperit urme de incendiu și la roata mașinii lui aflată la vreo șapte-opt metri distanță de mașinile noastre. Deci, exclus ca focul de la mașinile noastre să fi ajuns la a lui.

Am chemat din nou polițiștii la fața locului, unde au găsit, ce să vezi, niște cartoane,ziare, arse sub roata mașinii. Asta era arsă de la jumătate în sus, semn clar deci că focul a fost pus intenționat, la punct fix, probabil cu vreo brichetă. Și atunci m-am gândit că asta o fi fost cauza incendiului și la mașinile celelalte aflate mai departe, că cineva a pus foc intenționat. Au luat acele cartoane, au făcut poze în speranța că vor găsi niște urme. A trecut o săptămână de atunci nu mai știm nimic, doar că este o anchetă în derulare. Nu îmi pun mari speranțe, cred că se vor strădui să închidă cazul cu incendiul pe varianta unui scurt-circuit, dar o să vedem.”, ne-a declarat Lorand Ghiran.

Cauzele care pot duce la un incendiu la mașină

Statisticile spun că în peste 65% din cazurile în care o mașina ia foc, este vorba de o izolația tot mai precară în timp a instalației electrice. De regulă, în astfel de cazuri, incendiul apare în partea din față a mașinii, adică sub bord, în bord, sub capotă sau în zona aerotermei sau a ansamblului de ștergătoare deparbriz. Au existat și cazuri de incendii pornite din habitaclu, de sub banchetă sau din portbagaj, acolo unde este rezervorul.

Ce facem când observăm foc la bord?

Atunci când simțiti miros de fum, iese fum de sub capotă sau vedeți foc deschis, mașina trebuie oprită imediat. Scoateți cheia din contact și asigurați-vă că toți pasagerii au ieșit din mașină. Ridicați capota, scoateți bornele de la baterie și folosiți extinctorul direct pe sursa incendiului În cazul în care focul nu poate fi controlat, trebuie să sunați la 112.

Pune siguranța ta în prim plan

Pași de urmat pentru a fi în siguranță în caz de incendiu :

– fă-ți asigurare Casco care sa aibă inclusă și despăgubirea în caz de incendiu;

– verifică periodic instalațiile electrice pentru izolare și supraîncălzire, dar și întreg circuitul de alimentare cu carburant pentru scurgeri;

– achiziționează un extinctor de capacitate mare: 3 sau chiar 6 kg, chiar dacă ocupă loc mai mult în mașină;

– instalează extinctorul în habitaclu, nu în portbagaj;

– nu cumpăra extinctoare mai mici de 1 kg.

– folosește orice alt material dacă stingătorul s-a terminat: apa, suc, etc;

– oprește-te când trebuie: dacă pierzi incendiul de sub control cheamă Pompierii.

Tot mai puține mașini second-hand pe piață

Vânzările de autovehicule noi au consemnat, în primele nouă luni ale anului 2019, un volum al vânzărilor în creştere cu 9,7% în comparaţie cu acelaşi interval din 2018, relevă datele statistice publicate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

La nivelul lunii septembrie, piaţa totală auto din România a crescut 15,7%, comparativ cu luna similară a anului anterior. Potrivit sursei citate, în continuare, în România, vânzările sunt susţinute, în principal, de către persoanele juridice, care realizează 57% din totalul achiziţiilor de autoturisme din primele nouă luni ale lui 2019. Cu toate acestea, numărul de autoturisme achiziţionate de către persoanele fizice în aceste prime nouă luni (54.558 unităţi) este cu 29,5% superior celui din perioada similară a anului trecut (când se înregistrau doar 42.127 unităţi). Ca urmare, şi ponderea achiziţiilor realizate de către persoanele fizice a crescut pe ansamblul perioadei analizate, de la 37% în 2018 la 43%, în 2019.

În ceea ce priveşte autoturismele rulate (în marea lor majoritate nefiscalizate), în primele nouă luni ale anului 2019 au fost înmatriculate 329.231 unităţi, cu 5,1% mai puţine decât în 2018, având şi o structură de vârstă îmbunătăţită (cu scăderi importante pe segmentul celor mai vechi de 12 ani). (sursa: capital.ro)

Distribuie:

Postaţi un comentariu