TEDxEroilor| Provocarea realizării unei societăți mai curajoase, mai funcționale și mai eficiente

DJ Shiver / Foto: Dan Bodea

A doua și cea mai plină zi de pe scena TEDxEroilor, cea de sâmbătă, a adus în fața sălii arhipline speakeri ce au provocat publicul să își imagineze curajul de a fi fericit, să își imagineze un oraș și o societate mai corectă cu ea însăși, dar și o societatea în care guvernarea nu este o activitate delegată prin vot, ci un act la care participă fiecare dintre noi. De la spectaculosul zbor în care Mihai Pop și-a dus publicul, până la captivanta lecție de DJ-ing oferită de DJ Shiver și încheind cu aplauzele îndelungi oferite fostului premier Dacian Cioloș, publicul TEDxEroilor a avut parte de aproape 10 ore din care să extragă diferite modalități de a provoca ziua de mâine.

Citiţi şi: TEDxEroilor| Importanța educației, aventurile celor neînfricați și o lecție de viață de la Elena Pagu: „Inima nu face riduri”

Aventurierul Mihai Pop și-a făcut intrarea pe scenă cu o bicicletă menită doar să marcheze începutul a 15 minute de aventură. Acesta a vorbit despre cum networking-ul l-a ajutat să facă toate acele lucruri care i-au adus fericirea, sentiment pe care l-a găsit în salturile de la mare înălțime, cu parașuta. Ca să nu rămână dator, Mihai a dus și audiența într-un astfel de zbor și a fost la rândul său aplaudat pentru curajul de a-și înfrunta emoțiile aferente unui discurs ținut cu sala plină.

„Indiferent de situație, de vârstă sau de mediu, niciodată nu este prea târziu să faci ceea ce te face fericit”

Mihai Pop

Flaviu Cernescu, daredevil „de meserie”, a intrat pe un monociclu și a vorbit despre pasiunea lui pentru descoperirea lucrurilor care îl fac fericit. el a mărturisti audienței că dintotdeauna i-au plăcut sporturile atipice, astfel că a ajuns la monociclu nu pentru că era de la circ, așa cum multă lume suspecta, sau pentru că nu își mai permitea o roată, așa cum toți suspectau, ci pentru că și-a dorit altceva. A căzut de zeci de ori, de câteva ori chiar cu urmări grave, dar s-a ridicat de fiecare dată și a continuat drumul spre aflarea identității sale: cea de daredevil.

„Când ieșeam de la muncă încercam să dau jos haina de programator și să îmi caut identitatea”

Flaviu Cernescu / Foto: Dan Bodea

După doi speakeri care au intrat pe bicicletă, respectiv pe monociclu, Cristina Grigore, președinte executiv al fundației „Părinți din România”, a venit în fața publicului TEDxEroilor pentru a vorbi despre un alt sport extrem: activitatea de părinte.  De ani buni deja, Cristina luptă pentru o viață mai ușoară a părinților care în mod biologic vor ce e mai bine pentru copiii lor, dar nu tot timpul pot face acest lucru. Așa a apărut și serviciul Peditel, un call-center la care părinții pot discuta cu un medic, pot primi ajutor de specialitate și sfaturi prețioase. Peditel a fost o provocare, a explicat Cristina Grigore, și continuă să fie, în condițiile în care serviciul este unul dintre cele mai complexe de acest fel.

„Provocarea mea pentru mâine este să încercăm să construim comunitatea și să ne simțim bine făcând bine acasă”

Cristina Grigore / Foto: Dan Bodea

Provocarea unei societăți mai eficiente

Cu studii la Burești și New York dar și un CV care include colaborări cu Banca Mondială, Corina Murafa a vorbit publicului TEDxEroilor despre  domeniul energetic, dar și despre drumul pe care România ar putea merge în viitor, drum posibil fără a fi necesare inovații uimitoare, ci doar aplicarea unor modele care în trecut și în alte state au funcționat și au contribuit la crearea unor societățăți sustenabile.

„România are competență în domeniul energetic. Putem să colaborăm cu o lume întreagă, în noile modele de business care pot fi aduse și replicate”

Corina Murafa / Foto: Dan Bodea

Aglomerație. Aglomerație chiar și în interiorul aglomerației și străzi sufocate, cu oameni sufocați de orașe care pare că uneori au scopul de a strica cheful de viață al locuitorilor. Norbert Petrovici, sociolog al Universității Babeș-Bolyai, a vorbit despre modul în care am putea provoca orașele să fie mai atractive, mai smart din punctul de vedere al utilității și, mai ales, mai puțin stresante pentru oameni.

„Unu din cinci spații ar trebui să intre într-o logică diferită de valorificare, una publică, fie prin locuințe sociale, fie prin prețurile reglementate. Dacă nu facem acest lucru, am putea să nu mai avem forță de muncă ieftină în Cluj”

Norbert Petrovici/ Foto: Dan Bodea

Attila Biro, jurnalist de investigații al RISE Project, a vorbit publicului despre munca sa de zi cu zi, despre provocările meseriei, dar și despre modul în care tehnologia cu ale ei instrumente existente în prezent poate ajuta la realizarea cadrului în care corupția să fie mai ușor de depistat și, în fine, societatea să fie un loc mai corect față de cetățenii ei.

„Nu este departe ziua în care investigațiile vor fi făcute cu ajutorul inteligenței artificiale. Încercăm să facem programe cu care să descoperim corupția acolo unde nimeni nu se uită. Sunt multe informații indexate pe net din care se pot extrage patern-uri de corupție”

Attila Biro / Foto: Dan Bodea

Despre ceea ce așteptăm de la oamenii politici, despre modul în care judecăm diferitele situații de criză în care ne aflăm și despre felul în care spațiul virtual modifică modalitățile de reacție ale oamenilor a vorbit Dragoș Bucurenci, activitst civic și specialist în comunicare.

 

 

„Protestul ne unește, construcția ne dezbină”

Dragoș Bucurenci / Foto: Dan Bodea

Fondatoarea MySocialCloud și CEO al Forge, Stacey Ferreira a vorbit despre transformările care au intervenit de-a lungul timpului în felul în care indivizii se raportează la ideea de muncă și la job-ul lor. De la bunicii noștri care munceau toată viața într-o fabrică și pentru un singur angajator, până la generația actuală, care schimbă job-urile tot mai des și prețuiește tot mai mult ideea de flexibilitate la locul de muncă.

„Sunt foarte entuziasmată în privința schimbării de la a munci între patru pereți sau de la a munci când ni se spune să o facem, spre momentul în care putem decide cum vrem să trăim”

Stacey Ferreira / Foto: Dan Bodea

Khaled Al Mezayen, antreprenor social, a vorbit publicului despre importanța apei potabile, dar și despre cât de rar este acest lux. El este dezvoltatorul SOWAT System, un sistem la care a lucrat mai bine de trei ani și care rezolvă problema accesului la apă potabilă, curățând-o de bacterii și păstrând mineralele.

„Bun comun al umanității, apa este de neprețuit”. Doar 10% din populația lumii se bucură de apă potabilă

Khaled Al Mezayen/ Foto: Dan Bodea

Din Mangalia la Los Angeles și până la câștigarea concursului lansat de Elon Musk, viața lui Denis Tudor a cunoscut o transformare remarcabilă în ultimii cinci ani. Fost tenisman de performanță, actual student la Electronică în București, Denis face parte din echipa rLoop, cea care a testat pentru prima oară conceptul Hyperloop, un sistem de transport care poate revoluționa modul în care călătorim.

Denis Tudor – Membru în echipa rLoop, câștigătoarea a SpaceX Hyperloop Pod Competition/ Foto: Dan Bodea

În timpul discursului său, acesta a adus în discuţie modul linear în care s-a desfăşurat viaţa sa până în momentul în care a decoperit acel ceva care l-a pasionat cu adevărat. „Eu nu sunt un speaker. Sunt un tocilar”, a fost nota comică în care tânărul şi-a început discursul.

„Am fost un elev bunicel, care a vrut să își mulțumească mama. Am făcut tenis de performanță. Nu îmi doream să fac nimic deosebit. Am vrut să dau la o facultate, să am o viaţa normală. Povestea părinților mei m-a afectat. Avem 13 când au divorţat. Am renunţat la tenis. În anul doi, eram la Facultatea de Electronică, îmi doream să fiu independent financiar, aşa că m-am angajat la o companie. Acolo l-am întâlnit pe Cosmin care mi-a povestit despre o competiţie. Deciziile ad hoc mi-au marcat viaţa, iar decizia de a participa la competiţia  SpaceX Hyperloop Pod Competition a fost una dintre acestea”, explică tânărul.

Obicetivul acestui concurs este acela de a accelera dezvolarea unor prototipuri. Echipele trebuie să proiecteze şi să construiască cel mai bun pod de mare viteză.

„Se poate înscrie cine vrea la o astfel de competiţie. Nu am crezut că vom câştiga. În momentul decernării premiilor, o parte dintre colegi erau deja la after party. Doar a doua oară când ne-am auzit numele am început să alergăm spre scenă. Eu nu ştiu să spun lucruri inspiraţionale, dar vă spun doar atât: atunci când suntem ghidați de o pasiune și ne place ceea ce facem, trebuie să mergem în acea direcție”, a spus tânărul.

Călin Brandabur este inginer, expert în arhitectura software, un manager de proiect cu vastă experienţă în domeniul software. Călătoria sa anteprenorială începută acum 20 de ani a fost recent revalidată odată cu fondarea Symme 3D, companie în cadrul căruia este CTO. Acesta a vorbit în cadrul TEDxEroilor despre „relaţia” dintre oameni şi roboţi şi despre dorinţa sa de a explora spaţiul cu ajutorul unor roboţi din ce în ce mai inteligenţi, dar şi despre ceea ce ar putea face tehnologia 3D în domeniul medical, pe măsură ce acesta  se dezvoltă.

Călin Brandabur / Foto: Dan Bodea

„Roboții ne ajută. Un robot poate să facă lucruri cu mare precizie. Până acum noi le-am fost roboților de folos, acum ei încep să ne fie nouă utili. Un robot nu poate printa un om 3D, întrucât avem un organism complex. Dar ne poate printa în bucăți. Nu pe noi efectiv, ci soluțiile care pot fi implementate pe noi”, a explicat acesta, spunând totodată că în prezent tehnologia 3D este capabilă să imprime anumite părţi ale corpului uman, cum ar fi nasul şi urechea, urmând ca pe viitor acest lucru să fie posibil şi în cazul unor organe.  

Obiectivul Laviniei Ioniţă, CEO Omnixy, este acela de a oferi tuturor posibilitatea de a-și optimiza propria sănătate. Aceasta a vorbit despre necesitatea schimbării sistemului tradiţional de sănătate care are la bază boala şi medicamentul, la unul bazat pe sănătate. În cadrul discursului său, acesta a pus accent pe faptul că noile tehnologii oferă tot mai multe date și permit o abordare globală, dar personalizată, a prevenirii și vindecării.

Lavinia Ionita / Foto: Dan Bodea

„Ce este sănătatea, ce înseamnă să fii sănătos? Răspunsul nu e atât de uşor pe cât pare. De unde învăţăm acest lucru? De la medic, de pe reţelele de socializare, din reclamele televizate?”, i-a întrebat acesta pe cei prezenţi în sală. Lavinia  a prezentat un studiu în cadrul căruia mai multe persoane au fost rugate să consume o anumită perioadă acelaşi tip de mâncare. Rezultatele au fost surprizătoare, în sensul că în cazul unora, îngheţata, de exemplu, a dus la o scădere a glicemiei, lucru total neaşteptat.

„Studiul a scos în evidenţă faptul că două persoane reacţionează diferit la aceeaşi mâncare, ceea ce înseamnă că personalizarea recomandărilor medicale e foarte importantă”, a spus aceasta.

Lavinia susţine că este nevoie de o schimbare a mentalităţii, atât în ceea ce priveşte sistemele de sănătate, cât şi pacienţii. „Sistemul de sănătate e focalizat pe boală şi pe medicamente, nu pe sănătate şi pe prevenţie, cum ar trebui. Nu vom putea preveni curând toate bolile, însă ceea ce putem face cu ajutorul noile tehnologii e să ne optimizăm sănătatea. Avem  o şansă fără precedent. Revoluţia medicală e aici!”, a mai spus aceasta.

O guvernanță a secolului 21

Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii în perioada guvernării tehnocrate, a vorbit despre faptul că scopul unei guvernări nu este doar acela de a aduce oamenilor bunăstare materială, ci mai ales de a-i face fericiți.

„Scopul guvernării este de a cultiva virtuți. Asta înseamnă că cei care guvernează trebuie să cultive virtutea și virtutea este ceva ce trebuie cu toții să cultivăm pentru a duce societatea spre dezvoltare”

Dragoș-Nicolae Pîslaru / Foto: Dan Bodeas

André Krouwel, cercetător în domeniul științelor politice în cadrul Vrije University din Olanda a vorbit publicului TEDxEroilor despre lupta dintre politicienii populiști și elitele societății. El a explicat în discursul său „simptomele” după care un populist poate fi recunoscut, dar și modul în care acțiunile acestuia pot afecta societatea în cazul în care adevărata lui identitate nu este dezvăluită la timp de către oameni.

„Populiștii sunt împotriva elitelor care apără minoritățile. (…)Cetățenii au nevoie de un mecanism care să îi apere de populism”

André Krouwel/ Foto: Dan Bodea

În aplauzele publicului, seria de prelegeri a fost închisă de fostul premier al României, Dacian Cioloș. El a vorbit despre modul în care democrația trebuie să se adapteze noilor rigori pe care le impune secolul 21, despre importanța resursei umane în dezvoltarea României, dar și despre patriotism și felul în care românii ar trebuie să se raporteze la acest concept.

„În societatea deschisă în care trăim, cred că patriotismul înseamnă asumarea identității noastre, ca parte a unei comunități care are o specificitate care întregește lumea și nu pune în conflict specificitatea noastră cu cea a altora”

Dacian Ciolos/ Foto: Dan Bodea

Citiţi şi: Dacian Cioloș: „Nu mai e suficient să spunem că ne-am făcut treaba față de societate delegând atribuțiile unor lideri”

Citiţi şi: Vlad Gliga, inițiatorul TEDxEroilor: „ Am obținut un alt tip de licență. Level 2, în jargonul TED”

Momente de show și premiul TEDxEroilor

Spectacolul a fost asigurat și în a doua zi a evenimentului, actorii ONG-ului cultural Create.Act.Enjoy oferind primul performance al zilei de sâmbătă. DJ Shiver și-a făcut și el apariția pe scena TEDxEroilor, el oferind o spectaculoasă demonstrație de dj-ing, dar și o scurtă incursiune în ceea ce presupune munca lui de zi cu zi.

În cadrul evenimentului a fost acordat și premiul TEDxEroilor, care a revenit proiectului Food Waste Combat, în urma votului publicului.

Câstigătorii #TEDxEroilorAward sunt cei de la Food Waste Combat / Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu