Suflă şi-n iaurt. Consiliul Judeţean Cluj va publica pe site toate achiziţiile publice cu valoare mai mare de 100 de euro

Consiliul Judeţean Cluj lansează în dezbatere publică regulamentul privind achiziţiile publice directe. Măsura vine după ce în urmă cu mai multe luni preşedintele suspendat al CJ Cluj, Horea Uioreanu a fost arestat pentru fapte de corupţie, iar DNA a anchetat cele mai importante contracte de lucrări publice ale instituţiei.

„Au fost foarte multe discuţii şi comentarii, aşa că cel mai bine este ca lucrurile să fie cât mai transparente şi un asemenea regulament aplicat la toate achiziţiile publice de peste 100 de euro o să aducă transparenţă şi mai mare. Noutatea cea mai mare se referă la pragurile minime ale sumelor pentru care aceste proceduri sunt afişate pe site. În funcţie de baremele de sume se parcurg anumite proceduri conform legii. Într-adevăr seamănă sistemul cu cel introdus de primăria clujeană, a fost de altfel şi dorinţa colegilor de la PDL să îl aplicăm la Consiliul Judeţean. Cei care au propuneri le pot trimite în scris pentru că proiectul va fi în dezbatere circa 30 de zile”, a precizat vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte, Vakar Istvan.

Acest regulament practic stabileşte, în mod explicit, maniera în care se vor organiza şi realiza toate achiziţiile publice de bunuri, servicii şi lucrări pentru acele situaţii în care valoarea estimată a acestora nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 euro, exclusiv TVA, pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro, exclusiv TVA, pentru fiecare achiziţie de lucrări.

„Lansarea în dezbatere a acestui regulament reprezintă un mare pas înainte pe care îl face actuala conducere a instituţiei, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, din ce cunoaştem noi, la ora actuală, suntem primul şi singurul consiliu judeţean din România care a promovat un asemenea regulament şi care urmează să fie adoptat de deliberativul judeţean după analizarea eventualelor observaţii pe care le vom primi. În opinia noastră, instituirea acestui set complet de norme şi proceduri în domeniul achiziţiilor ne transformă într-un exemplu de bună-practică ce va putea fi preluat ulterior şi de alte autorităţi publice din ţară. În acelaşi timp, ne bucură faptul că în acest fel vom reuşi să punem ordine în gestionarea fondurilor publice şi să asigurăm transparenţa necesară astfel încât să nu mai planeze asupra instituţiei niciun fel de suspiciune privind posibile acte de fraudă şi corupţie. Achiziţiile publice reprezintă una dintre activităţile cele mai sensibile care se derulează la nivelul administraţiei publice iar modul de cheltuire a banului public impune anumite exigenţe”, a declarat Vakar Istvan.

Prin adoptarea regulamentului, cei de la CJ speră să asigure o mult mai bună vizibilitate a regulilor, oportunităţilor, procedurilor şi a rezultatelor, putând fi astfel obţinute cele mai bune valori (ca preţ) din perspectiva fondurilor publice. De asemenea, vor putea fi reduse, chiar eliminate, erorile care pot apărea pe parcursul desfăşurării procesului de achiziţie publică.

„Contextul juridic pentru implementarea acestui regulament a fost creat încă din luna iulie a acestui an, când am iniţiat şi adoptat hotărârea de consiliu județean cu numărul 209, referitoare la necesitatea stabilirii unor reguli interne privind achiziţiile publice directe. Marele merit al acestei iniţiative, în opinia mea, se referă la faptul că am reuşit să ne demonstrăm buna credinţă şi intenţia de a proteja banul public, introducând, din proprie iniţiativă, o serie de proceduri stricte într-o situaţie în care legea nu ne obliga, adică sub un anumit plafon valoric. Am apreciat ca fiind de datoria noastră să instituim norme exprese în acest domeniu, care să asigure un cadru bazat pe încredere, corectitudine, imparţialitate şi care să contribuie, deopotrivă, la deschiderea şi dezvoltarea pieţei de achiziţii publice în judeţul Cluj”, a precizat Horaţiu Cătărig, consilier judeţean cu atribuţii de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.


Publicitate

Postaţi un comentariu