Peste 10.000 de clujeni au protestat faţă de proiectele de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor penale

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Peste 10.000 de clujeni au ieşit din nou în stradă, începând cu ora 17:00, pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Protestul a fost anunţat pe reţelele de socializare printr-un eveniment creat de grupul Corupţia Ucide, grup înfiinţat în urma tragediei de la clubul bucureştean Colectiv.

 Clujenii au început să se adune în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca începând cu ora 17:00. Aceștia au venit însoțiți de bannere cu mesaje precum: „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Ne vrem țara înapoi, Jos cu hoți penali ca voi! Nu renunța DNA!”, Fără grațiere, fără amnistie, Clujul nu are amnezie!”, „Dragnea îți dorim La multi ani, cu executare!”. Manifestanții au scandat în repetate rânduri „DNA sa vină să vă ia!”, „Dragnea, va veni și vremea!, „PSD, ciuma rosie”.

În jurul orei 17:30, manifestanţii au pornit în marş spre cartierul Mărăşti pe următorul traseu: Bulevardul Eroilor- Calea Dorobanţilor, Bulevardul 21 Decembrie- Piaţa Unirii, acesta fiind traseul anunţat pe reţelele de socializare cu câteva ore înainte de protest. În loc să se întoarcă însă în Piața Unirii, manifestanții au pornit spre Primăria Cluj-Napoca, apoi spre Case de Cultură a Studenților, unde protestatarii s-au împărțit în două tabere: unii au rămas în Piața Lucian Blaga, lții au plecat fie spre Piața Unirii sau spre casă. După câteva minute bune și grupul din Piața Lucian Blaga s-a întors în Piața Unirii, iar în jurul orei 20:40, protestul s-a încheiat. 

Protestul de săptămâna aceasta nu a fost unul autorizat întrucât organizatorii nu au reuşit să obţină în timp util autorizaţia din partea autorităţilor locale. Manifestare a fost una pașnică și nu s-au înregistrat incidente. 

Context

„Duminica trecută peste 5.000 de clujeni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului retragerea definitivă a OUG-urilor referitoare la grațiere și amnistie. Ca întotdeauna, a fost un protest frumos și civilizat. Au fost în total, în țară și diaspora, peste 30.000 de oameni în stradă, cerând retragerea OUG-urilor și continuă să ne ignore.  Nu intenționează să renunțe la măsurile propuse prin care vor să scape gașca de penali. Ministrul Justiţiei a spus că dupa consultările publice va anunţa în ce formă vor fi acestea adoptate: ordonanţă de urgenţă, asumarea răspunderii sau lege. Chiar îi lăsăm?

Luni se pregătește un simulacru de consultare publică la Ministerul Justitiei cu „reprezentanții” străzii, la care dezbatere s-au anunțat că participă Becali și Ciuvică. Bătaia de joc e din ce în ce mai mare”, se arată în descrierea evenimentului creat pe Facebook. 

Protestele au început în ţară după ce Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei. În acest caz infracţiunea urmând a fi investigată doar ca urmare a unei plângeri.

De asemenea, conform noului proiect de OUG, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată. Ordonanţa de Urgență privind graţierea prevede eliminarea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

Proteste similare au fost anunţate duminică seară şi în alte oraşe precum: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Teleorman,  Turda, precum şi în oraşe din diaspora: Bordeaux,  Bruxelles, Copenhaga,  Hamburg, Londra, Paris, Zürich.

Urmăriți o galerie foto realizată de Dan Bodea:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”921″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”200″ thumbnail_height=”200″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Postaţi un comentariu