Sociologul clujean Vasile Dâncu, decorat cu Crucea de Merit a Germaniei

Vasile Dâncu

Directorul Transilvania Reporter, sociologul Vasile Dâncu, a fost decorat marți cu Crucea de Merit a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. La ceremonia de înmânare a distincției, Dâncu a declarat că această țară este căpitanul de echipă al proiectului Europei unite și prospere, iar națiunea română este „un foarte bun coechipier”. „Azi, când Europa e criticată pentru unele slăbiciuni de proiect sau de organizare, e important mai mult ca oricând să contribuim cu mai mare tenacitate la înfăptuirea celui mai îndrăzneț proiect din istoria omenirii, un proiect care pune în centrul său civilizația superioară, armonia socială și înfăptuirea unor țeluri umaniste la care umanitatea visează de milenii. Atunci când creăm legături puternice între țări ne aducem o importantă contribuție și la întărirea proiectului Europei unite și prospere. Am speranța că politicienii românii vor înțelege că Germania este căpitanul de echipă al acestui proiect, iar națiunea română va fi un foarte bun coechipier”, a afirmat Dâncu, la reședința ambasadorului german la București.

El s-a arătat „copleșit” de faptul că i s-a acordat această distincție, dar și surprins.

„Mă simt copleșit de această ocazie pe care nu puteam s-o visez vreodată, în care președintele Germaniei (…) îmi acordă Crucea de Merit în rang de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. Vă mărturisesc că am fost surprins de acest lucru. Poate că de la 16 ani am fost ghidat în viața mea de preceptele unui filosof german, Karl Jaspers, care spunea la un moment dat că trebuie să trăim toată viața sub exigența necondiționatului, adică, așa cum mi-a tradus-o profesorul meu de filosofie, să trăim și s-o facem fără să cerem nimic în schimb, aceasta fiind exigența morală a vieții”, a afirmat Dâncu.

Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania este singura decorație națională a statului german. Distincția se acordă anual câtorva mii de persoane, germani și străini, care s-au remarcat prin activitatea politică, socio-economică și intelectuală. Ordinul de Merit de acordă în patru clase: Medalie, Cruce de Merit, Mare Cruce de Merit și Mare Cruce.

Vasile Dâncu apreciază că decizia de a i se oferi înalta distincție drept un gest simbolic pentru România.

„Ar trebui să înțelegem, cred, că relațiile dintre România și Germania au depășit faza comunicării diplomatice, faza comunicării oficiale, chiar faza comunicării profunde, dar formale și trebuie să se dezvolte spre o mult mai puternică integrare a mediului intelectual, a societății civile, de a crea punți suplimentare de comunicare între popoarele noastre”, a adăugat Vasile Dâncu.

El a vorbit despre minoritatea germană din România, caracterizând momentul plecării sașilor și a șvabilor din Transilvania drept „unul din cele mai mari dezastre din istoria României”.

Postaţi un comentariu