Telenovelă fără sfârşit la aeroport. „Meciul” Tişe – Ciceo continuă

Disputele legate de modul cum va fi condus Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca după data „fatidică” de 17 octombrie par fără sfârşit. S-a ajuns la etapa „scoatem sau nu angajaţii de la aeroport în stradă”. Deocamdată sindicatul de la aeroport a anunţat că a suspendat protestul programat miercuri în faţa Consiliului Judeţean. Dar pe măsură ce data de 17 octombrie se apropie, războiul declaraţiilor între conducerea aeroportului şi cea a  Consiliului Judeţean Cluj se intensifică.

Cum s-a ajuns la această situaţie? Luna trecută consilierii judeţeni au votat o hotărâre prin care dădeau puteri executive depline, de la jumătatea lui octombrie, Consiliului de Administraţie de la aeroport, consiliu proaspăt instalat, aceasta până la finalizarea concursului pentru ocuparea postului de director general. Hotărârea l-a nemulţumit atât de profund pe actualul director David Ciceo, încât acesta a făcut câteva declaraţii halucinante cum că „din 17 octombrie nu va mai zbura nici un avion de la Cluj”. În plus, angajaţii de la aeroport au ameninţat că ies în stradă în faţa Consiliului Judeţean în data de 11 octombrie. Ca să aplaneze conflictul, membrii noului Consiliu de Administraţie au declarat că nu vor să exercite puterea executivă la aeroport nici măcar temporar până se încheie concursul pentru postul de director. Ca atare la începutul acestei săptămâni s-a schimbat modificarea. Consilierii judeţeni a votat o hotărâre prin care au cerut Consiliului de Administraţie să decidă cine va conduce aeroportul pe perioada următoare. Consiliul de Administraţie l-a mandatat pe actualul director David Ciceo să ocupe funcţia de director general interimar.

Dar războiul declaraţiilor nu s-a oprit aici, ceea ce arată că problema nu este încă tranşată între Ciceo şi Alin Tişe. Acesta din urmă i-a transmis lui David Ciceo că va cere schimbarea sa din funcţie dacă angajaţii de la aeroport vin să protesteze sub geamurile biroului său de la CJ. „Conducerea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj manipulează și dezinformează angajații aeroportului, amenințându-i că vor fi dați afară, că își vor pierde locurile de muncă și că aeroportul se va închide dacă începând cu data de 17 octombrie nu va mai fi director general David Ciceo. În calitate de for tutelar, Consiliul Județean Cluj consideră că e inadmisibilă și intolerabilă atitudinea Conducerii Executive a Aeroportului Cluj care manipulează ordinar populația și opinia publică pentru simplu fapt că actuala conducere trebuie să dea concurs conform prevederilor Ordonanței 109.  Conducerea Aeroportului se face responsabilă de această manipulare și de scoaterea oamenilor în stradă împotriva forului care a creat locurile de muncă la aeroport prin investiții extrem de consistente. Tocmai de aceea, aducerea în stradă, cu forță și amenințări, a angajaților, nu va fi tolerată. În cazul în care aceste lucruri continuă iar conducerea Aeroportului Cluj va instiga în continuare oamenii, Președintele Consiliului Județean Cluj va convoca de îndată o ședință de consiliu pentru revocarea directorului general interimar”, se arată într-un comunicat al CJ Cluj.

Sindicatul este „stupefiat”

Cum era de aşteptat în scurt timp a venit şi o replică a angajaţilor de la aeroport, directorul David Ciceo fiind plecat în aceste zile la o conferinţă la Munchen. Liderul de sindicat susţine că hotărârile de consiliu judeţean încalcă prevederile legale, dar că cei de la aeroport doresc să rezolve situaţia creată pe cale amiabilă. Tocmai de aceea protestul programat pentru miercuri, 11 octombrie, a fost suspendat. „Am citit cu stupefacție comunicatul de presă al președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, referitor la mitingul anunțat al angajaților și de la prima citire nu putem înțelege de ce domnia sa continuă o luptă al cărei sens nu îl poate nimeni înțelege. A început această luptă printr-o ilegalitate, nepublicând în timpul util prevăzut de lege, un proiect de hotărâre care apoi, în mod nefericit, a devenit Hotărârea nr. 220/2017 a CJ Cluj. A continuat apoi cu promovarea surprinzătoare a proiectului. Când spunem surprinzătoare, ne referim la imixtiunea nepermisă a CJ Cluj în probleme care țin exclusiv de competența consiliului de administrație al unei instituții. Încercarea disperată de a modifica Hotărârea 220/2017 a CJ Cluj nu a făcut decât să ducă în ridicol echipa de „specialiști„ și pe cei ce avizează toate proiectele, textul modificat nefăcând altceva decât să creeze o mai mare stare de confuzie și să păstreze imixtiunea în probleme care nu privesc consiliul județean”, spune Gabriel Ene, lider de sindicat.

„Noi nu vorbim în numele angatorilor. Este treaba domniilor lor să o facă. Noi apărăm angajații care duc greul ca acest aeroport să se dezvolte continuu, lucru posibil numai cu un bun management. Noi apărăm angajații pe care dumneavoastră îi denigrați considerând că se lasă manipulați. Îl rugăm pe domnul Alin Tișe să facă dovada faptului că angajații au fost scoși cu forța și sub proferarea amenințărilor celor din conducere, pentru că, în caz contrar vom considera spusele domniei sale drept calomnii. Domnule președinte, am suspendat protestul pentru că mai sunt oameni de bine care vor să încercăm soluționarea acestui conflict pe cale amiabilă.Dacă, într-un fel sau altul, problema nu se rezolvă, vom relua protestul și tot vom ieși în stradă. Nu trebuie să ne dați dumneavoastră motive în plus”, a adăugat acesta.

Postaţi un comentariu