Toamna aduce “europenele” la Cluj. Pentru a treia oară

Sala Sporturilor din Cluj a găzduit finala Campionatului European de baschet feminin din 1966/ Foto: Dan Bodea

Înainte de Eurobasket 2017, Clujul a mai găzduit “europenele” de volei masculin, în 1963 și baschet feminin, în 1966. Dacă ne referim strict la sporturile de echipă, Clujul este pentru a treia oară gazdă, având în vedere faptul că tot în acest an aici au mai avut loc CE de gimnastică artistică.

Campionatul European de baschet masculin, FIBA Eurobasket 2017, una dintre cele mai importante competiții sportive organizate vreodată în România, este în plină desfășurare la Sala Polivalentă din Cluj.

În grupa de la Cluj se confruntă Spania, campioana europeană en titre și a doua echipă a lumii, după SUA, conform topului FIBA World Rankings, Croația, Muntenegru, Cehia, Ungaria și România. Echipe cu mulți baschetbaliști de valoare, medaliați olimpici, jucători cu contracte de milioane de dolari, care joacă în NBA, cel mai puternic campionat de baschet al lumii.

Toamna aduce “europenele” la Cluj

Puțină lume știe, însă, că secolul trecut, la Cluj, în anii ’60 și tot toamna, au mai avut loc două campionate europene la sporturi olimpice de echipă. Astfel, luna viitoare se împlinesc 54 de ani de când Clujul a găzduit meciurile seriei a III-a Campionatelor Europene de volei masculin, ediția a VI-a, competiție organizată în perioada 22 octombrie – 2 noiembrie 1963.

O ediție record, cu 30 de echipe participante, 17 masculine și 13 feminine, meciurile fiind organizate în București (Sala Floreasca și Sala Dinamo), Cluj (Sala Armatei), Târgu Mureș (Sala IMF), Brașov (Sala Armatei), Constanța (Palatul Sporturilor), Craiova (Sala UCFS), dar și în Câmpia Turzii, oraș care împreună cu Clujul, a găzduit meciuri în cadrul turneului masculin pentru locurile 9-17.

Ziarul Făclia despre CE de volei 1963 / Foto: Dan Bodea

Ziarul Făclia despre CE de volei 1963 / Foto: Dan Bodea

Tot luna viitoare se împlinesc 51 de ani de când la Cluj și la Sibiu a avut loc, în perioada 1-9 octombrie 1966, turneul final al CE de baschet feminin, ediția a X-a, cu participarea a 12 echipe, printre care și URSS, campioana europeană și mondială. În grupa A, de la Sibiu, au fost repartizate Cehoslovacia, R.D. Germană, Bulgaria, Iugoslavia, Franța, R.F. Germania (au terminat întrecerea în această ordine), iar în grupa B, de la Cluj, au fost repartizate URSS, România, Polonia, Olanda, Italia, Ungaria (în ordinea finală a seriei). Tot la Cluj au avut loc semifinalele și finala CE.

Meciuri cu casa închisă și la Sala Armatei și la Sala Sporturilor

La Cluj, Campionatele Europene de volei din 1963 s-au desfășurat la Sala Armatei și nu la actuala Sală a Sporturilor “Horia Demian”, care atunci era în reconstrucție după prăbușirea tavanului sălii în februarie 1961. A doua inaugurare oficială a sălii (prima fusese în 1960), după reparațiile care au durat pînă în 1965, a fost chiar cu prilejul Campionatelor Europene de baschet feminin, din octombrie 1966.

Ziarul Sportul Popular despre Campionatele Europene de Volei/ Foto: Dan Bodea

Conform relatărilor presei vremii, cotidianul local Făclia și Sportul Popular, atât “europenele” de volei, cât și cele de baschet, au stârnit un mare interes la Cluj, ambele întreceri desfășurîndu-se cu casa închisă, cu 2.000 de spectatori în Sala Armatei și 3.000 de spectatori, în Sala Sporturilor.

Ziarul Sportul Popular despre Campionatele Europene de Volei/ Foto: Dan Bodea

Ziarul Făclia despre CE de volei 1963 / Foto: Dan Bodea

În seria a III-a a CE de volei de la Cluj au făcut parte URSS, campioana mondială en titre, R.S.F. Iugoslavia, R.D. Germană și Austria.

“Interesul cu care au fost așteptate întrecerile seriei de la Cluj a Campionatelor europene de volei s-a manifestat în faptul că ieri cu greu ai mai găsit un bilet în plus. La ora 16.30, în sunetele marșului sportivilor, formațiile Austriei, R.D. Germane, R.S.F. Iugoslavia și Uniunii Sovierice își fac apariția pe teren, întîmpinate cu aplauze de cei peste 2.000 de spectatori prezenți în Sala Armatei. Aliniați deoparte și alta a fileului, jucătorii celor patru echipe au fost salutați de către tov. Sorin Pașcu, vicepreședinte al Consiliului regional UCFS, care le-a urat succes în întrecere. A urmat apoi desfășurarea primelor două jocuri” scria reporterul în pagina de sport al  numărului din 23 octombrie 1963 al ziarului Făclia.   

Clujul era și pe vremea tinereții bunicilor, capitala baschetului românesc

“Debut spectaculos și, mai ales, cu un mare <<success de casă>> la cea de-a X-a ediție a Campionatului european de baschet. Iubitorii sportului din orașul de pe Someș nu și-au dezmințit nici de această dată dragostea lor față de acest frumos și dinamic joc sportiv, așa că din prima zi, refrenul, <<n-aveți un bilet în plus?>>, are o largă răspîndire. Și nu s-ar putea spune că vreunul din cei peste 3.000 de spectatori (fericiți de a fi în posesia mult rîvnitului bilet!) a regretat orele petrecute în Sala sporturilor în compania celor mai bune jucătoare ale continentului. A vedea jucînd cele mai valoroase echipe din Europa, printre care se află și campioanele lumii, într-o pasionantă cursă spre consacrare, nu este un lucru care ți se oferă în fiecare zi”, se spune în corespondența trimisă prin telex de la Cluj și publicată în numărul din 3 octombrie 1966 al ziarului Sportul Popular.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În grupa de la Cluj, naționala României a reușit patru victorii, 86-67 cu Olanda, 66-64 cu Cehoslovacia, 73-45 cu Ungaria, 75-57 cu Italia, pierzând un singur meci, 65-76 cu URSS, campioana europeană și mondială, calificându-se în semifinale. Din păcate, “tricolorele” au pierdut ambele meciuri în faza superioră, 54-83 cu Cehoslovacia și 60-65 în finala pentru locurie 3-4 cu echipa RDG, ratând medalia de bronz. În finala mare, disputată tot în actuala Sală a Sporturilor “Horia Demian”, URSS a învins Cehoslovacia cu 74-66, păstrîndu-și titlul european.

Din echipa României au făcut parte Anca Racoviță (căpitanul echipei), Hanelore Spiridon, Viorica Niculescu, Ecaterina Vogel, Cornelia Gheorghe, Dorina Suliman, Margareta Pruncu, dar și două baschetbaliste de la Universitatea Cluj, Horvath Ildiko și Sanda Dumitrescu.  

Foto: Dan Bodea

România. Aur la băieți, bronz la fete

Pentru România, satisfacțiile au fost mai mari la Campionatul European de  volei, chiar dacă “tricolorii” nu au jucat în grupa de la Cluj. Trebuie să spunem că în aceea vreme, România era o putere în volei, atât la nivel de echipe naționale, România devenind campioană europeană la masculin și medaliată cu bronz la feminin, dar și la nivel de cluburi, Rapid câștigând în 1963, Cupa Campionilor Europeni la volei masculin! Iar trei ani mai tîrziu, Dinamo și Rapid jucau, la București, finala CCE!

În urma rezultatelor înregistrate în seria de la Cluj, URSS – Austria 3-0, Iugoslavia –RDG 3-1, URSS – Iugoslavia 3-2, RDG – Austria 3-0, Iugoslavia – Austria 3-0, RDG – URSS 3-2, echipele URSS și R.S.F. Iugoslavia s-au calificat în turneul 1-8, cu desfășurare la București, iar RDG și Austria, cărora li s-au mai adăugat Italia, Turcia, Olanda, Belgia, Finlanda, R.F. Germania și Danemarca, au jucat turneul pentru locurile 7-19, cu desfășurare la Cluj și la Câmpia Tuzii.

Ziarul Sportul Popular despre Campionatele Europene de volei din 1963/ Foto: Dan Bodea

De menționat că în seria de la Cluj au fost stabilite și recordurile de durată ale competiției: meciul RDG – URSS, scor 3-2, a durat 150 de minute,iar întâlnirea URSS – Iugoslavia, scor 3-2, a durat 135 de minute! De asemenea, cele mai scurte meciuri au fost tot în grupa de la Cluj, RDG – Austria (3-0) și URSS – Austria (3-0), fiecare a câte 27 de minute.

Campionatul European de volei din 1963 a fost câștigat de România la masculin (acesta fiind singurul titlu de campioană europeană cucerit de România într-un sport olimpic la jocuri sportive!), urmată de Ungaria și URSS. De remarcat că din echipa României au făcut parte și doi voleibaliști legitimați în aceea vreme la Universitatea Cluj, Gheorghe Fieraru și Nicolae Bărbuță.  La feminin, naționala tricoloră s-a clasat a treia, fiind devansată de URSS și Polonia. Turneul 9-17 de la Cluj și Câmpia Turzii a fost câștigat de echipa R.D. Germană.

Distribuie:

Postaţi un comentariu