Studii de caz. Cum reducem costurile la facturile de energie electrică

Inovație

Conferința „Think for the future- Green & Industry”, organizată de Transylvania Energy Cluster a avut loc marți, 15 martie 2016, la Cluj-Napoca. În cadrul acesteia au fost prezentate o serie de studii de caz despre eficiența energetică, dar și despre felul în care inovațiile verzi își fac simțită prezența în diferite industrii.

Compania clujenă Ikon Ideea oferă servicii de proiectare în domeniul confecțiilor metalice destinate sectorului industrial, în special confecții metalice de mari dimensiuni și cu un grad ridicat de greutate. Începând cu 2012, compania livrează soluții și pentru export, iar unul dintre cei mai importanți clienți ai companiei este Rainpower pentru care creează structuri metalice pentru hidrocentrale.

În 2013, compania a realizat pentru Rainpower porțile unei importante hidrocentrale din Norvegia, porți ce au măsurat 19 pe 15 metri și au cântărit 60 de tone, proiect ce a stat la baza bunei colaborări între cele două companii. „Acesta a fost primul proiect de mari dimensiuni realizat împreună. Au fost unele dificultăți, au fost depășite, iar după ce acest proiect a fost finalizat a apărut oportunitatea programului «Inovarea Verde în Industria din România», program care permitea aplicarea unui parteneriat între o companie românească și o companie din Norvegia. Având deja experiența programelor dezvoltate împreună am aplicat pentru un proiect care s-a dovedit a fi și câștigător”, au spus reprezentanții companiei.

Ikon Ideea a câștigat un proiect de finanțare din fonduri norvegiene a cărui valoare totală este de 574.300 de euro, din care 250.000 reprezintă finanțarea acordată prin Mecanismul Financiar Norvegian, în cadrul programului „Inovare în Industria Verde din România”.

„Am urmărit să ne creștem eficiența echipamentelor și a tehnologiilor tradiționale cu unele noi, mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. Peste 60% din investițiile făcute au reprezentat achiziționarea de echipamente prietenoase cu mediul care sunt deja instalate în noua hală de producție. Hala a fost realizată cu investiții proprii, completând investițiile din cadrul proiectului”, au explicat reprezentanții companiei.

Printre echipamentele achiziționate a fost amintită și mașina de alezat și frezat care permite soluții tehnice și de design special datorită rigidității elementelor care o compun, modernizată și îmbunătățită în așa fel încât să corespundă particularităților componentelor pentru hidrocentrale, dar nu numai. Aceasta poate fi utilizată pentru reabilitarea și modernizarea unor echipamente de mari dimensiuni din domeniul energetic fără a mai fi nevoie de achiziționarea unor noi echipamente. Un alt echipament achiziționat este mașina de debitare cu plasmă, care permite tăierea structurilor cu o acuratețe ridicată, reducând pierderile reziduale cu 30% comparativ cu tăierile tradiționale. De asemenea, acest echipament este mult mai ușor de utilizat, iar viteza de tăiere crește semnificativ, ceea ce înseamnă automat o productivitate mai mare.

În cadrul proiectului au mai fost construite un centru de procesare, un sistem performant pentru zona de sudură care reduce poluarea din interiorul halei de producție cu 70%. „Sistemul de încălzire încorporat în hală este de asemenea unul performant și ecologic datorită faptului că este suficientă încălzirea agentului termic doar până la 40 de grade. Vom putea folosi drept combustibil deșeurile rămase de la producătorii din zona Clujului”, explică reprezentanții companiei.

Energobit Esco

Energobit a împlinit de curând 25 de ani pe piața românească. Energobit Esco e o companie care a apărut acum cinci ani ca o dorința a companiei mamă de a acoperi și partea de eficiență energetică și a avut șansa de a primi o finanțare, sub forma unui credit, de la Banca Europeană de Construcții și Dezvoltare (BERD) în valoare de 10 milioane de euro pentru a face astfel de proiecte în mediul industrial și rezidențial.

Înființată în 1991,  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) folosește investițiile pentru a susține dezvoltarea economiei de piață și a democrației în 27 de țări, din Europa Centrală pâna în Asia Centrală.

Sorin Hanja, reprezentantul Energobit Esco a prezentat felul prin care compania a reușit să implementeze un proiect de eficiență energetică în cadrul hotelului City Plaza din Cluj-Napoca. Aici, a fost implementat un proiect ce are la bază cogenerarea pe baza gazului natural.

Sorin Hanja,   reprezentantul Energobit Esco

Sorin Hanja, reprezentantul Energobit Esco

„Cogenerarea este o tehnologie care îmbină o producție duală a două tipuri de energie din aceeași sursă. Avem drept combustibil un singur element, fie gaz natural, gaz de sondă, combustibil solid; la final urmărim să obținem două elemente: energie electrică și energie termică, indiferent de forma acesteia. Cogenerarea în sine ca tehnologie îmbină o producție la un nivel mai ridicat, decât producția clasică. Dacă avem separat o producție de energie termică, chiar dacă avem un randament ridicat, vom avea multe pierderi. În schimb, dacă avem o producție de energie electrică, așa cum se va face în domeniul termocentralelor, cea mai mare parte a energiei termice care se degajă la coș nu este recuperată, de unde rezultă o pierdere imensă. Cheltuim aproape cu 58% prin a produce cele două surse separat decât dacă le-am produce împreună. Important este ca orice cogenerare să fie cât mai aproape de utilizator. Cred că viitorul se va baza în următorii ani pe producție locală cât mai aproape de consumator. Toate sistemele smart city asta urmăresc ”, a explicat Sorin Hanja.

Proiectul de la City Plaza a fost gestionat de compania Energobit Esco de la bun început, având o durată de implementare de zece ani. „Nu a fost o vânzare de produs, este un contract de performanță energetică. Am făcut toți pașii necesari unui astfel de proiect plecând de la auditul hotelului pe un an, alegerea soluției, semnarea contractului de performanță energetică, proiectarea, designul și implementarea soluției, iar acum suntem în perioada de mentenanță și urmărirea performanței”, a explicat Hanja.

În cazul City Plaza au fost instalate două echipamente de tip Smart Block. Electricitatea produsă de un motor cu piston de cogenerare pe gaz de tip Smart Block 33 este suficientă pentru a alimenta 900 de corpuri de iluminat, iar agentul termic poate încălzi apa unui bazin semi-olimpic. Soluția tehnică propusă asigură 65% din necesarul de energie termică anuală aferentă producerii apei calde tehnologice, diferența de 35% asigurându-se cu centrala termică instalată inițial și 53% din necesarul de energie electrică anuală. Costurile de producție a energiei termice și electrice sunt net inferioare față de soluțiile contravenționale, cu 20-25 % mai mici.

Recuperarea investițiilor pentru un astfel de proiect se va face în mai puțin de șapte ani. La finalul contractului de performanță energetică, instalațiile vor rămâne în patrimoniul hotelului.

Pentru găsirea soluțiilor, auditul energetic este obligatoriu

Andrei Ceclan, PhD. Ing. în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca și reprezentant al Servelect a prezentat un studiu de caz realizat la o fabrică din Lituania, în cadrul căreia se produc componente auto din plastic, asamblate ulterior cu elemente electronice. În fabrica respectivă lucrează 300 de persoane. „Angajații au nevoie de trei condiții esențiale: confort termic adecvat, atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece, o anumită calitate a aerului, având în vedere procesele ce se desfășoară acolo, respectiv lumină naturală pe timp de zi și de lumină artificială adecvată pe timp de noapte, pentru că se lucrează în trei schimburi. Aceste condiții presupun existența instalațiilor de încălzire, ventilație și aer condiționat. În România nu există în foarte multe clădiri instalații de ventilație și de aer condiționat” explică Ceclan.

Andrei Ceclan

Andrei Ceclan

În clădire există două tipuri de consum: de proces și de condiționare.

„În 2014 am făcut un audit energetic prin care le-am arătat că pot să își îmbunătățească regimul, să scadă costurile. În primul pas al auditului ne-am concentrat pe construirea relației cu beneficiarul, pe obținerea de economii și măsuri organizatorice imediate. De exemplu, avem o grilă de aerisire pe care iese căldura de la camera compresoarelor de apă. Ce am constat noi ajungând acolo, era faptul că deși afară era frig, iar acea ușă stătea aproape în permanență deschisă pentru că pe acolo se efectua schimbul de marfă, acea grilă de aerisire era închisă. În camera compresoarelor, erau vreo 35 de grade, era foarte plăcut. Dincolo, foarte frig. Prin simpla deschidere a grilei nu a mai fost necesar să se folosească perdeaua de aer cald pe care o foloseau înainte pentru a compensa schimbul de temperatură dintre interior și exterior. În cuantificare ca energie, avem 7 MWh pe an salvați 0. 8% din costul total. Într-o altă hală în care fusese vechea parte de topire a plasticelor, există ventilație mecanică. Ventilația mergea fără să fie necesar, fără să existe operatori acolo. Prin simpla oprire a acestui sistem de ventilație s-a obținut o economie de 7, 7 MWh pe an”, povestește Ceclan. Iar exemplele în acest sens pot continua.

După ce prima etapă a auditului este gata, se stabilește planul de recomandări de evaluare energetică. În cazul de față, printr-un upgrade tehnologic al sistemelor de ventilație, a centralelor de tratare a aerului, respectiv a mașinilor de injecție mase plastice se pot economisi 280 de MWh pe an.

„După ce ne-am asigurat că avem eficiență energetică și am redus consumul de energie, abia apoi ne putem gândi la încorporare, la surse locale de energie regenerabile sau de microcogenerare. Beneficiarul a cerut un studiu de fezabilitate având în vedere că acolo nu beneficiează de niciun bonus din partea statului pentru energiile regenerabile pentru acoperirea parțială a clădirii cu panouri fotovoltaice care să asigure o parte din autoconsumul fabricii”, explică Ceclan.

Toate soluțiile propuse au fost puse în practică, iar în urma planului de acțiuni s-au făcut economii de 43% pe an, 851 de MWh/ an, adică 120.629 de euro pe an.

verde

„Provocarea noastră este de a reuși amortizarea costului raportului de audit prin soluțiile organizatorice propuse”, spune Ceclan.

Curs postuniversitar

În cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca există un curs postuniversitar „Tehnici de analiză energetică și practici de implementare a clădirilor cu consum de energie aproape zero” care se desfășoară pe cursul a cinci săptămâni. „Din păcate nu ne permite timpul să dureze mai mult. Cursul are rolul de a forma o comunitate de specialiști care să gândească altfel, pornind de la proiectare, astfel încât să nu mai existe gândirea de tip: punem polistiren de 15. Nu este aceasta o soluție. Trebuie să pornim de la asigurarea celor trei factori calitativi care sunt bine exemplificați în cursul nostru. Îi învățăm pe studenți să gândească soluții integrate”, spune Ceclan.

Mai multe detalii despre curs puteți găsi aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu