Sindicatul Operei din Cluj se solidarizează cu artiștii operei din București: „Dezaprobăm acțiunile ministrului culturii”

Foto: Dan Bodea

Sindicatul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și-a prezentat indignarea, prin intermediul unui comunicat transmis presei, față de situația Operei Naționale Române București care ar putea crea precedente periculoase și la celelalte instituții de profil din țară. Sindicatului Transilvania Art este format din circa180 de persoane, angajați ai operei clujene, ai corpului de balet, personal tehnic și angajați ai Teatrului Național.

În scrisoarea adresată Președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș, vicepremierului Vasile Sebastian Dâncu și ministrului culturii Vlad Alexandrescu, sindicatul dezaprobă vehement decizia Ministrului Culturii cu privire la demiterea maeștrilor Tiberiu Soare și Vlad Cont, care au căutat soluții pentru rezolvarea problemelor la Opera Națională Română București, „probleme reale de corupție și management defectuos ce se dovedesc din nefericire a fi constatate în urma controlului efectuat de către Curtea de Conturi”.

„Nu agreăm decizia domnului Ministru al Culturii de repunere în funcție a domnului George Călin, demis în urmă cu trei săptămâni pentru probleme asociate cu neglijența în serviciu, cu scopul de a-l mulțumi pe domnul Johann Kobborg și în acest fel ignorând doleanțele angajaților Operei Naționale Române București, angajați care ar trebui să se bucure de receptivitatea, empatia și susținerea Ministerului Culturii. Domnule Președinte, domnule Prim-ministru, salariile nete din instituțiile de cultură din România sunt cuprinse între 953 și 2500 lei. Nu discriminați artiștii români, plătindu-i cu salarii de mizerie față de colegii lor, cetățeni străini”, au mai transmis sindicaliștii clujeni.

Potrivit lui Mihai Barbul, actual membru de sindicat și fost președinte al Sindicatului Transilvania Art, „este foarte ciudată decizia ministrului Vlad Alexandrescu de a schimba patru directori în câteva săptămâni și este clar că au existat presiuni asupra lui și a deciziilor sale”.

Luni, 25 aprilie, prin intermediul unor scrisori semnate în numele Senatului UNITER, Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din Romania îi solicitase lui Vlad Alexandrescu să demisioneze, cerându-i premierului Dacian Cioloş să îl demită pentru proasta gestionare a conflictului de la ONB, precum şi datorită unor încălcări privind prevederile Legii managementului instituțiilor publice de cultură.

Vicepremierul Vasile Dâncu a anunțat marți, 26 aprilie, după întâlnirea cu protestatarii de la Opera Națională București, în calitate de mediator, că îi va propune premierului Dacian Cioloș să trimită Corpul de control la această instituție de cultură. Corpul de control al premierului ar urma să ajungă la Opera Națională în următoarele zile, a precizat Vasile Dâncu. „Nu este vorba despre un conflict de muncă obișnuit. A fost, probabil, și lipsa de tact în luarea unor decizii, dar pe de altă parte domeniul cultural și domeniul artistic, inclusiv al Operei au fost neglijate ani de zile. Cred ca de fapt în jurul acestui conflict se află lucruri mult mai grave, lucruri care sunt de natură structurală în domeniul artistic din România și, sper ca, împreună cu oamenii de acolo să găsim o soluție”, declarase vicepremierul luni seara, potrivit hotnews.ro.

Artiștii de la Opera Națională București au anulat trei spectacole în această săptămână, iar instituția a avut trei directori interimari în ultimele două săptămâni. Principalele cereri ale angajaților Operei către vicepremier sunt o noua conducere, capabilă să reprezinte la nivel internațional instituția, dar și o verificare a situației financiare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu