Subiectul „Cartoful fierbinte” discutat şi la Cluj

Dorina Duma/ Foto: Dan Bodea

Managerii spitalelor din judeţul Cluj au fost înştiinţaţi în cadrul Colegiului Prefectural desfăşurat ieri la Prefectura Cluj ce prevede pachetul de acte normative privind reforma în sistemul de sănătate propus de Ministerul Sănătăţii, mai precis proiectele referitoare la reorganizarea unităţilor sanitare cu paturi, creşterea veniturilor medicilor din sistemul public de sănătate, răspunderea civilă a cadrelor medicale- malpraxisul etc.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a îndemnat cadrele medicale clujene să-şi exprime punctele de vedere cu privire la noile proiecte de lege propuse de Ministerul Sănătăţii.  „Acest cartof  fierbinte (proiectele de lege din domeniul sănătăţii n. red)  îl transmitem  de la un guvern la altul de foarte multă vreme.  Dacă tot se pregătesc aceste legi, am considerat că este necesar să ne expunem punctul de vedere. Pentru că de unde din altă parte să plece observaţii şi propuneri  decât de la Cluj, dintr-un centru universitar medical cunoscut.

Noutăţile pe care le aduce proiectele de lege ale Ministerului Sănătăţii au fost prezentate în detaliu de către directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Dorina Duma. „Administratorul spitalului, în speţă, Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local, după caz, va putea reorganiza spitalul în fundaţie sau asociaţie care înseamnă o persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, adică nonprofit. Asta înseamnă că pentru spitalele de interes  local profitul unităţilor sanitare nu poate fi reinvestit decât numai în obiectul de activitate  al acestora. În cazul spitalelor de interes naţional reorganizarea se va face în instituţii publice autonome, ceea ce înseamnă că aceste unităţi deşi vor avea un control al Ministerului Sănătăţii vor avea totuşi o flexibilitate în ceeac ce priveşte managementul spitalicesc şi salarizarea diferenţiată a personalului medical. Ce este important prin reorganizarea acestor unităţi sanitare cu paturi este faptul că o parte din aceste unităţi deşi sunt reorganizate pe sistem privat îşi păstrează caracterul de utilitate publică, în continuare bugetul de stat poate interveni cu sume îăn bugetul acestor unităţi”, a explicat Dorina Duma.


Publicitate

Postaţi un comentariu