Someșul, mai verde și mai animat ca niciodată!

Foto: Dan Bodea

La sfârșitul acestei săptămâni s-a desfășurat a cincea ediție a Someș Delivery, o serie de evenimente pentru trup și suflet derulate sub moto-ul: „Dacă vrem un Someș mai curat, e nevoie să devenim noi înșine mai responsabili față de mediu și mai cumpătați. Dacă vrem un oraș mai verde e nevoie să ne apropiem altfel de râul care îl traversează”.

Participanții au descoperit pe malul Someșului instalații spectaculoase, realizate exclusiv din materiale reciclate, o grădină urbană, sub formă de bibliotecă, un podeț cu balustrade din PET-uri, sau un mini-bac pentru traversarea râului. Însă, în centrul atenției s-au aflat caiacele și celebra canotcă, ambarcațiune făcută celebră de Ivan Patzaichin, invitatul special al ediției 2019.

Foto: Dan Bodea

Liber la vâslit
Zeci de oameni și-au dat întâlnire pe malul Someșului pentru a participa la evenimentele din cadrul celei de a cincea ediții a Someș Delivery. Toate atelierele, amenajările și instalațiile care au decorat malurile râului au stat sub semnul grijii față de mediu și protejării ecosistemului pe care îl oferă râul ce traversează municipiul Cluj-Napoca.

Anul acesta organizatorii au pus la dispoziția participanților caiace și celebra canotcă, pentru plimbări pe Someș, iar invitatul special a fost nimeni altul decât Ivan Patzaichin, cvadruplul campion olimpic la canoe. Fostul sportiv a fost primit cu simpatie de participanți, iar acesta nu a ezitat să urce în canotcă, să vâslească alături de copii și părinți. Chiar dacă anul acesta va împlini 70 de ani, Ivan Patzaichin rămâne un model pentru tineri, și nu doar prin performanțele sportive, ci prin atitudinea pozitivă și grija pe care o arată față de mediul înconjurător.

Foto: Dan Bodea

„Apa înseamnă viață. M-am născut într-un mic sat de pescari lipoveni, la Mila 23, în mijlocul Deltei și am avut șansa unică în viață de a deveni pescar, dar am visat de mic să fac și altceva, nu m-am limitat doar la ceea ce era evident. Am încercat mereu să depășesc bariere și mereu am avut grijă să întorc dragostea mea apei. Fără apă, probabil, nu aș fi fost ceea ce sunt”, povestește zâmbind nostalgic marele campion.

Înconjurat de o mulțime de curioși, Patzaichin a ținut o scurtă lecție de vâslit: „Când am început eu să practic sportul aveam un singur gând, să fiu campion, dar canoea nu a fost deloc prietenoasă cu mine. Nu știți voi de câte ori am căzut din barcă și câte băi am făcut în ape reci. Lucrurile sunt aparent foarte simple, așa că nu trebuie decât să țineți minte elementele de bază. Nu dansăm în barcă, da? Ne ținem echilibrul, vâslim corect și mergem drept”, le-a cerut cu blândețe marele campion, celor dornici să i-a primele lecții sportive pe apă.

„Este o inițiativă foarte bună și foarte plăcută. O plimbare cu barca înseamnă viață, natură, mișcare, chiar dacă nu sport în adevăratul sens al cuvântului”, a spus Ioana, o clujeancă ce s-a urcat în canotcă alături de legenda sportului nautic din țara noastră.

„Eu demult mi-am dorit să urc în barcă, să fac o plimbare pe Someș. Am văzut poze de demult, cu bărci pe Someș, știu că s-a mai făcut treaba asta cândva. Este o plăcere, o bucurie”, a completat un alt participant, trecut bine de prima tinerețe.

„Ar fi extraordinar dacă autoritățile locale ar reuși să amenajeze anumite părți din Someș să fie navigabile. M-am simțit foarte bine, am învățat lucruri noi, a fost o zi perfectă. Am făcut și mișcare, am experimentat ceva nou”, a mai spus un tânăr.

Foto: Dan Bodea

„E foarte bine că se încearcă aceste activități pe apă pentru că România e foarte frumoasă și este important să ne unim forțele și pasiunile pentru ca apele, și nu mă refer aici doar la râuri, să devină o componentă importantă a comunității. Probabil va fi nevoie să se schimbe și niște legi și, atâta timp cât există inițiative mai devreme sau mai târziu comunitatea va profita de frumusețea apelor și va deveni mai responsabilă. Râurile din marile orașe, cum este și cazul Someșului, ar putea deveni adevărate oaze de relaxare dacă ar fi amenajate corespunzător”, a mai spus marele campion. În prezent Someșul Mic nu este navigabil, fiind declarat canal hidroenergetic.

Ce este canotca?
În urmă cu aproape un deceniu Ivan Patzaichin a demarat o acțiune de promovare a turismului în Delta Dunării, pentru a-i ajuta pe tineri să revină la origini. Așa a apărut canotca, un produs românesc 100%, care a preluat tradiția meșteșugarilor bărcilor de lemn din Deltă. Canotca este o ambarcațiune ce îmbină liniile dinamice ale unei canoe a indienilor american și lotca tradițională folosită de pescari în Delta Dunări.

Foto: Dan Bodea

„Canotca este bicicleta a apelor. Te poți urca în ea pentru o plimbare ori de câte ori vrei să te relaxezi pentru că vâslitul este simplu, plăcut, este un sport de agrement și nu afectează natura”, a explicat cvadruplul campion olimpic.

Imaginație și bun gust
Și în anii precedenți, dar și acum, organizatorii Someș Delivery au reușit să pună în valoare porțiuni ale Someșului, de fiecare dată fiind aleasă altă locație. Parcul Armătura, zona Dragalina, sau malurile din vecinătatea Sălii Sporturilor, au căpătat an de an culoare, cu ajutorul specialiștilor și al studenților. Locul ales pentru ediția din acest an a fost zona ștrandului Sun, din cartierul Grigorescu, dar activități s-au desfășurat și în Parcul Rozelor.

De cum treci podul din capătul cartierului Grigorescu, spre ștrandul de pe centură, îți sar în ochi niște trepte realizate din lemn refolosit (am aflat de la organizatori), care să indice celor interesați drumul spre zonele special pregătite pentru vizitatori. Ceva mai încolo un living e primul loc de socializare și, de ce nu, de meditație pe malul Someșului.

Foto: Dan Bodea

Podețe, băncuțe pe care să te odihnești și să-ți răcorești picioarele în apă, un bac de mici dimensiuni construit pe o platformă de peturi a traversat necontenit Someșul, ducând de pe o parte pe alta a apei grupuri mici de vizitatori. La fel de ingenioasă a fost și grădina sub formă de bibliotecă. Ideea îi aparține arhitectului Silviu Medeșan. Grădina urbană a lui Medeșan are ca sursă de inspirație amenajări identice din țări precum Marea Britanie, Olanda sau Franța. Ideea inițiatorului este simplă și vrea să pună în valoarea spațiile neconvenționale din propriile noastre locuințe, dar și din spațiul urban.

Mai jos vă oferim o galerie foto realizată de Dan Bodea

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. ab says:

    Felicitari,foarte interesant…

Postaţi un comentariu