Susținătorii lui Nicușor Dan de la Cluj nu doresc să intre în politică. Vor susține USR din mijlocul societății civile

După ce candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul la primăria capitalei, Nicușor Dan, s-a clasat pe a doua poziție, după Gabriela Vrânceanu Firea, cu un „scor” de 29, 05%, acesta a anunțat că USB va deveni Uniunea Salvați România. Întrucât Nicușor Dan are susținători și/sau simpatizanți la Cluj-Napoca am dorit să aflăm ce se va întâmpla pe plan local în cazul în care USR va avea o filială în inima Transilvaniei, care ar fi misiunea USR la Cluj și dacă susținătorii lui Nicușor Dan ar fi dispuși să intre în politică în viitorul apropiat pentru a pune „umărul” la pregătirea alegerilor parlamentare. Dacă unii susținători au fost încântați de transformarea ce urmează, alții sunt destul de sceptici în această privință.

„O să mergem prin orașe să identificăm alte formațiuni. Începem cu orașul Iași unde sunt partenerii noștri de la Partidul pentru Iași. Este un partid la Târgu Mureș care a candidat și la locale. Cunosc bine societatea civilă din Cluj. Este locul din România unde societatea civilă este cea mai dezvoltată. A ajutat și faptul că Roșia Montană a fost aproape, de acolo a început protestul pentru aceasta”, a declarat Nicușor Dan, în cadrul unui interviu acordat adevarul.ro.

Acesta a mai precizat că USR nu are ambiția să aibă filiale în toate comunele și orașele din România. „Acolo unde identificăm oameni, facem filiale. Vrem să fie ceva ce crește în mod organic”, a mai spus acesta. Nicușor Dan a precizat că USR își dorește să aducă în Parlament o voce rațională pe toate problemele curente ale societății. „Nu ne propunem să facem 50% la parlamentare. Pentru moment încercăm să luăm legătura cu forțele din țară și țelul nostru este să aducem o voce credibilă pe toate problemele societății”, a mai spus acesta.

Liderul USR susține că cei care au făcut politică la nivel înalt nu vor fi incluși în noua formațiune, întrucât o astfel de decizie nu ar fi benefică pentru imaginea partidului.

Mihai Goțiu

Mihai Goțiu

„Procentul obținut de USB are o relevanță extraordinară în ceea ce privește ideea de schimbare a României. E o victorie în primul rând de moral, care arată că actualul establishment politic are fisuri de care se poate profita. Trebuie avut în vedere că în urmă cu jumătate de an USB practic nu exista și a apărut, în mare măsură din cauza blatului pe legile electorale dintre PSD și PNL.

Nicușor Dan avea ideea unui partid de ceva vreme, dar apariția lui a fost urgentată de faptul că legea electorală nu permitea candidatura la consiliile locale pe liste de independenți în aceleași condiții cu listele de partid (cele de partid fiind net avantajate). Să ajungi în jumătate de an să câștigi aproape o treime din voturile Consiliului General din București, e fantastic.

Cel mai probabil, în ciuda eforturilor lui Nicușor Dan și a echipei lui e posibil ca încă să mai fie bucureșteni care n-au auzit de ei până duminică. Ținând cont și de procentul jalnic al participării la alegerile locale din toată țara nu e greu de presupus că există așteptare pentru o nouă formațiune politică, o formațiune care să îi reprezinte pe o parte a celor care nu s-au dus la vot pentru că n-au avut cu cine vota, sau au votat, însă scrâșnind din dinți”, este de părere activistul Mihai Goțiu.

Acesta consideră că o filială USR la Cluj ar fi necesară mai mult din perspectivă națională, nu neapărat locală: „Spun asta pentru că societatea civilă din Cluj a reușit să pună presiune pe administrația locală și să își atingă obiectivele fără să fie necesar să se asocieze într-un partid și utilizând mai mult metodele specifice ONG-urilor. Așadar, dacă ar fi să apară o filială la Cluj ar trebui să vizeze, în primul rând, obiectivul imediat următor, anunțat, de altfel, și de Nicușor Dan: alegerile parlamentare. E un moment cât se poate de prielnic și există o șansă reală ca USR să reușească să coalizeze energii locale sub o singură umbrelă, iar scorul obținut la București (dar și în alte localități din țară – cum e Iașul, unde un candidat absolut necunoscut publicului până acum câteva luni a strâns peste 13%) să transmită un mesaj de încredere cetățenilor pentru a-i vota”, a explicat Goțiu.

În ceea ce privește o eventuală implicare în politică, Mihai Goțiu a spus doar că va susține USR, „într-un fel sau altul”, „pentru că e un proiect care cred că este cât se poate de necesar la ora actuală”.

Activista Luminița Dejeu, o altă susținătoare a lui Nicușor Dan de la Cluj, nu dorește să intre în politică.

Citiți și: Luminița Dejeu: „Consider că se protestează mult prea puțin față de problemele pe care le avem”

Luminita-Dejeu-e1427896653101

Luminița Dejeu

„Procentul foarte bun obținut de USB la alegeri cred că e un semnal foarte puternic pentru mișcările locale, la firul ierbii, care s-au gândit să se constiuie într-un partid dar n-au avut curajul până acum. Arată că cetățenii nu mai cred în reformarea actualei clase politice și sunt dispuși să susțină mișcări noi cu condiția să fie coerente și perseverente. Din câte am înțeles USB nu dorește să facă „filiale” în țară ci intenționează să coalizeze mișcările deja existente care doresc să facă parte dintr-o platformă națională. Cred că la Cluj există deja niște intenții dar încă nu s-au concretizat. Ar fi fost bine să fi existat la alegerile locale pentru că, după părerea mea, la nivel local se poate face „antrenamentul politic” pentru a putea candida la nivel național. Nu intenționez să intru în politică, voi rămâne în continuare în zona civică pentru că este foarte mare nevoie de activism și civism în continuare. Bineînțeles că aș susține o inițiativă locală dacă s-ar plia pe principiile și convingerile mele”, a spus aceasta.

Cercetătorul Raul Mureșan  consideră că politică nu e compatibilă cu o carieră profesională în cercetare, fapt pentru care va susține în continuare USR-ul, din mijlocul societății civile.

Raul Mureșan

Raul Mureșan

„Procentul obținut de Nicușor Dan și de USB în București este o demonstrație clară a faptului că atunci când există alternativă la actuala clasă politică, o forță nouă, organizată și bine coagulată, poate obține rezultate excelente în alegeri. Pentru clujeni, scorul din București al USB este semnalul că ar trebui să coaguleze și ei o alternativă pentru orașul nostru sau măcar să înceapă să construiască pe platforma noului partid, USR. Misiunea USR la Cluj ar trebui să fie în primul rând una de a se face cunoscută, de a comunica cu potențialul electorat al orașului și de a se organiza într-o structură care să preia dorințele societății civile în primul rând, dar și să ajungă la electoratul care nu se informează de pe internet. Dacă ar exista o filială a USR la Cluj, aș susține partidul, dar nu aș intra în politica. Mă simt mai bine în societatea civilă și apoi, o carieră în politică nu e compatibilă cu o carieră profesională în cercetare. Nu există suficient timp pentru amândouă”, este de părere Raul.

Nicolae Maximilian Câmpan

Nicolae Maximilian Campan

Nicolae Maximilian Campan, un alt susținător al candidatului USB se bucură de rezultatele obținute la București, dar spune că politica nu îl reprezintă. „Mă bucur pentru rezultatele lor, păcat de șmecheria cu un singur tur de scrutin. Sigur ar fi câștigat mai mult. La Cluj, o eventuală filială USR ar trebui să se ocupe ca și în cazul Bucureștiului de transparența în rândul instituțiilor de stat, de eliminarea birocrației, de urbanism, în sensul să verifice ceea ce se construiește și să oprească toate construcțiile ilegale, să dezvolte împreună cu specialiștii un plan de dezvoltare serios, evident cu implicarea cetățenilor, cu dezbatere serioasă. Foarte importantă mi se pare și rezolvarea problemei de la Pata Rât, atât umanitar, adică rezolvarea civilizată a problemei locative pentru romii care au fost expulzați acolo si crearea rampei ecologice pe bune. În același timp e foarte importantă protejarea și extinderea spațiilor verzi amenajate cum trebuie, și gestionarea corectă a traficului din oraș. Aș intra în politică pentru a-i susține, dacă ar fi de mine politica, dar îmi place statutul de artist plastic”, susține acesta.

Citiți și:Eroul de pe strada Măceșului, pe urmele construcțiilor ilegale

Foto: România Curată

Foto: România Curată

Activistul Mihnea Blidariu consideră că USB-ul, viitorul USR se află deja pe drumul spre compromisul politic atât de îndelung exersat de partidele tradiționale. „Nu știu cum să cataloghez altfel apariția, dublă, dacă nu mă înșel, a lui Nicușor Dan la emisiunea lui Gâdea, la Antena 3. Oare Nicușor Dan a uitat că din 2011 și până acum noi, cei care am protestat pentru Roșia Montană și împotriva fracturării hidraulice, am fost făcuți în toate felurile, jigniți, scuipați în emisiunea acestui pseudo-jurnalist și lingău de casă al securistului Voiculescu?

Mihnea Blidariu,   solist Luna Amară / Foto: Dan Bodea

Mihnea Blidariu, solist Luna Amară / Foto: Dan Bodea

Nicușor a fost pe trepte la Conti, blocând intrarea, atunci când noi eram baricadați înăuntru, cu bannerele cu „Salvați Roșia Montană” pe fațada Conti, în noiembrie 2011. Am cântat pentru el când a candidat în capitală, acum patru ani. Nu mi se pare că mai e același om integru, mi se pare că e dispus la compromis și chiar dacă e pentru o cauză bună, nu cred că un selfie cu Gâdea face bine la caracter. Cât despre USR, mi se pare oarecum hilar să pierzi o bătălie politică locală și să deschizi alte fronturi. Poate că, de fapt, asta a fost intenția de la bun început, nu știu. Oricum ar fi, am o reticență față de cei care își propun să salveze toată țara. Nu de alta, dar ne-a luat 15 ani să salvăm un sat din Apuseni. Puțin realism în slogane n-ar strica”, este de părere Mihnea Blidariu.

Citiți și: Generația Facebook, rebelii care nu s-au conformat regulilor au dat preşedintele

Mihnea Blidariu: „Puterea întunecă minţile, societatea trebuie să se auto-conducă, fără şefi”

Distribuie:

Postaţi un comentariu