Szilagy Levente, „colecționarul de istorie” specializat în informatică

Levi are în colecție bancnote din aproape toate statele lumii (FOTO: Dan Bodea)

Mândru de munca lui, IT-istul Levi ne prezintă câteva tabele pline de cifre și categorii diferențiate pe culori. Ar părea că sunt bucăți dintr-un program, dar de fapt reprezintă „centralizarea” impresionantei sale colecții de bancnote și monezi vechi. Szilagyi Levente, informatician de profesie și angajat al unei companii clujene, ne spune din start că nu știe numărul de exemplare pe care le deține. Sunt câteva zeci de mii, poate. Ceea ce a strâns totuși din copilărie și până acum, când a trecut de 30 de ani se află în câteva mii de folii care păstrează bancnote din cam toate statele lumii și în special din România, Germania, Ungaria și Rusia.

Provenite din epoca romantică a bancnotelor, când regii și împărații le transformau în adevărate opere de artă, exemplarele pe care Levi le deține fură ochii oricărui pasionat de istorie. Fiecare exponat are istoria sa. Unele monezi datează din vremea lui Franz Joseph al Austriei, dar vedetele colecției sunt fi câteva exemplare din vremea Imperiului Roman.

Pasiunea lui Levi a început încă din copilărie, când bunicii l-au cadorisit cu câteva monezi vechi. La acea vreme deja era pasionat de fotografii sau cărți, pe care mai târziu a aujuns să le schimbe prin piețe și pe la prieteni care aveau bancnote și monezi.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 

„Din copilărie am pasiunea asta, când bunica mi-a dat niște monezi vechi, ceea ce m-a încântat foarte mult. Am mai primit de la rude și odată am găsit un Kreuter din 1763, în timp ce săpam la cartofi. E una dintre cele mai speciale monezi pentru mine, pentru că altfel nu e deloc rară sau foarte valoroasă. Am mers la vecini să îi întrebăm dacă au monezi sau bancnote. Mulți avea, cele mai multe din serii infalaționiste sau din seria pengő [n.r unitatea monetară maghiară, înlocuită ulterior cu forintul], tot de inflație. Am primit piese destul de faine, unele chiar în pungi. Tot într-o pungă am găsit o monedă de un leu, de argint din anul 1900. Am fost foarte impresionat. Strângeam multe chestii. Mi-au plăcut obiectele vechi. Aveam un topor vechi, multe cărți, poze de-ale rudelor din armată, din cele două război mondiale. Apoi am descoperit bancnotele care îți dau o senzație ciudată atunci când îți dai seama că ții în mână un obiect vechi de sute de ani”, își amintește Levi.

Orginar din Miercurea-Ciuc, dar stabilit la Cluj, Levi a descoperit în orașul din inima Ardealului binefacerile faimosului târg de vechituri Oser. Când nu găsește ceva pe site-urile de licitații sau pe forumurile pe care colecționarii se întâlnesc pentru a schimba piese de colecție, piețele de vechituri sau vecinii bătrâni de acasă pot aduce surprize plăcute. O bătrânica din localitatea Ciumani, județul Harghita, i-a rămas în minte după ce l-a cadorisit cu câteva exemplare foarte prețioase.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Aveam deja o colecție ok și speram să le putem expune pentru ca lumea să vadă cum erau banii vechi. Eram la țară și o bătrânică ne-a invitat la o prăjitură și mâncând ne-a povestit cum la sfârșitul războiului, când eu venit rușii, au ascuns banii în țevile draperiilor. Doamna era convinsă că banii nu mai sunt acolo, dar am insistat să ne uităm și noi și am descoperit un set întreg de pengő. Erau bancnote de 100 și 50. Doamna a plâns mult când le-a văzut, dar ni le-a dat. Tot așa am strâns, din schimburi și de la alți oameni”, spune Levi.

În timp ce vorbim, unul dintre cei care a venit la mica lui expoziție se apropie și îi propune lui să păstreze legătura pentru a face câteva schimburi de monezi. „Cam speram să se întâmple asta. Poate fi o pasiune foarte costisitoare dacă te implici mult, dar eu am vrut să o țin așa, mai mult din schimburi. Așa are farmec, dar din păcate puțini mai fac asta”, ne spune el. Despre pasiunea lui, Levi spune că nu are legătură cu IT-ul. Meseria îl ajută eventual să fie mai mult în fața calculatorului și în felul acesta să poată fi mai prezent pe site-urile de specialitate. și să fie mai minuțios în organizarea colecțiilor.

Coelcțiile sunt organizate,   iar numărul exemplarelor este manageriat cu un program special. Cu verde sunt marcate colecțiile complete.

Coelcțiile sunt organizate, iar numărul exemplarelor este manageriat cu un program special. Cu verde sunt marcate colecțiile complete.

Distribuie:

Postaţi un comentariu