SUA și-au sărbătorit prima dată ziua națională în afara capitalei, la Cluj

Primarul Emil Boc, ambasadorul Hans Klemm, prefectul Ioan Aurel Cherecheș și președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop (de la stânga la dreapta)

Şeful misiunii diplomatice a SUA în România, Hans Klemm, a declarat vineri, la Cluj, că este prima dată după 100 de ani când Ambasada Statelor Unite a sărbătorit Ziua Independenţei în afara Bucureştiului.

“Ziua Independenţei este un eveniment special, este prima dată în 100 de ani când Ambasada SUA în România sărbătoreşte această zi în afara Bucureştiului, la Cluj-Napoca. Am sărbătorit 4 iulie săptămâna trecută la Bucureşti, dar am ales să facem o a doua sărbătorire la Cluj, ca o recunoaştere a rolului acestui oraş ca centru al unei dezvoltări economice rapide, ca centru politic, capitală a Transilvaniei. De asemenea, să recunoaştem numeroasele relaţii pe care SUA le are cu cetăţenii Clujului, dar şi relaţiile cu instituţiile de aici”, a spus Hans Klemm, citat de Agerpres.

Potrivit ambasadorului SUA, precedenta sărbătorire a Zilei Independenţei a Statelor Unite în afara Bucureştiului a fost în iulie 1918, la Iaşi. Menționăm că, în acel moment, Bucureștiul era sub ocupația Puterilor Centrale, iar Iașiul juca rolul de capitală.

Hans Klemm şi soţia sa au participat vineri, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca, la evenimentul intitulat “100 de ani relaţii de prietenie româno-americane”, organizat de Primăria Cluj-Napoca.

La manifestare au participat câteva sute de invitaţi. Printre ei s-au numărat primarul Emil Boc şi soţia sa, prefectul Ioan Aurel Cherecheş, mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, fostul ministru al educaţiei Daniel Funeriu, parlamentari şi oameni de afaceri.

Postaţi un comentariu