Strategia PSD a bătut lipsa de strategie a PNL

Ioan Hossu, sociolog / Foto: Dan Bodea

Alegerile parlamentare s-au încheiat şi PSD este marele câştigător. Mai urmează redistribuirea voturilor, cu care PSD va ajunge la nivel naţional aproape de 50%, pierzând alegerile doar în şapte judeţe, printre care se numără şi Clujul. La Cluj însă, PSD şi PNL au mers aproape umăr la umăr şi social-democraţii spun că deşi n-au fost primii în opţiunile electoratului clujean, au obţinut un scor istoric, cel mai mare de până acum.

L-am întrebat pe sociologul Ioan Hosu care ar fi explicaţiile acestei stări de lucruri,   iar el spune că e vorba, pe de o parte, de meritul PSD, iar pe  de altă parte şi de greşelile PNL.

„E un rezultat oarecum previzibil. A fost o prezenţă la vot relativ scăzută şi scorurile pentru PSD au fost oarecum peste aşteptări, însă aici ar trebui să avem în vedere situaţia care a condus la aceste rezultate. Cred că în primul rând, aici vorbim de câteva reuşite ale PSD în această campanie şi în ultimul an şi de câteva greşeli strategice ale PNL în ultimul an. Aceste lucruri ţin de modul în care s-au raportat la guvernul tehnocrat, în primul rând. Relaţia Cioloş-PNL a fost una ezitantă şi asumată parţial, a fost un dans, o relaţie care n-a favorizat PNL şi nici pe Cioloş. În ultimele 6-7 luni, PSD a făcut opoziţie actualului guvern tehnocrat, câştigând imagine. PNL parcă şi-a asumat guvernul tehnocrat şi premierul acestui guvern şi oarecum electoratul a decontat PNL-ului realizările şi nerealizările Guvernului Cioloş. Ori, cred că aici a fost o poziţionare strategică greşită a PNL. PNL nu trebuia să-şi asume acest guvern tehnocrat, trebuia să facă opoziţie. Pe de altă parte, cred că aici e vorba şi de electoratele celor două partide.

Electoratul PSD, aşa cum îl ştim, se mobilizează mai uşor, se prezintă la vot mai uşor. Electoratul de dreapta în România, în schimb, traversează o perioadă de frământări profunde; nu numai partidele de dreapta, segmentul de dreapta din societate se reconfigurează. De aici vine fragmentarea şi absenteismul electoratului de dreapta. Cred că gândirea de dreapta, societatea românească în ceea ce însemnă valori ale dreptei se reconfigurează şi partidele de dreapta încă nu au reuşit să intuiască foarte bine aceste mişcări. Doar discursul anti sistem al USR nu va fi suficient, USR trebuie să demonstreze că are capacitatea administrativă şi că se clarifică cât de cât ideologic. Acest discurs anti sistem n-o să mai ţină, fiindcă ei devin deja sistem, parte din sistem. Dacă nu vor face acest lucru vor avea inclusiv probleme de supravieţuire”, spune Ioan Hosu.

Potrivit acestuia, a avut o strategie de campanie bună şi partidele de dreapta n-au reuşit să creeze, ca altă dată, emoţia cu care să poată să învingă: „Prezenţa la vot scăzută arată că această clasă politică nu girează nici un fel de emoţie. Trebuie să mai apreciem la PSD faptul că a adoptat o strategie de campanie care i-a avantajat, deşi mulţi au criticat-o: faptul că nu s-au angajat în dezbateri care să-i defavorizeze, nu au avut o campanie foarte bine conturată la nivel local, nici pe afişe nu regăseam imagini cu candidaţii propuşi pe liste. Această retragere a fost una deliberată, fiindcă, în multe cazuri, angajarea în dezbateri publice i-ar fi dezavantajat pe mulţi dintre candidaţi. PSD nu avut nici un nume propus pentru premier. PSD poate fi învins doar cu o emoţie puternică. Am văzut asta în două rânduri: în 2004, cu episodul „dragă Stolo”, şi în 2014, cu românii şi tinerii din diaspora, copiii şi fraţii noştri. Altfel, dacă nu există emoţie, nu vedem nici participare şi nici să câştige dreapta”.

Pe de altă parte, Ioan Hosu spune că participarea tinerilor la vot a fost mult sub aşteptări, că „ei doresc schimbarea, dar, dacă se poate, schimbarea s-o realizeze alţii, fără ca ei să iasă din zona de confort”.

În plus, PSD a reuşit să-şi lărgească bazinul electoral, însă Ioan Hosu atrage atenţia că electoratul nou venit în spatele PSD este acum unul flotant, care poate să se reorienteze, dacă nu se va regăsi în discursul social-democraţilor.

„Posibil să vedem deja noi filoane în bazinul electoral al PSD, pentru că în PSD e o adunare mare, populară, o platformă în care găsim şi stânga-social democrată, dar şi discurs naţionalist, radical, de inspiraţie de dreapta, PRM-istă. Găsim toate elementele. Sigur că dacă PSD nu reuşeşte să atragă şi alte publicuri în bazinul său electoral, riscă destul de mult în următoarele cicluri electorale, pentru că pot rămâne fără votanţii deja tradiţionali, vârstnicii, cei cu educaţie medie, din oraşe mici şi mijlocii, din fostele zone industriale. Deci, viitorul nu i-ar suna bine. Pentru ca viitorul să-i sune bine, cred că e nevoie şi de alt electorat decât cel tradiţional al său. Dar e nevoie şi de o modernizare a discursului său. Să vedem dacă va reuşi să-şi modernizeze discursul şi pentru publicurile tinere sau antreprenori, fiindcă altfel riscă să-i piardă; s-ar putea să fie un votant flotant, pe care acum l-am văzut şi n-o să-l mai vedem la viitorul ciclu electoral, un votant volatil, pe care s-ar putea să nu-l poată păstra”, consideră Ioan Hosu.

În ceea ce priveşte Clujul, Ioan Hosu crede că dacă n-ar fi fost Emil Boc, PNL  ar fi obţinut şi mai puţin: „Clujul e interesant, e surprinzătoare pentru mulţi ascensiunea PSD. După rezultatul de la locale ne-am uitat pe oraşe, pe judeţ şi indica o oarecare tendinţă de creştere. E o surpriză acum, inclusiv pentru cei de la PSD, că defilează umăr la umăr, de la egal la egal cu PNL. Situaţia ar fi şi mai dramatică pentru PNL dacă am scoate din ecuaţie elementul Emil Boc, care, împreună cu Daniel Buda, au fost principalii vectori ai partidului. Ei au fost foarte prezenţi în această campanie electorală, mai prezenţi decât unii dintre cei aflaţi chiar pe locuri eligibile pentru parlament. Chiar dacă Clujul apare pe hărţi ca fiind un judeţ câştigat de liberali, acest câştig nu e o mare victorie, poate fi chiar o întâmplare. Sigur că, dacă adăugăm acolo şi o parte a celor de la USR, care în mod tradiţional votau cu PNL…”.

În ceea ce priveşte formarea noului guvern, Ioan Hosu crede că se anunţă crize instituţionale.

„Cred că  discuţia legată de premier va genera, aşa cum debutează povestea, nişte crize instituţionale. De fiecare dată când avem fie majorităţi fragile, constituite artificial, fie majorităţi puternice, se pare că între instituţii din România apar aceste crize. Băsescu a fost acuzat că a schimbat majoritatea şi că a dat un guvern fără să ţină cont de realităţile din parlament. De această dată, PSD spune că e mult prea puternic să nu facă ce vrea în ţara asta. Ori, eu cred că extremele sunt păguboase. Cred că ne aşteaptă o tensiune. Dar cel puţin din discursul PSD vedem că zice că s-a săturat de acest război total al politicienilor. Şi ce ar dori PSD, o cedare totală a tuturor instituţiilor? Cred că e vorba de o negociere instituţională care trebuie să aibă loc într-un cadru legal. Dar la cum am văzut semnele de la Cotroceni şi de la PSD, nu cred că se anunţă perioade tocmai liniştite.

E un război de uzură, care cred că va radicaliza relaţia dintre viitorul premier şi preşedinte. Dacă o relaţie începe prost, rar se întâmplă ca pe parcurs să se îmbunătăţească. Probabil se va ajunge la arbitraj diferitelor instanţe şi foruri. Dacă cedează acum preşedintele, va fi doar primul pas dintr-o serie de alte situaţii în care va trebui să cedeze şi va fi mult mai greu să aibă o poziţie cu o majoritate parlamentară pe care PSD o are. De cealaltă parte, la cum îl vedem pe Dragnea, nu cred că va ceda cu uşurinţă. Dacă cedează, care să fie poziţia lui Dragnea în viitoarea configuraţie a puterii? Doar şeful unui partid care a lucrat mult şi a avut rezultate, să fie un şef sub premier? Nu cred că Dragnea va ceda uşor. Dacă era să cedeze uşor, deja ar fi făcut-o”, mai spune Ioan Hosu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu