Topul european al competitivității: Transilvania de Nord pierde în fața Banatului

Marc Lemaître (centru), director-general pentru Politică Regională și Urbană, din cadrul Comisiei Europene

Comisia Europeană a lansat luni, 7 octombrie, la Bruxelles, ediția 2019 a Indicelui European Regional al Competitivității (IERC), un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivității, pentru toate regiunile europene. Potrivit noului index, regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord), din care face parte și Clujul, se situează pe locul 246 din totalul celor 268 de regiuni europene, cu un scor de 17,45 din 100 de puncte. Indicele ia în calcul parametri precum inovația, complexitatea mediului de business, infrastructura, inovarea, mărimea pieței etc.

Performanțele regiunii Nord-Vest în raport cu media UE

Locul 1 este ocupat de Stockholm (Suedia), cu 100 de puncte, urmat de Londra (UK), cu 99,1 puncte și Utrecht (Olanda), cu 99 de puncte. Ultimele locuri sunt ocupate de Egeea de Nord (Grecia) cu zero puncte și Sud-Est (România) cu 5,3 puncte, care punctează chiar mai slab decât Guyana, teritoriu sud-american al Franței, aflată pe al treilea cel mai slab loc, cu 5,6 puncte.

Dintr-un singur punct de vedere, regiunea Nord-Vest se situează peste media europeană a parametrilor luați în calcul, și anume „eficiența pieței muncii”, și din același punct de vedere ea performează mai bine și decât restul regiunilor similare. La majoritate parametrilor, regiunea performează la fel ca regiunile similare. Există însă și criterii la care Nord-Vestul subperformează, în raport cu regiunile similare: infrastructura și educația de bază. Acestea două  fac parte din așa numită „dimensiune de bază” a indicelui competitivității, dimensiune la care regiunea de asemenea subperformează per total, față de regiunile similare.

Regiunile considerate similare cu Transilvania de Nord sunt din Grecia, Slovacia, Polonia și România. În ultimul caz, Nord-Vest este considerată similară cu regiunile Centru și Sud-Est.

La nivel național, cea mai competitivă regiune este București-Ilfov, cu 55,9 puncte, urmată de Vest (20,9) care sunt și singurele aflate peste media națională de 17,84 de puncte, trasă radical în sus de capitală. Urmează Nord-Vest cu 17,45, Sud-Muntenia (15,62), Centru (13,18), Sud-Vest (10,57), Nord-Est (9,05) și Sud-Est (5,35).

Comparativ cu anul 2010, când a fost realizat prima dată IERC, Nord-Vestul a pierdut în acest clasament în fața regiunii Vest, cu centrul la Timișoara. Regiunea de Vest a trecut în față încă din 2016, și de atunci se distanțează.

Evoluția indicelui de competitivitate a Regiunii Nord-Vest (albastru) față de Vest (verde)

În ceea ce privește regiunea București-Ilfov, acesta este singura care trece de media europeană de 50 de puncte, dar este departe de alte capitale din Europa Centrală și de Est, precum Varșovia, Praga sau Bratislava. Folosind harta interactivă a IERC, care notează indicele agregat și nu scorul, se observă că București-Ilfov are un indice de -0,10, în vreme ce regiunea Varșoviei înregistrează unul de 0,23, a Bratislavei, 0,43, iar a Pragăi, tot 0,43.

„Privind harta, este evident că cele mai competitive regiuni sunt în cele mai prospere zone, dar sunt regiuni cum sunt cele din jurul Pragăi, Bratislavei sau Varșoviei, care vin din urmă”, a declarat Marc Lemaitre, directorul general al Direcției de Dezvoltare Regională din cadrul Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat câteva aspecte ale IERC. El a fost completat de Klára Dobrev, vicepreședinte al Parlamentului European, care a spus: „E clar că acolo este competitivitatea unde oamenii sunt sănătoși, educați, și au siguranță financiară. Desigur, se pune întrebarea ce a fost înainte, oul sau găina?” Ea a folosit această remarcă pentru a pleda pentru o politică europeană de coeziune solidă, în continuare.

Potrivit anunțului oficial, rezultatele din 2019 ale IERC confirmă un model policentric, cu o bună performanță a majorității capitalelor și regiunilor cu orașe mari, în vreme ce alte regiuni din aceleași țări obțin scoruri mult mai slabe. Este cazul Bulgariei, exemplificat de oficialii europeni, dar și cel al României, care are o situație similară.

IERC a fost lansat în prima zi a ptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor. Evenimentul anual adună oficiali locali și regionali, reprezentanți ai administrațiilor orașelor, precum și experți și universitari, pentru a discuta cele mai bune practici și schimbul de cunoștințe în domeniul dezvoltării regionale și urbane

Distribuie:

Postaţi un comentariu