Tibi „Ice Man” Ușeriu s-a întors campion din iadul alb: „Cel mai dificil a fost startul, când mi-am dat seama ce mă va aștepta în următorii kilometri”

Tibi Ușeriu s-a întors acasă campion. Din nou

Maratonistul bistrițean Tibi Ușeriu, cel care a câștigat pentru a doua oară consecutive maratonul 6633 Arctic Ultra, s-a întors joi dimineața în România, pe Aeroportul Internațional Cluj, acolo unde rudele, prietenii și aproximativ 100 de fani l-au așteptat pentru a-l felicita și a-I da chiar și cadouri, Tibi explicând că maratonul de peste 570 de km a fost mai dificil decât în 2016, dar presărat și cu momente frumoase.

Încă de la ora 12, terminalul de sosiri internaționale al Aeroportului Internațional Cluj era neobișnuit de plin pentru o astfel de oră. Ultima cursă a nopții, cea dinspre Luton Town, îl avea printre pasageri și pe maratonistul bistrițean Tibi Ușeriu, care cu doar câteva zile în urmă a câștigat pentru a doua oară 6633 Arctic Ultra, un ultra-maraton care se desfășoară anula în zona Cercului Polar.

Mulți fani au venit alături de prietenii și rudele lui Tibi tocmai din Bistrița, însă nici Clujul nu a rămas fără reprezentanți la sosirea lui Tibi Ușeriu. Samuel și alți trei prieteni au alergat în mod simbolic distanța din centrul orașului până la Aeroport (aproximativ 8 kilometri) și l-au așteptat pe cel supranumit Ice Man.

„Ne-am înțeles pe Facebook să venim în alergare pentru a ne alătura lui Tibi în ceea ce face el. Îl apreciem pentru ceea ce a făcut și pentru că a reușit să facă performanță în ciuda unor perioade mai grele pe care el le-a avut în viață. S-a redefinit”, crede Samuel. 

Alții au făcut un soi de „culegere” cu mesajele pe care fanii lui Tibi le-au scris pe Facebook în timp ce acesta era în competiție, în timp ce o clujeancă a pregătit un borcan plin cu prăjituri făcute în laboraturl de patiserie pe care îl deține.

„ Se numesc tobițe. Sunt bezele de nucă cu o cremă de ciocolată și cafea, pentru energie. Este macaronul de România și este o prăjitură destul de pretențioasă”, a explicat Nicoleta Nădășan. 

Tibi a fost așteptat cu dulciuri de către fanii săi

După mai bine de o oră de la aterizare și o lungă așteptare a bagajelor, în terminal și-a făcut apariția și eroul ultimei săptămâni. Tibi a explicat că maratonul a fost mai greu decât anul trecut, în ciuda faptului că de această dată a avut permanent un avans mai mare față de următori, dar și experiența din 2016.

„Față de anul trecut nu a fost o diferență foarte mare, doar că a fost ceva mai frig. Concurența a fost mai mare decât anul trecut, a fost nevoie ca și eu să scot ceva în plus față de anul trecut și să apelez și la experiență, deși asta nu m-a prea ajutat. A fost o competiție friguroasă”, a explicat Tibi.

Din a doua experiență la Polul Nord, Tibi s-a ales din nou cu câteva probleme de sănătate, el declarând însă că cel mai dificil a fost startul, deoarece abia atunci a realizat că îl așteaptă o provocare foarte grea.

„La o competiție de genul acesta nu te aștepți să mergi și să te întorci sănătos. Am avut ceva probleme, dar au fost destul de minore. Am avut degerături undeva în a treia zi, dar până la urmă am reușit să le gestionez și să ajung până la final cu ele. Cred că cel mai dificil a fost startul, când mi-am dat seama ce mă va aștepta în următorii kilometri. A fost dificil și mi-am dat seama că de fiecare dată este tot mai greu. Cred că am instinct de supraviețuitor, sunt spontan și de obicei rezolv problemele chiar dacă nu sunt pregătit. De data aceasta am fost pregătit și mi-am dat seama că am avut probleme mai mari decât anul trecut”, a spus maratonistul bistrițean.

În ciuda frigului extrem pe care a avut de îl înfruntat, Tibi Ușeriu a povestit că traseul a avut și momente frumoase, de care a putut să profite în primul rând datorită avansul mare pe care l-a avut față de urmăritori.

„Cred că nu o să uit toată competiția și acele nopți care au trecut. La un moment dat a apărut Aurora Boreală. Atunci m-am pus jos pe sanie, mi-am făcut o cafea și am stat să mă uit la ea până am început să îngheț de frig. A fost unul dintre momentele pe care de data asta le-am savurat, pentru că data trecută nu am reușit deoarece nu aveam un avans prea mare față de concurentul din spate. Acum mi-am permis și asta”, a declarat Tiberiu Ușeriu.

Foarte vioi în ciuda experienței prin care a trecut, Ușeriu a explicat zâmbind că în perioada imediat următoare se va întoarce la muncă alături de ONG-ul Tășuleasa Social, astfel încât să nu fie concediat, dar că plănuiește să participe la un nou ultra-maraton în cursul anului 2017, de data aceasta în deșert.

„E prea devreme ca să spun dacă mai particip. Anul trecut m-am hazardat și am spus că nu o să mai calc vreodată acolo. Acum trebuie să îmi revin și mai văd până anul viitor. Acum mă voi întoarce la Tășuleasă pentru că mă amenință ăștia că o să mă dea afară. Mi-au spus că mi s-a terminat concediul. Mă întorc la muncă. Avem o competiție de terminat, avem Ziua Voluntarului și ne ocupăm. Eu sunt angajat dincolo de toate astea. Nu îmi câștig existența din ceea ce fac. Dimpotrivă. Mă întorc la muncă și la antrenamente. Va urma o competiție în deșert, pentru că vreau să mă încălzesc. Cam la toate competițiile la care merg eu este greu pentru că sunt competiții considerate a fi printre cele mai grele din lume. Cu siguranță va fi greu în deșert, pentru că acolo unde locuiesc nu am nici clima de antrenament și cred că va fi mai greu la căldură decât la frig. Acum mă pregătesc de recuperare, care sper să fie rapidă și să nu dureze prea mult”, a mai spus Tibi.

O baie caldă de mulțime după gerul de la Polul Nord

Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a câştigat, vineri, 17 martie, pentru a doua oară consecutiv Maratonul 6633 Arctic Ultra, o cursă desfăşurată pe distanţa de 350 de mile (peste 560 kilometri) în apropierea Cercului Polar, el conducând această probă extremă de la început până la sfârşit. Uşeriu a terminat cursa la ora locală 01.25, la Tuktoyaktuk (Canada), la o temperatură de minus 36 de grade.

În 2017, la startul maratonului arctic din Canada s-au aflat 24 de concurenţi, care s-au înscris în cele trei secţiuni: 120 de mile, plus 120 de mile şi 350 de mile, în ultima luând startul şi Tiberiu Uşeriu (42 de ani), alături de alţi 17 participanţi. Din cei 18 înscrişi la start, doar Uşeriu şi încă trei participanţi – din Scoţia, Anglia şi Franţa – au mai participat la maraton.

În 2016, Uşeriu a câştigat Maratonul 6633 Arctic Ultra în 173 de ore şi 40 de minute şi a avut de înfruntat temperaturi chiar şi de minus 62 de grade Celsius. La start s-au mai aflat doi români – Vlad Tănase şi Andrei Roşu – care au terminat la egalitate pe poziţia a treia.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu