Selecționerul României, Christoph Daum: „Vrem să avem metoda românească”

Christoph Daumm noul selecționer al României (Foto: Dan Bodea)

Cu o zi înaintea primului meci din campania de calificare pentru Campionatul Mondial din Rusia, selecționerul Christoph Daum a explicat că duminică, împotriva Muntenegrului, cel mai probabil publicul nu va vedea schimbări majore în stilul de joc al „tricolorilor”, dar va fi cu siguranță primul pas spre o filozofie de joc în care fiecare punct forte al fiecărui jucător să fie exploatat la maximum.

Naționala de fotbal a României joacă duminică, începând cu ora 21:45, pe Cluj Arena, primul meci din campania de calificare pentru Mondialul din Rusia, partida urmând să se dispute cu naționala Muntenegrului în calitate de adversar.

„Tot timpul te gândești să iei cele mai bune decizii pentru binele echipei. Nu tot timpul reușești, dar sunt autocritic referitor la acest proces și încerc alături de staff să luăm cele mai bune decizii. Felicit jucătorii pentru munca lor intensă. Am avut multe opțiuni și jucătorii și-au făcut bine treaba. Săpunaru are multă experiență, este un lider, dar încă nu le-am spus jucătorilor cine va prelua banderola. Am luat decizia, dar o voi comunica după ce le spun și lor”, a explicat selecționerul.

Neamțul a declarat în conferința de presă premergătoare meciului că nu încearcă să implementeze un model anume, precum cel spaniol, sau cel italian, ceu cel german, ci încearcă să creeze „a romanian way”, subliniind faptul că progresele față de meciurile anterioare ale tricolorilor nu vor fi cel mai probabil vizibile chiar de mâine.

„Vrem să avem „metoda românească”. Vrem să jucăm în felul nostru, adaptat jucătorilor pe care îi avem, Mâine nu se va vedea poate o nouă generație a fotbalului românesc și poate nu va fi o altă filozofie, dar este primul pas. Avem jucători fantastici care sunt tot mai buni în fiecare zi și asta am văzut din prima zi când ei s-au adaptat foarte repede stilului meu. Într-o perioadă foarte scurtă am acumulat mult. Cel mai important este ca mâine să ne concentrăm pe punctele noastre forte, care sunt foarte multe”, a mai spus Daum.

În meciul de duminică, România ar putea câștiga prima partidă la Cluj. Selecționerul a vorbit și despre posibilitatea folosirii unuia dintre cei patru debutanți la națională.

„Tot timpul e posibil un moment al schimbării. Suntem bine pregătiți și cred că putem reuși asta. Nu schimbăm istoria, ci vrem să scriem un nou capitol al ei. Avem jucători foarte talentați pentru viitor. Cred că pe viitor avem un potențial foarte bun și poate sunt și alți jucători tineri foarte talentați care vor face pasul spre națională. Cred că este foarte probabil ca mâine să vedem pe teren unul dintre cei patru debutanți. Le doresc celor accidentați să se recupereze cât mai bine. Am vorbit cu Chiricheș care după operație se poate întoarce pe teren într-o săptămână. Accidentăările se întâmplă și se mai pot încă întâmpla. Nu mă plâng niciodată de astfel de lucruri și încerc să am tot timpul soluții și să fiu pregătit pentru orice. Ar fi fost bine să fie disponibili și cei accidentați, dar sunt sigur că cei care vor intra vor da ce au mai bun și vor compensa absențele”, a mai spus selecționerul.

Referitor la starea gazonului de pe Cluj Arena, un subiect sensibil în ultimele zile, selecționerul a explicat că este chiar mai importantă atitudinea jucătorilor și aportul suporterilor care au cumpărat aproape toate biletele.

„Consider că mai important decât tereneul este atitudean pe care o avem în meci. Avem terenuri grele când plouă sau iarna, dar atitudinea contează în acest moment. Știu doar că specialiștii de aici au lucrat intens astfel încât noi să avem cele mai bune condiții”, a mai spus Daum.

 

Cristian Săpunaru, fundașul naționalei și al campioanei Astra Giurgiu, a explicat că pentru el și colegii săi această campanie de calificare este o șansă unică.

„Este o campanie nouă, importantă pentru că nu ne-am mai calificat de 20 de ani la Mondiale. Prima finală e împotriva Muntenegrului și suntem pregătiți să câștigăm. Sunt anumiți jucători care pot fi căpitani, dar oricare dintre noi va fi trebuie să fie onorat pentru că joacă pentru cei 23 de milioane de români și nu e nimic mai frumos decât asta.  Ne gândim că urmează 10 meciuri toate ca o finală, și vrem să câștigăm. Nu știu nimic de gazon, mergem duminică și apoi ne vom face o impresie. Sunt absențe importante în lot, jucăători improtanți de mulți ani, dar cei care sunt acum aici vor face tot ce trebuie pe teren. Eu voi juca acolo unde e nevoie de mine”, a explicat fundațul român.

Cristian Săpunaru,   fundașul României și al campioanei Astra Giurgiu (Foto: Dan Bodea)

Cristian Săpunaru, fundașul României și al campioanei Astra Giurgiu (Foto: Dan Bodea)

Fotbalistul a vorbit și despre schimbările aduse în echipă de noul selecționer.

„Nu știu dacă după venirea lui Daum se poate vorbi de plusuri și minusuri. Este un alt stil, suntem mulumiți de ceea ce vedem la el, dar noi vrem să ne calificăm. Trebuie să conștientizăm că este un moment unic și că putem face ceva special pentru fiecare dintre noi. Fiecare jucător din lot își dorește să ajungă în Rusia. Eu am avut o vacanță de o lună și după doar trei zile de pregătire am jucat în meciuri oficiale. E mai greu să faci asta, dar eu vreau să fiu 100%. Îmi doresc ca atmosfera să fie la fel ca Spania. Sper să fie alături de noi pentru că numai împreună putem să reușim. Ei au mulți stranieri. Nu mai există acele echipe cu care câștigi 5-0. S-au schimbat multe în fotbalnu cotnează ierarhia acum. Putem să ne calificăm”, a mai spus Săpunaru.

 

Potrivit FRF, porţile arenei se vor deschide la ora 19:45! În conformitate cu decizia Primăriei Cluj-Napoca, programul mijloacelor de transport în comun va fi prelungit până la ora 01:00 a zilei de luni.

Meciul România – Muntenegru are loc, duminică, de la ora 21.45, pe Cluj Arena.

1 Comentariu

  1. Dela Timisesti spune:

    Hai ROMANIA. Victorieeeee cu Muntenegru.

    04.09.2016

Postaţi un comentariu