Top 10 cele mai ciudate festivaluri din lume

El Colacho, Spania

Spania este una dintre țările cu cele mai multe festivaluri… neobișnuite, ca să le spunem așa. Unul dintre cele mai ciudate este reprezentat de El Colacho, adică Festivalul săritului peste bebeluși, unde oamenii obișnuiesc să sară peste bebeluși. Acest lucru nu se întâmplă oricum, totul este atent organizat și are o profundă semnificație. Bebelușii născuți în ultimul an sunt așezați pe niște saltele, iar bărbații special antrenați pentru acest festival se îmbracă în costume de diavoli și sar peste bebeluși, în acest fel alungând spiritele rele din preajma micuților. El Colacho are loc în sătucul Castrillo de Murcia, din nordul Spaniei, și este organizat încă din 1620.

Citiți și: Cele mai tari festivaluri din Europa

Cheese rolling, Anglia

Festivalul Cheese rolling are loc în Gloucestershire, Marea Britanie, iar participanții trebuie să alerge după o roată de brânză aruncată de pe vârful dealului Coopers. Panta este destul de abruptă, accidentele pot avea loc cu ușurință, așadar oricine vrea să participe trebuie să fie sigur că știe la ce riscuri se expune. Premiul? O rolă de brânză, bineînțeles.

Festinul maimuțelor, Thailanda

În fiecare an, în noiembrie, are loc Festinul maimuțelor (Monkey Buffet Festival), unde peste 4000 de kilograme de banane, mere, diverse alte fructe și dulciuri sunt aduse special pentru ca maimuțele să le poată savura în voie. Festinul are loc în Lopburi, la nord de Bangkok, în preajma unui complex cu temple foarte vechi. Locuitorii dăruiesc maimuțelor toate aceste bunătăți deoarece cred că în acest fel vor atrage norocul și bunăstarea asupra lor.  De asemenea, cu ocazia festivalului, sunt organizate diverse spectacole cu muzică și dansuri, iar unii participanți chiar se îmbracă în costume de maimuțe.

La Tomatina, Spania

Micul orășel Buñol din provincia Valenciei este locul în care se desfășoară La Tomatina, cea mai mare bătaie cu roșii, la care participă peste 20 000 de oameni, annual, în ultima zi de miercuri a lunii august din fiecare an. Originea festivalului nu este cunoscută exact, însă unele teorii susțin faptul că totul a început de la un protest împotriva lui Franco, din 1945. Cert este că această bătaie cu roșii atrage mii de turiști, este o experiență cu adevărat distractivă și un festival pe care ți-l recomandăm cu toată căldura.

Noche de Rábanos, Mexic

Noaptea ridichiilor este un festival ce are loc în fiecare an, în luna decembrie, în Oaxaca, Mexic. Festivalul este unul creativ, constând în expunerea de sculpturi cât mai interesante, realizate în întregime din ridichi. Sărbătoarea a luat naștere în secolul al 16 lea, când ridichiile au fost aduse din America  pentru prima oară în Mexic, iar pentru a le prezenta cât mai frumos în piețe și a atrage clienți, vânzătorii obișnuiau să facă mici sculpturi din aceste legume. Artiștii care realizează cele mai reușite sculpturi sunt recompensați cu premii în bani, așa că totul are o miză destul de motivantă.

Battaglia delle arance, Italia

Dacă spaniolii se laudă cu bătaia cu roșii, italienii au bătaia cu portocale, din cadrul Carnavalului de la Ivrea. Festivalul are loc în fiecare an, în luna februarie. Conform legendelor, bătălia cu portocale își are originea în trecut, când oamenii de rând din sat s-au revoltat împotriva tiranului care îi conducea, aruncând cu mâncare spre el. În fiecare an, celebra revoltă este reinterpretată, oamenii îmbrăcându-se în constume medievale și formând echipe pentru a se lupta cu portocale. Echipamentele de protecție sunt, bineînțeles, necesare, pentru a se evita accidentele nefericite.

Căratul soției, Finlanda

Acesta este un festival care se desfășoară în fiecare an, în orașul Sonkajarvi din Finlanda, sub forma unei curse. Bărbații trebuie să își care soțiile în spate și să treacă de diverse obstacole, pe o distanță bine determinată, iar câștigătorul primește ca premiu greutatea soției sale în bere. Așadar, îți poți imagina de ce în fiecare an din ce în ce mai mulți participanți sunt interesați de eveniment, iar cei care au partenerele mai „împlinite” din punct de vedere fizic sunt cu atât mai fericiți, chiar dacă le este mai greu să termine cursa într-un timp cât mai scurt. Premiul se pare că merită tot efortul.

Fiesta de San Fermin, Spania

Fiesta de San Fermin este o sărbătoare dedicată Sfântului Fermin, în cadrul căreia se organizează celebrele curse cu tauri din Pamplona. Festivalul datează din secolul al XIII-lea și este unul destul de periculos, deoarece presupune ca participanții care au curajul de a se înscrie în cursă să fie alergați de tauri imenși pe străzile orașului, până când aceștia sunt închiși din nou în țarcul lor. Deși fiecare cursă durează doar câteva minute, adrenalina și palpitațiile ce vin odată cu aceasta sunt cât se poate de durabile. Bineînțeles, de-a lungul timpului au fost și o serie de accidente, foarte mulți răniți, iar unii oameni chiar și-au pierdut viața.

Tunarama, Australia

Cam cât de departe crezi că poți arunca un ton? Nu, nu ne referim la o conservă, ci la un pește care poate avea o greutate cuprinsă între opt și zece kilograme. Evenimentul are loc în Portul Lincoln din Australia de Sud și a fost inventat de localnici, ca o metodă de a promova turismul în zonă, mai ales având în vedere că principala sursă de venit a acestora este reprezentată de pescuit. Tunarama are loc, anual, în luna ianuarie, iar cu ocazia acestuia se organizează o mulțime de alte spectacole și activități pe placul oricărui localnic sau turist, astfel încât chiar și cei care nu se aventurează la aruncatul tonului să se poată bucura de altceva.

Fiesta de Santa Marta de Ribarteme, Spania

Fiesta de Santa Marta de Ribarteme este un eveniment în cadrul căruia toți cei care au fost foarte aproape de moarte în ultimul an se adună pentru a sărbători faptul că sunt încă în viață. Partea ciudată intervine atunci când acești oameni fie își cară propriul sicriu, fie sunt cărați de alții într-un sicriu, ca simbol al faptului că moartea i-a ocolit. Deși totul pare morbid, sărbătoarea este una veselă, punând accentul pe viață și pe bucuria de a trăi.

Postaţi un comentariu