Sfântul Dumitru. În credința populară astăzi se află cum va fi iarna

Credincioșii orotdocși și cei catolici îl serbează asăzi pe Sfântul Dumitru, considerat patronul păsatorilor, cel care desfrunzește codrul și usucă toate plantele. În credința populară, de Sfântul Dumitru se află de fapt cum va fi iarna care urmează.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Este fiul prefectului din Tesalonic și a fost numit guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său. Împăratul Maximian, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Ajuns și la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă este adevărat că este creștin. Dimitrie a mărturisind cu îndrăzneală că este creştin așa că Maximilian a poruncit ca  Dimitrie să fie  închis în temniţă şi apoi ucis cu suliţa.

În tradiția populară românească sunt multe obiceiuri și tradiții care se leagă de ziua Sfântului Dumitru. Astfel, în ajunul sărbătorii,  se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.  Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.

O zi mai târziu, în 27 octombrie, este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor.

Peste 300.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Dumitru.

Distribuie:

Postaţi un comentariu