Seplecan despre criza deşeurilor: pasivitatea şi reaua credinţă a altora nu constituie fundamente legale pentru a pasa Consiliului Judeţean Cluj această problemă

Mihai Seplecan / Foto: Dan Bodea

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan a declarat că se va implica şi în continuare în soluţionarea crizei deşeurilor. Aceasta deşi afirmă acesta problema nu este, legal, una a instituţiei pe care o conduce, instituţie care şi-a indeplinit toate obligaţiile legale în acest sens.

Mai exact, CJ Cluj răspunde doar de “închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, obligaţie deja demarată şi care a generat numeroase beneficii ca urmare a evitării demarării procedurii de infringement asupra României, ceea ce ar fi însemnat penalităţi aplicate ţării noastre în cuantum de 1.400.000 euro în prima zi de aplicare a sancţiunilor şi, ulterior, câte 140.000 de euro pe zi până la conformarea deplină. Trebuie subliniat totodată faptul că, acţionând în acest fel, Consiliul Judeţean nu a permis depozitarea ilegală în continuare a deşeurilor, precum şi de finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj până în anul 2017”, se arată în comunicatul instituţiei judeţene.

În acelaşi document se arată că instituţia a întreprins toate demersurile menite să contribuie la identificarea unei soluţii optime şi pentru a veni în ajutorul autorităţilor şi al cetăţenilor cum ar fi efectuarea studiului privind evaluarea terenului necesar acestui demers, transmiterea a numeroase adrese oficiale către alte consiliile judeţene din ţară referitor la această problemă, organizarea a numeroase întâlniri cu reprezentanţii Consiliului Local Feleacu, cu care s-a şi purtat o intensă corespondenţă pentru realizarea unei platforme de stocare temporară a deşeurilor din fondurile Consiliului Judeţean Cluj şi prin intermediul unei entităţi subordonate forului administrativ judeţean. Din păcate însă, Consiliul Local Feleacu a respins, de nenumărate ori, toate aceste demersuri şi variante propuse, deşi, în calitate de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan, avea obligaţia să se implice activ în rezolvarea acestei probleme.

În pofida acestui refuz, din dorinţa evidentă de a nu pune în pericol un proiect european în valoare de peste 250 de milioane de lei, nu vom abandona şi vom veni în continuare în sprijinul autorităţilor, atrăgând însă atenţia asupra faptului că nici eu şi nici instituţia pe care o conduc nu vom face niciun rabat de la lege şi nici nu vom permite alte demersuri care nu sunt legale. Toate aceste măsuri despre care se vorbeşte acum trebuiau luate din timp de către toate autorităţile responsabile, pasivitatea unor şi reaua credinţă a altora neputând constitui fundamente legale pentru a pasa Consiliului Judeţean Cluj această problemă a deşeurilor. Subliniez din nou faptul că, deşi nu Consiliul Judeţean Cluj este răspunzător de problema depozitării deşeurilor, din dorinţa de a acţiona în interesul general al comunităţii şi pentru a evita consecinţe ce ar putea lua proporţiile unui dezastru, vom sprijini în continuare orice demers legal şi care depinde de noi, dar totul în mod transparent şi legal. Fac pe această cale apel la Prefectură, la Consiliul Local Feleacu şi la celelalte autorităţi implicate, apreciind că a sosit momentul ca, pentru a servi interesul superior al cetăţeanului, să uităm de micile interese şi dorinţe sau nemulţumiri nefundamentate ori ilegale, prevenind astfel probleme greu de reparat şi cu consecinţe imprevizibile”, a declarat Mihai Seplecan.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu