Tablou de Adrian Ghenie, vândut cu 4,3 milioane de lire la Sotheby’s. Alte două lucrări ale artistului român, licitate de Christie’s Londra în 6 și 7 martie

Adrian Ghenie DUCHAMP'S FUNERAL I

Duchamp’s Funeral I/Funeraliile lui Duchamp I, o lucrare reprezentativă în evoluția artistului Adrian Ghenie, conform Casei de Licitații Sotheby’s, a fost achiziționată marți seara cu prețul de aproape 4,3 milioane de lire în cadrul Sotheby’s Contemporary Art Evening Auction din Londra. Lucrarea care datează din 2009 pare să declare o renaștere a picturii în ulei în epoca modernă. Dacă Marcel Duchamp anunța moartea picturii în ulei, Adrian Ghenie ilustrează în mod provocator moartea lui Duchamp printr-o pictură în ulei.

Vedeta licitației de marți a fost lucrarea Apex a artistului Jean-Michel Basquiat, vândută cu prețul de 8,2 milioane de lire. Pictată cu doi ani înainte de moartea sa (1988) lucrarea a fost expusă în perioada 2003-2012 la Kunstmuseum Liechtenstein. De asemenea, tabloul lui Gerhard Richter, Abstraktes Bild, a fost vândut cu 6,9 milioane de lire în cadrul aceleiași licitații, fiind un exemplu de „măiestrie conceptuală și tehnică” din partea unui artist care timp de patru decenii a investigat căile abstracționismului. O altă lucrare populară care a făcut parte din licitația desfășurată la Londra a fost cea a lui Roy Lichtenstein. Vicki! I — I Thought I Heard Your Voice!, pictată în 1964 în apogeul carierei sale, s-a cumpărat cu prețul de 5,8 milioane de lire.

Apex | Jean-Michel Basquiat

Lucrarea lui Lucian Freud, Head of a Boy, vândută și ea cu 5,7 milioane de lire, a fost pictată pe când artistul avea doar 34 de ani, plasându-se într-o rară colecție de lucrări a artistului din perioada anilor 1950.

Licitația de marți seara a fost cu atât mai importantă cu cât a avut un număr mare de lucrări realizate de femei artist, 13, printre care s-au numărat Jenny Saville, Rebecca Warren, Cindy Sherman, Tracey Emin, Louise Bourgeois, Agnes Martin, Marlene Dumas sau Bridget Riley, care au reușit să obțină un total în vânzări de 17,6 milioane de lire. De notat sunt și rezultatele obținute de artiștii Martin Kippenberger și Albert Oehlen, care s-au cunoscut în anii ’70 și care au petrecut împreună două decenii, timp în care au pictat, au călătorit și au cântat în trupe punk. Exponenți au așa-zisei picturi „greșite”, abordarea lor rebelă a schimbat cursul discursului artistic al secolului XX. Lucrările lor au obținut un total de 5,9 milioane de lire.

În cele din urmă, extraordinara lucrare a artistului Adrian Ghenie, așa cum o descrie site-ul Casei de Licitații Sotheby’s, ca răspuns al acestuia la anunțul făcut de Duchamp privind moartea picturii,  Duchamp’s Funeral I, a fost vândută cu suma de 4,298,400 milioane de lire.

Totatul licitației din 5 martie a fost de 93,295,300 milioane de lire.

Citiți și:

„Funeraliile lui Duchamp I”, de Adrian Ghenie, în licitație la Sotheby’s Londra

În Cluj se conturează un muzeu al colecțiilor de artă: Artistul Radu Oreian deschide seria expozițiilor în palatul baroc deținut de Adrian Ghenie

Cristian Albu, coordonator pentru Christie’s al departamentului Post-War and Contemporary Art, discută lucrarea lui Adrian Ghenie, The Collector 4 (2009)

În zilele de 6 și 7 martie 2019, Casa de Licitații Christie’s scoate la vânzare alte două tablouri ale artistului român Adrian Ghenie în cadrul Post-War and Contemporary Art Evening Auction, respectiv Post-War and Contemporary Art Day Auction.

Este vorba de lucrarea The Collector 4 (2009), estimată la prețul de 2,2-2,8 milioane de lire și de Study for ‘The Kaiser Wilhelm Institute’ (2010), estimată la prețul de 10.000-15.000 de lire.

Adrian Ghenie nu s-a ferit niciodată să se confrunte cu figurile mari din istorie – atât bune cât și rele. Subiectele picturilor sale îi includ pe Iosif Stalin, Vincent van Gogh, dictatorul român Nicolae Ceaușescu sau pe medicul nazist Josef Mengele. La Bienala de la Veneția din 2015, Adrian Ghenie a dedicat un întreg pavilion lui Charles Darwin.

„Ghenie este inspirat de mari personalități, de oameni care au schimbat cursul civilizației”, spune Cristian Albu, co-director al  departamentului Post-War & Contemporary Art de la Christie’s Londra. „Lucrările lui au întotdeauna o poveste de spus, iar figurile istorice sunt un mijloc de intrare pentru public în acele povești”. În lucrarea The Collector 4 , care va fi licitată în cadrul Licitației de artă postbelică și contemporană pe 6 martie, subiectul este Hermann Göring. În această pictura în ulei de format mare, Göring poate fi văzut pe patul său de moarte într-o cameră slab luminată, pe baza unei fotografii realizate la scurt timp după sinuciderea sa din 1946.

[stextbox id=’custom’]

Foto: Pagina de Facebook a proiectului Adrian Ghenie : Darwin’s Room

Adrian Ghenie este considerat cel mai bine vândut pictor român contemporan, s-a născut în Baia Mare (1977), iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Tot atunci au fost puse și bazele Fundației Plan B. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin. În 2005, la doar câțiva ani după ce au absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj, tinerii Mihai Pop şi Adrian Ghenie au devenit conştienţi că scena artistică din România avea nevoie de un Plan B. Mai concret, ideea Plan B, s-a creat din întâlnirea lui Mihai Pop cu Adrian Ghenie, la îndemnul lui Victor Man, coleg cu Adrian de facultate. Un rol în apariţia galeriei a avut şi colecţionarul de artă Mircea Pinte care i-a ajutat la început cu partea financiară. Galeria a funcționat mulți ani în spațiul de cultură Fabrica de Pensule din Cluj.

În urmă cu câțiva ani Adrian Ghenie a achiziționat micul palat baroc de pe strada Avram Iancu nr.1 din Cluj-Napoca, pe care ar urma să îl transforme într-un muzeu al colecțiilor de artă și în sediu al Fundației Plan B.

Adrian Ghenie, a fost recent decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de „apreciere pentru talentul artistic, pentru rolul important avut la promovarea şcolii româneşti de pictură în lume”. Născut în Baia Mare în 1977, Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca înainte de a se stabili la Berlin în 2013. În ultimii zece ani, Adrian Ghenie a devenit tot mai cunoscut la nivel internațional, lucrările sale fiind prezentate în expoziții majore și în cele mai vizitate muzee. Picturile sale sunt incluse în colecțiile Centrului Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, Muzeele de Artă Modernă din New York și Antwerp și în multe alte instituții din întreaga lume. În 2016, Adrian Ghenie a reprezentat România la ediția 56 a Expoziției Internaționale de Artă-Bienala de la Veneția.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu