Staţia de osmoză inversă pentru epurarea levigatului de la Pata Rât a început să funcţioneze

Staţia de osmoză de la Pata Rât a început în sfârşit să funcţioneze, după luni de întârziere. Președintele Consiliului Județean Cluj a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru prestarea serviciilor de epurare a levigatului produs la depozitul de deșeuri.

„Mă bucur să pot anunța faptul că stația de osmoză inversă a început să funcționeze, pentru a elimina astfel consecințele negative ale scurgerii de levigat. Voi urmări îndeaproape ca toate operațiunile să fie efectuate în ritm susținut și cu respectarea legislației în domeniu, în așa fel încât lucrurile să reintre pe făgașul normal în ceea ce privește situația de la Pata Rât” a declarat Alin Tișe.

Pentru a putea porni staţia de osmoză, în prealabil au fost efectuate  lucrări de amenajare care să permită preluarea scurgerilor de levigat, deversarea acestuia în bazinul de liniștire și, apoi, în camera de pompare a levigatului în bazinele aferente stației de tratare prin osmoză inversă. Prin finalizarea acestor lucrări s-a stopat în totalitate eliminarea levigatului în Pârâul Zăpodie, dau asigurări autorităţile judeţene. Urmează ca, din primul bazin, cu o capacitate de circa 500 de mc, levigatul să fie deversat în cel de-al doilea bazin de circa 600 mc, prin intermediul a trei conducte de legătură, de unde va fi preluat, prin pompare, în rezervorul tampon.

În urma procesului de tratare a levigatului prin osmoză inversă rezultă atât permeatul, substanță decontaminată și devenită total inofensivă pentru mediu, care este evacuat în Pârâul Zăpodie, cât și concentratul, care este stocat în rezervorul tampon din cadrul stației de tratare. În ultimă fază, din rezervorul tampon concentratul va fi colectat, transportat și eliminat de către o firmă specializată, în conformitate cu contractul de servicii încheiat în acest sens.

În ceea ce privește activitatea stației de epurare cu o capacitate de 165 de mc/zi, aceasta va fi alimentată în primă fază cu ajutorul generatorului pe bază de motorină aflat în dotare, urmând ca, până la jumătatea lunii iunie, alimentarea stației să se realizeze cu energie din rețeaua electrică.

Soluția propusă inițial, referitoare la injectarea concentratului în corpul depozitului, a fost abandonată pentru că nu s-a putut obţine avizul necesar de la Agenție pentru Protecția Mediului Cluj.  Consiliul Județean Cluj a înceheiat la începutul acestei luni, în urma unei licitații, un contract cu firma SC Demeco SRL Bacău în vederea prestării serviciilor de colectare, transport și eliminare a concentratului.

Postaţi un comentariu