Sociologul Ioan Hosu: Guvernarea PSD e sinonimă cu termenul „criză”

Ioan Hossu, sociolog / Foto: Dan Bodea

Sociologul Ioan Hosu consideră că tensiunile existente între premierul Mihai Tudose, pe de o parte, şi PSD şi Liviu Dragnea, de cealaltă parte, sunt ceva obişnuit la social-democraţi şi că guvernarea PSD e sinonimă cu termenul „criză”, criză care, de fapt, e pentru societatea românească.

„Cred că nu e vorba de o criză; cred că e vorba despre o constantă a celor care vor să implementeze un program de guvernare la punct şi virgulă. Criza e pentru societatea românească, pentru economia românească, pentru învăţământul, educaţia şi cercetarea din România. Acolo trebuie să ne uităm la criză, nu la guvern. Guvernul nu e într-o criză! Guvernele PSD –Grindeanu, Tudose şi cele care o să urmeze, cu siguranţă vor fi mai multe până la finalul acestui ciclu electoral- trebuie să se obişnuiască cu ideea că aceasta este starea de fapt şi starea în care se vor afla lucrurile în guvernele PSD în următoarea perioadă. Asta spune tot despre un anumit tip de cultură organizaţională care există în partidul de guvernare şi la nivelul leadership-ului în PSD, în acest moment. Acesta este tipul de presiune pe care îl exercită liderii de partid asupra celor care guvernează; unii spun că trebuie debarcate persoanele cu probleme de integritate, alţii spun că nu, că trebuie să facem nu ştiu ce zid şi apărare, să facă şah la regină. Cuvântul criză e aproape sinonim cu guvernarea PSD, putem substitui cei doi termeni, criză şi guvernare PSD”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, Ioan Hosu.

El crede că, la fel ca premierul anterior, şi prim-ministrul Mihai Tudose are zilele numărate, fapt care riscă să afecteze grav societatea românească, mai ales că se apropie sfârşitul de an, când trebuie pregătit bugetar anul viitor.

„Sigur că lucrurile acestea o să producă seisme în PSD. Partidul acesta nu va mai putea induce foarte mult timp genul acesta de relaţii interne în partid, şi cu guvernul, şi cu parlamentul, şi cu aliaţii de la guvernare. Cred că situaţia pe care o vedem acum are potenţial şi deja de câteva luni generează crize în societatea românească pe multiple paliere. Despre asta e vorba. În mod normal, n-ar trebui să vorbim despre criză guvernamentală când ai majorităţile pe care le ai şi ai alianţele pe care le ai la guvernare. Nu e o discuţie aici despre priorităţi de guvernare. Şi cele care au fost invocate în cazul fostului premier, Grindeanu, n-aveau o bază factuală, ci erau, pur şi simplu, reflexe ale unui stil de a conduce parlament, partid, guvern şi aşa mai departe şi aici mă refer, evident, la stilul domnului Dragnea. E o criză de leadership mai degrabă, de partid, care se răsfrânge în actul guvernării, în procesul legislativ, în reformele din zone cheie: sănătate, justiţie, infrastructură, cam tot, finanţări europene etc. Despre asta este vorba.

Cred că premierul Mihai Tudose are săptămânile sau zilele numărate, cred că deja cronometrul a pornit. Tudose nu-şi va putea impune punctul de vedere fără să suporte consecinţele unora dintre liderii PSD. Pe de altă parte, asta ar crea o instabilitate majoră pe final de an, când trebuie să pregăteşti bugetele 2018, când trebuie să, trebuie să, trebuie să… Şi să ai într-un an două schimbări la vârf, de premier, cred că ar fi un dezastru”, a subliniat Ioan Hosu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu