Sfatul psihologului. Cum ne putem duce la bun sfârșit planurile de la început de an?

New Year Resolutions List este acea listă importată de pe tărâmuri americane care conţine planurile, mai mult sau mai puţin măreţe, pe care ne propunem să le bifăm în anul care urmează. Cu toţii ne-am făcut cel puţin o dată planuri la început de an, planuri de care cel mai probabil am uitat în primele săptămâni ale lunii ianuarie, copleşiţi de realitatea ce ne înconjoară, de stresul începutului de an, de job şi aşa mai departe. Ne propunem să slăbim, să mâncăm sănătos, să fim mai buni, să câştigăm mai mult, să citim două, trei, patru sau cinci  cărţi pe lună, să cumpărăm case, maşini, mobilă nouă, ba chiar să ne găsim mare dragoste sau să o „resuscităm” pe cea veche şi câte şi mai câte.  

Sunt rezoluţiile un mod prin care doar ne amăgim că anul viitor va fi unul măreţ? Pentru a înţelege de ce majoritatea rezoluţiilor eşuează şi ce puteam face pentru ca acestea să fie transformate în realitate pe parcursul unui an, Transilvania Reporter a discutat cu psihologul Olivia Stupar care ne-a oferit şi soluţii contrustructive, astfel încât planurile de început de an să fie finalizate cu brio.

Psiholog Olivia Stupar/ Foto: arhiva personală

„Sfâriştul de an şi începutul unui nou an reprezintă pentru majoritatea dintre noi o perioadă de introspecţie şi analiză, dar şi de setare a unor planuri şi obiective de îndeplinit până la următoarea cumpănă dintre ani. Ele pot fi de natură personală, familială, socială sau profesională. Dorinţe rostite sau nerostite, planuri care sunt o continuare a celor deja începute sau planuri noi, mai mult sau mai puţin realiste, sunt pentru fiecare dintre noi o părticică semnificativă din tumultul gândurilor acestei perioade. Rolul lor este diferit pentru fiecare în parte, însă sentimentul asociat este unul motivaţional, oferind o stare de bine, de speranţă, caracteristică oricărui început.

Rezultatul studiilor indică faptul că persoanele care-şi stabilesc o listă de obiective la început de an au şanse mai mari de a avea sentimentul de realizare, comparativ cu cele care nu îşi setează planuri”, explică psihologul. 

Cauzele pentru care obiectivele de la început de an nu sunt atinse sunt extrem de variate. Olivia Stupar consideră că ar fi util să luăm în considerare acele recomandări, instrumente a căror utilizare facilitează atingerea obiectivelor propuse.

Obiective clare, rezultate cuantificabile

„Formularea unor obiective specifice. Astfel, în loc să ne propunem „îmbunătățirea vieții sociale”, este mult mai util să formulăm acest obiectiv într-o manieră clară, ușor cuantificabilă. Astfel, variante alteranative ar fi: „îmi propun ca în fiecare lună să ies cu prietenii cel puțin o dată” sau “îmi propun ca în fiecare săptămână să vorbesc la telefon cu cel puțin un prieten/cunoștință”. Odată formulat un obiectiv clar, specific, este foarte util să-l împărțim în pași mici, ușor de realizat și de monitorizat. Astfel, dacă cineva își propune la început de an să scrie o carte, poate părea o sarcină copleșitoare . Acest obiectiv pe termen lung poate fi împărțit însă în obiective pe termen scurt, într-o perioadă de tip specificată. Astfel, la exemplul de mai sus un obiectiv poate fi “în săptămânile doi și trei din luna ianuarie consult cărțile de specialitate x și y” sau “în prima săptămână a lunii februarie scriu primul capitol”. Împărțind o sarcină complexă într-o serie de pași mici, există avantajul de a ne concentra toate resursele doar pe acel pas. Și poate cel mai important, realizarea lui ne oferă și motivația de a merge mai departe, la următorul.

Încă un instrument extrem de valoros care ne ajută la realizarea obiectivelor noastre este acela de a ne “aranja” contextul încât să lupte alături de noi, nu împotriva noastră. Astfel, dacă cineva își propune să renunțe la fumat, sarcina lui devine mult mai ușoară dacă petrece timp în compania acelor persoane care nu fumează. De asemenea, împărtășirea planurilor doar cu persoane care urmăresc scopuri similare, s-a dovedit a fi de mare ajutor. O persoană care-și propune să slăbească cinci kg până în luna martie, de exemplu, poate obține suportul social și susținere de la persoane aflate în aceași situație, implicare în activități în care urmăresc un scop similar.

Și nu în ultimul rând, indiferent de scopul propus, odată ce am pornit la drum în îndeplinirea lui, este bine să avem în vedere deopotrivă ce avem de realizat, dar și cât mai de realizat din el. Fiecare mic pas realizat este ca o treaptă pe care urcăm înspre realizarea celuilat obiectiv specific, pe termen scurt și tot așa, până la îndeplinirea dorinței propuse”, este de părere Olivia Stupar.

Distribuie:

Postaţi un comentariu