Studenții mediciniști pregătesc proiectul „Donează sânge. Fii erou”, cea mai amplă campanie de donare de sânge din România

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

La fiecare trei secunde cineva are nevoie de sânge, o nevoie greu de acoperit de medici în contextul în care doar doi români din 100 obișnuiesc să doneze cu toate că estimările spun că aproximativ 60% din populația țării va avea nevoie, la un moment dat, de o transfuzie. Pentru a promova donarea de sânge, studenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” organizează o campanie de donare de sânge ce se va desfășura în nouă centre universitare din țară în perioada 9-13 mai și care se anunță a fi una dintre cele mai ample inițiative de acest gen, de până acum.

„Donează sânge! Fii erou!” este numele campaniei de donare care se va desfășura în perioada 9-13 mai. Organizatorii speră să fie cea mai amplă și complexă campanie de donare de sânge care s-a organizat până acum în România, urmând să se desfășoare simultan în nouă centre universitare din orașele București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Tîrgu-Mureș și Oradea.

La Cluj-Napoca, la realizarea proiectului constribuie peste 100 de voluntari activi ai proiectului, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”. Aceștia participă și la organizarea campaniilor bianuale sau la informarea și educarea populației generale clujene, în contextul în care, în România, procentul donatorilor de sânge raportat la restul populației este de 2-3 %, comparativ cu media europeană de 20-30% sau cu media țărilor nordice, unde  50-60% din populație donează sânge în mod regulat.

Pe parcusul pregătirii campaniei, voluntarii au contribuit la informarea populației clujene asupra importanței și beneficiilor actului donării de sânge prin intermediul comunității online și al prezentărilor ținute în cadrul facultăților clujene.

„Cu ajutorul dumneavoastră putem crește procentajul de donatori din populație la un nivel european și putem atinge numărul de 800 donatori în 5 zile de campanie, acoperind pentru o scurtă perioadă de timp necesarul de sânge cu care ne confruntăm”, se arată într-un comunicat al organizatorilor campaniei.

Proiectul se va desfășura în perioada  9-13 mai  la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca de pe strada Nicolae Bălcescu nr.18 (la colț cu str.Paris) între orele 7:30 și 13:00, unde donatorii vor fi întâmpinați de voluntarii proiectului pe perioada campaniei cu o mulțime de premii, tombole mâncare, sucuri, cafea, ceai, înghețată și multe alte surprize.

 

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să poţi dona sânge?

Oricine poate dona sânge, dar pentru că ne preocupă sănătatea ta atât după actul de donare, cât şi a primitorului, trebuie să indeplinesti anumite condiţii:
– donatorii trebuie să aibă la ei actul de identitate;
– să mănânce dimineață un mic dejun ușor fără grăsimi;
– vârsta 18-60 ani;
– stare generală de sănătate bună;
– greutate corespunzătoare femei>55kg, bărbați>60kg;
– să nu fi avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase;
– să nu fie alergic;
– să nu fie răcit;
– să nu fie sub tratament medicamentos;
– să nu aibă tensiune arterială >180/100 mmHg;
– să nu fie în perioada ciclului menstrual;
– să nu fie sub tratament anticoncepțional;
– să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale;
– să fie odihnit;
– să nu fie după tură de noapte la serviciu;
– să nu fi consumat alcool în ultimele 72 ore;
– să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 ore;
– să nu fie în pensie de boală (indiferent de diagnostic);
– să nu te fi vaccinat în ultimele 2 săptămâni;

Facilităţile donatorului de sânge:

 

– Primeşte 7 bonuri de masă cu care va putea face cumpărături în orice magazin care acceptă bonuri de masă.

– Următoarele analize de sânge sunt gratuite:
* Hepatită B şi C
* HIV (SIDA)
* VDRL (Sifilis)
* HTLV (Leucemie)
* Hemoglobină
* Grup (A, B, O, AB), Rh (D)
* Anticorpi antieritrocitari (pentru fetele cu Rh – )
– Primeşte o adeverinţă pentru:
* Reducere de 50% pentru transportul în comun (RATUC) pentru 1 lună
* 1 zi liberă

În plus:

  • nu există substitut pentru sângele uman
  • sângele donat are o durată de viață limitată (de aceea este important să donezi constant)
  • o unitate de sânge recoltată de la un donator (420 ml) poate salva 3 vieți
  • cineva are nevoie de sânge o dată la 3 secunde
  • doar 2% din populația României donează sânge, deși este estimat că aproximativ 60% din populația țării va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sânge
  • nu te costă nimic
  • scade riscul de a dezvolta anumite forme de cancer
  • scade riscul de producere a infarctului miocardic acut
  • este un act umanitar

 

Postaţi un comentariu