Someș Delivery, trei zile care vor schimba faţa Someşului

Trei zile de evenimente culturale și amenajări temporare vor anima malurile Someșului în perioada 12-14 iunie, odată cu lansarea proiectului Someș Delivery. Proiectul va îmbina componente de arhitectură, artă, mediu, sociologie și urbanism participativ.

Cele trei zile din iunie vor include dezbateri despre cele mai bune moduri de folosire a Someșului, dar și spectacole, ateliere pentru copii sau concerte. Evenimentul marchează începutul unui efort comun de transformare a Someșul într-o axă de dezvoltare al orașului, ca gazdă a unor evenimente culturale și ca spațiu de socializare.

Prima ediție Someș Delivery va viza tronsonul dintre podul Napoca și podul Horea, din zona centrală, propunând modele de amenajare și activități care s-ar putea permanentiza.

„Avem o imagine vagă a Someșului, deși e parte din viața noastră de zi cu zi. Orașul pare să îi fi întors spatele, ridicând clădiri fără geamuri către râu sau maluri inaccesibile. Noi căutăm să animăm din nou Someșul și invităm întreaga comunitate să propună mici activități și amenajări temporare; le vom aprecia în mod special pe cele care au potențialul de a deveni constante, firești, de zi cu zi. Vrem să readucem Someșul la viață permanent, nu doar trei zile pe an!”, spune Mihai Mateiu, managerul proiectului.

Propunerile pot fi trimise până în data de 21 mai; cele care urmează să fie finanțate vor fi alese de reprezentanții organizatorilor și ai autorităților locale, primind fonduri cu valoarea maximă de 5.000 de lei, în funcție de tipul de proiect propus. Regulamentul complet al acestui concurs este disponibil online pe site-ul somesdelivery.ro, începând de astăzi, iar noi informații vor fi publicate constant pe pagina de Facebook a proiectului.

Un prim proiect propus de organizatori este pavilionul central Someș Delivery, care urmează să fie amenajat deasupra spațiului verde existent între râu și strada Dragalina, oferind o legătură între cursul de apă, spre care se vor construi scări, și Cetățuie. Acest spațiu va oferi informații despre program și va readuce la lumină povestea Someșului, atât din perspectiva istoriei, cât și prin mărturii și amintiri strânse de la riverani, care vor fi invitați să participe la un studiu sociologic în luna mai.

În viitor, fiecare ediție a Someș Delivery va aborda un alt tronson de râu, încercând să găsească ideile bune de amenajare a acestuia, consultând comunitatea și implicând riveranii, locuitori și instituții, în animarea zonei.

Someș Delivery reprezintă adaptarea la realitățile Clujului a conceptului Street Delivery, un program organizat până în prezent la București, Iași și Timișoara, prin care străzi din centrul orașelor se închid traficului și devin spații de evenimente și activități comunitare, așa cum la Cluj se dorește să devină râul care traversează orașul.

Un proiect de mediu, derulat în paralel în parteneriat cu organizația Zero Waste Romania, urmărește igienizarea întregului curs al Someșului Mic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu