„Sferturile” Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor – CuGeT: „Competiția reprezintă o ocazie bună pentru noi să ne autoevaluăm”

Peste 1.700 de tineri clujeni își vor arată în această săptămână cunoștințele de cultură generală în cadrul „sferturilor” Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor – CuGeT, proiect lansat de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj. Elevii celor 22 de licee înscrise în competiție au fost testați astăzi, 20 ianuarie, urmând ca cei aproape 300 de tinerii clujeni care s-au înscris în competiție prin intermediul site-ului www.cuget.afacj.ro să dea testul sâmbătă.

În cadrul testării, elevii au avut la dispoziție 15 minute pentru a completa un chestionar cu 25 de întrebări, iar cei care au răspuns corect la minim 20 dintre ele se vor califica la semifinala competiției, care se va desfășura în 27 februarie. Chestionarele sunt împărțite în trei categorii: liceeni din clasele IX-X, liceeni din clasele XI-XII și tineri de 18-25 de ani. Întrebările vizează domenii precum Artă; Sport, Muzică și dans; Teatru și film; Literatura română și universală; Științele exacte; Științele naturii; Geopolitică și Cluj-Napoca.

„Pentru elevii școlii noastre, orice competiție înseamnă o provocare. Îi responsabilizează, iar rezultatele nu se lasă așteptate. Ca dovadă, și la Olimpiada CuGeT am avut cel mai mare număr de elevi care s-au calificat după etapa pe clasă: 249 de elevi. Competiția înseamnă promovarea elevilor, a talentelor. Concursul a avut un impact deosebit asupra elevilor noștri – sunt dornici să-și expună cunoștințele oricând și cu orice ocazie”, a declarat Adina Claudia Turcu, directorul Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Dacă pentru unii elevi întrebările au fost accesibile, alții sunt de părere că trebuie să fii atent și concentrat pentru a bifa răspunsul corect. „Întrebările mi s-au părut accesibile, competiția aceasta reprezintă o ocazie bună pentru noi să ne autoevaluăm, ce cunoștințe avem în diverse domenii”, a spus George Maier, elev în clasa a XI-a, olimpic la biologie.

Citiți mai multe despre George Maier aici: Tinerii Clujului. George Maier, olimpic la biologie: „Îmi doresc să studiez la Cambridge și să fac cercetare în Statele Unite”

Paul Helemer este elev în clasa a XII-a. Cel mai mult a fost pus în dificultate de întrebarea care se referea la personalitățile culturale românești înmormântate în Cimitirul Montoparnasse din Paris. „Trebuia să citești cu atenție să vezi că se referea la cine nu e înmormântat acolo. Am avut o ezitare la întrebarea despre numărul de dinți din gura omului, dar am răspuns corect: 32. Sper să iau proba”, a spus acesta la finalul testării.

Călin Fărcaș este elev în clasa a XII-a și olimpic internațional la biologie. Cea mai simplă întrebare din cadrul testării i s-a părut „Cine a inventat stiloul?” „Petrache Poenaru, era singurul român dintre cei trei trecuți”, a spus acesta. Cea mai dificilă întrebare în opinia sa  a fost cea despre turneul celor șase națiuni, cărui sport îi aparține. „Concursul este un exercițiu foarte bun, ne putem testa. Nu necesită bibliografie suplimentară, îți arată ce cunoștințe ai deja”, consideră elevul.

„Olimpiada CuGeT este un proiect de suflet al AFA Cluj, prin care ne-am dorit să-i încurajăm pe tineri să se informeze și să-i recompensăm pe cei cu un nivel ridicat al cunoștințelor generale. Ne bucurăm să avem 22 de licee înscrise în concurs, iar prin intermediul site-ului s-au înscris alți aproximativ 300 de tineri, în principal studenți”, a declarat Gabriela Rădoiu Leș, reprezentanta AFA Cluj la Liceul Teoretic „Avram Iancu” în cadrul proiectului CuGeT.

Ce urmează? Sâmbătă va avea loc testarea tinerilor înscriși direct pe site. În 27 februarie se va desfășura proba pe oraș, pentru toate categoriile de vârstă, iar în aprilie va avea loc marea finală.

Pentru tinerii înscriși pe site, aceasta este prima probă a competiției. Pe de altă parte, elevii liceelor înscrise prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj au participat în luna noiembrie la proba pe clasă, pentru care au fost pregătite 7.200 de chestionare. Atunci, dintre cei 3.199 de elevi care au ales să returneze chestionarele completate aproape jumătate au răspuns corect la cel puțin 20 de întrebări și s-au calificat mai departe. În urma primei probe, liceele cu cei mai mulți calificați au fost „Avram Iancu”, „Gheorghe Șincai”, Colegiul Economic „Iulian Pop” și „Onisifor Ghibu”.

Citiți mai multe detalii despre prima probă aici:„Lacul lebedelor” i-a pus pe elevii clujeni în dificultate în cadrul primei probe a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni,  CuGET

Premii

Valoarea totală a premiilor puse în joc este de peste 40.000 de lei, net. La fiecare din cele trei categorii (clasele IX-X, XI-XII și tineri de 18-25 de ani), câștigătorii vor primi câte 5.000 de lei, ocupanții locului doi – câte 3.500 de lei, și cei de pe locul trei – câte 2.000 de lei. Toți finaliștii vor fi recompensați cu câte 150 de lei, în cadrul finalei care se va desfășura în aprilie. Fondul de premiere este asigurat integral de AFA Cluj.

La final vă oferim și dumneavoastră chestionarele pentru a vă testa cunoștințele de cultură generală, dar și răspunsurile corecte.

Chestionar_II_G1

Chestionar_II_G2

1

2

Distribuie:

Postaţi un comentariu