Stațiile de transfer al deșeurilor de la Gherla, Huedin și Mihai Viteazu sunt gata. Centrul de management al deșeurilor, mai așteaptă

Consiliul Județean Cluj anunță că lucrărilor de construcție a celor trei stații de transfer prevăzute în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Cluj” (SMID) la Gherla, Huedin și Mihai Viteazu au fost finalizate. Scopul acestor stații de transfer este de a centraliza deşeurile colectate de pe raza judeţului Cluj şi de a le compacta pentru a reduce costurile de transport către viitorul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) care se construiește lângă Pata Rât, aici lucrările fiind oprite în 2014, iar pentru restul de lucrări fiind în derulare o nouă licitație.

Stațiile au fost proiectate de Asocierea Romair Consulting SRL – Enviroplan SA – Epem SA și executate de S.C. Confort S.A. Timișoara, câștigătorii licitațiilor organizate în acest sens. Valoarea totală a contractului a fost de 14.436.478, 47 lei fără TVA, din care s-au executat lucrări în valoare de 7.104.357 lei fără TVA, reprezentând partea de construcții-montaj respectiv: platforme de depozitare, instalații diverse, iluminat, silozuri. În perioada următoare vor fi achiziționate camioane, containere şi un echipament de presare fix.

Potrivit proiectului, stația de transfer Huedin va avea o capacitate de aproximativ 11.695 de tone/an și va include 6 prescontainere de 24 mc și două mașini de transport containere. Stația de transfer Mihai Viteazu va avea o capacitate de aproximativ 58.278 de tone/an și va include 21 de containere simple de 30 mc, echipament de presare fix și 8 mașini de transport containere. Stația de transfer Gherla va avea o capacitate de aproximativ 36.273 de tone/an, 13 prescontainere de 24 mc și 3 mașini de transport containere. Toate cele trei stații de transfer vor avea spații dedicate containerelor pentru colectarea deșeurilor voluminoase, a deșeurilor periculoase și a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Prin proiectul SMID, Consiliul Județean Cluj urmărește implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor, în conformitate cu standardele UE. Valoarea totală a proiectului, început în 2011 și încă nefinalizat din cauza problemelor foarte serioase legate de construirea CMID, este de 229.898.892 lei fără TVA, din care 2% (adică 3.432.815 lei fără TVA) reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Cluj.

Citiți și Consiliul Judeţean Cluj organizează licitaţie pentru continuarea lucrărilor la CMID

Boc: Din discuții informale pe care le-am avut CMID nu va fi gata decât in 2018-2019

Postaţi un comentariu