„Seinfeld” – serialul despre nimic a împlinit 25 de ani

Potrivit International Business Times , "Seinfeld" este cel mai profitabil serial cu episoade de 30 de minute, difuzările reluate generând un profit total de 3, 1 miliarde de dolari de la încheierea serialului, în urmă cu 15 ani.

La sfârşitul anilor ’80, americanii se uitau la seriale cu subiecte sociale, care uneori se transformau în lecţii de viaţă, moralizatoare; se uitau şi la seriale „romantice”, ori la cele gen soap opera, care urmăreau vieţile unor familii pe parcusul a zeci de ani, se uitau şi la comedii de familie. O familie obişnuită din SUA avea, în medie, 27 de canale şi se uita la „Roseanne” sau la „Familia Bundy”.

Cronicile lui Seinfeld

Pe 5 iulie 1989 a fost difuzat episodul pilot al unui serial cum nu mai văzuseră telespectatorii americani. Se auto-intitula „serial despre nimic” şi se numea, simplu, „Seinfeld” – acesta fiind şi numele actorului principal. La 25 de ani după acel moment, ştim că nu este deloc un serial „despre nimic”, dar şi că a schimbat felul în care erau abordate sitcomurile şi comedia, în general.

Serialul a fost creat de producătorul Larry David şi de Jerry Seinfeld, actor de stand-up comedy, în 1988. În 1989 a fost difuzat episodul pilot, apoi, din anul următor, primele episoade. Iniţial, serialul trebuia să se numească „The Seinfeld Chronicles”, însă a fost schimbat, pentru a nu se confunda cu sitcom-ul „The Marshall Chronicles” (care nici nu prea avusese succes).

Cifre de audienţă

Primul sezon a conţinut patru episoade şi nu s-a bucurat de popularitate, dar postul NBC l-a păstrat, totuşi. În 1992 – 1993, în sezonul al patrulea, “Seinfeld” s-a aflat pentru prima dată în topul 25 al serialelor după audienţă, iar în sezonul 1994 – 1995 a ajuns pe locul întâi. Când ultimul episod al serialului a fost transmis, pe 14 martie 1998, a fost vizionat de 76 de milioane de telespectatori.

Chiar dacă nu avea cifre mari de audienţă şi s-a clasat abia pe locul 14 la debut, acele cifre sunt mult mai mari decât audienţele pe care le au acum serialele în SUA. Explicaţia, spun specialiştii, este faptul că oamenii şi-au diversificat gusturile şi au mai multe opţiuni decât la începutul anilor ’90.

Expresii celebre şi tabu-uri

După 25 de ani, Jerry Seinfled se poate lăuda că a creat un fenomen mondial. Sitcomul a făcut staruri din actorii principali, a avut o mulţime de invitaţi importanţi (celebri sau care vor deveni celebri ulterior), de-a lungul celor 180 de episoade Teri Hatcher, Bryan Cranston, Marisa Tomei, Courtney Cox, Jon Favreau, Rudy Giuliani, James Spader sunt doar câţiva.

Nu în ultimul rând, ne-a lăsat fiecăruia măcar câte o expresie, un „catchphrase”, pe care mulţi le mai folosimşi în ziua de azi. Printre cele mai răspândite şi cunoscute au fost „Yada yada yada”, „No soup for you”, „These pretzels are making me thirsty”, „Master of the domain” sau „Not that there’s anything wrong with that”. Şi a încălcat unele tabu-uri la vremea lui – să ne amintim numai de episodul în care cei patru protagonişti intră într-o competiţie, care rezistă mai mult timp fără să se masturbeze.

Serialul “Seinfeld”,   difuzat în anii ’90,   a avut nouă sezoane,   a fost vizionat de peste 30 de milioane de telespectatori şi i-a adus actorului american Jerry Seinfeld un salariu de un milion de dolari pe episod.

Serialul “Seinfeld”, difuzat în anii ’90, a avut nouă sezoane, a fost vizionat de peste 30 de milioane de telespectatori şi i-a adus actorului american Jerry Seinfeld un salariu de un milion de dolari pe episod.

Despre ce este vorba?

Serialul urmăreşte, pur şi simplu, viaţa de zi cu zi a lui Jerry Seinfeld şi problemele (mai mici sau mai mari) pe care le întâmpină alături de cel mai bun prieten, George Costanza (jucat de Jason Alexander), vecinul Cosmo Kramer (Michael Richards) şi fosta iubită, Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfuss).

Jerry Seinfeld se interpretează pe sine însuşi, în fapt, o versiune caricaturizată şi puţin ficţionalizată a propriei persoane. El este singurul personaj din serial care îşi păstrează cariera din viaţa reală (actor de stand-up comedy), darşi personalitatea sarcastică, datorită căreia a devenit cunoscut pe scena de comedie.Ca o curiozitate, Jerry este singurul actor din show care a apărut în fiecare episod din cele nouă sezoane.

Reuniune

După încheierea filmărilor la „Seinfeld”, actorii au pornit pe drumuri diferite şi au căutat să îşi continue viaţa şi cariera. Unii au reuşit, alţii, mai puţin. La începutul acestui an, fanii au fost fericiţi să afle că Jerry Seinfeld se întâlnea cu Jason Alexander (interpretul lui George Costanza), iar speculaţiile nu au întârziat să apară.

Pentru a le pune capăt, Jerry Seinfeld a confirmat faptul că actorii din serial se vor reuni pentru un nou proiect, o producţie TV cu „o formă mai scurtă” şi “unică”, ce va fi disponibilă “foarte, foarte curând”.

Presa a scris despre “proiectul secret” al lui Jerry Seinfeld reprezintă, de fapt, o reunire a actorilor principali din serial, însă nu ar fi prima, după sfârşitul sitcomului. Jerry Seinfeld, Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus şi Michael Richards au apărut pentru ultima dată împreună în 2009, într-un episod al serialului “Curb Your Enthusiasm”, care îl are ca producător şi protagonist pe Larry David.

Aşadar, cei patru prieteni vor putea fi văzuţi din nou împreună, pe ecrane. Rămâne de văzut dacă farmecul lor este acelaşi, dacă se vor putea ridica la înălţimea serialului care i-a făcut celebri sau dacă va fi un nou eşec din viaţa post-Seinfeld.

Un nou serial marca Seinfeld

Jerry Seinfeld este şi un entuziast al automobilelor, deţinând o impresionantă colecţie de Porsche-uri. Actorul ar avea 46 de astfel de automobile, potrivit presei americane, printre care şi celebrul model din 1955 Porsche 550 Spyder, aceeaşi maşină de culoare gri-perlă în care se afla actorul James Dean în accidentul care a dus la moartea lui.
Jerry a combinat comedia cu pasiunea lui pentru automobile în realizarea unui serial de comedie exclusiv online, “Comedians in Cars Getting Coffee” , lansat în 2012. Episoadele durează câte aproximativ 15 minute şi în fiecare dintre ele Jerry prezintă o maşină clasică, în care mai apoi este însoţit de un actor cunoscut, conducând spre un restaurant unde beau o cafea împreună.
Având un format mai puţin tradiţional, serialul a avut până acum un sezon de 10 episoade, urmând şi un al doilea. Printre invitaţi s-au numărat Alex Baldwin, Ricky Gervais, Michael Richards, Don Rickles şi David Letterman. În 2013, Seinfeld a fost nominalizat la Primetime Emmy Award pentru acest proiect.

 Jerry Seinfeld

Jerry Seinfeld

Jerry Seinfeld

Născut pe 29 aprilie 1954 în Brooklyn, New York, Jerry Seinfeld a devenit interesat de comedie după scurte apariţii în producţii din facultate şi show-uri stand-up. În 1981 Seinfeld a apărut în cunoscuta emisiune de divertisment “The Tonight Show Starring Johnny Carson”, urmată de “Late Night with David Letterman” şi altele de acest gen.

După terminarea sitcomului care l-a făcut celebru, în 1998, Seinfeld a revenit la spectacolele de stand-up comedy. A scris şi câteva cărţi despre viaţa lui, printre care “Seinlanguage”, în 1993 – cartea reprezentând, pe scurt, o adaptare a scenariilor spectacolelor sale de stand-up. În 2002 a fost subiectul unui documentar despre show-urile la care a lucrat după serial.
Jerry Seinfeld a continuat şi apariţiile în filme sau show-uri TV de divertisment, precum “Saturday Night Live”, a cărei gazdă era Julia Louis-Dreyfus, interpreta lui Elaine din “Seinfeld”. A apărut şi într-un episod din serialul “30 Rock”, după care, în 2008, şi-a împrumutat vocea pentru personajul principal din filmul de animaţie “Bee Movie”.

Jerry este căsătorit din 1998 cu Jessica Sklar, autoare a două cărţi de gătit şi fondatoare a unei organizaţii caritabile, cei doi având în prezent o fată şi doi băieţi. Seinfeld a pătruns şi în lumea literaturii pentru copii, după ce a scris o cărticică intitulată “Halloween” povestea unui băieţel rămas captiv într-un borcan de bomboane.

„Elaine” a pozat nud

Julia Louis-Dreyfus

Julia Louis-Dreyfus

Julia Louis-Dreyfus, interpreta personajului Elaine, este acum una dintre cele mai apreciate actriţe de comedie, devenind un nume important în industria cinematografică din America după ce a jucat în „Seinfeld”. În prezent, actriţa are 53 de ani şi joacă rolul unui vice-preşedinte american în producţia “Veep”, produsă de HBO, rol care i-a adus un premiu Emmy pentru cea mai bună actriţă într-un serial de comedie în 2012. Recent, ea şi-a surprins publicul, pozând dezbrăcată pe coperta revistei americane Rolling Stone. De fapt, Julia şi-a arătat doar spatele dezgolit, pe care este scris un fragment din Constituţia Statelor Unite ale Americii – o referinţă la faptul că revista o numeşte pe Julia “Prima Doamnă a comedie”.

Actriţă multi-premiată

Julia Louis-Dreyfus, născută pe 13 ianuarie 1961, s-a remarcat în anii ’80 făcând parte din echipa emisiunii “Saturday Night Live”. În anii ’90, Julia Louis-Dreyfus a fost distribuită în serialul “Seinfeld”, în rolul Elaine Benes – un rol care i-a adus actriţei americane un premiu Emmy, un Glob de Aur şi cinci premii din partea Sindicatului actorilor americani.

După succesul din Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus şi-a împrumutat vocea pentru câteva filme de desene animate (“A Bug’s Life”, “Animal farm” şi “The Simpsons” şi a jucat în alte seriale cu succes la public (“Watching Ellie”, “Curb Your Enthusiasm”, “The New Adventures of Old Christine”, care i-a adus cel de-al doilea premiu Emmy din carieră, şi “Veep”).

Julia este fiică de miliardar, tatăl său fiind Gerard Louis-Dreyfus; ea nu s-a bazat deloc pe familie, ci a muncit din greu ca actor de comedie şi producător pentru a-şi face un nume în industria cinematografică americană. Rezultatul, pe scurt, este: un Glob de Aur (din şase nominalizări) şi patru premii Emmy (din 16 nominalizări), şase Screen Actors Guild Awards şi cinci American Comedy Awards. Este cea mai nominalizată actriţă din istorie la premiile Emmy, şiare o stea pe Walk of Fame din Hollywood, din 2010.

În ceea ce priveşte viaţa personală, Julia s-a căsătorit în 1987 cu Brad Hall şi are doi copii, Henry, născut în 1992, şi Charles, născut în 1997.

Cosmo Kramer

Michael Richards

Michael Richards

Michael Richards a pornit destul de greu în cariera de actor. După mai multe încercări nereuşite în tinereţe, el a fost remarcat de legendarul actor Billy Crystal şi a primit un rol într-un serial TV, “Fridays” (1980-1982), care l-a adus în atenţia publicului american. Ulterior a jucat în mai multe producţii cinematografice, dar faima a cunoscut-o abia în anii ’90, cu rolul Cosmo Kramer, care i-au adus trei premii Emmy.

După încheierea sitcomului, Michael Richards a încercat să interpreteze şi alte roluri – “Unstrung Heroes” (1995) şi “Trial and Error” (1997), dar s-a întors la rolul care l-a consacrat în emisiunea “The Michael Richards Show” (2000). Nu a avut prea mult succes, ba dimpotrivă: a fost acuzat că nu reuşeşte să se desprindă de trecut.

În 2006, a devenit personajul negativ al Americii, fiind surprins într-un club de comedie din Los Angeles când le adresa injurii rasiste unor spectatori afro-americani. Deşi şi-a cerut scuze pentru gestul nefericit, cariera lui a fost puternic afectată.

Şi Michael Richardsşi-a împrumutat vocea pentru un personaj din filmul animat “Bee Movie” (2007), iar în 2009 a a avut câteva apariţii în show-ul în care s-au reunit personajele din Seinfeld – “Curb Your Enthusiasm”.

Potrivit abcnews.com, recent Michael Richards a reuşit să obţină un rol într-un nou show TV – “Giant Baby”, în care va juca alături de Kirstie Alley şi Rhea Perlman.

George Constanza

Jason Alexander

Jason Alexander

Jason Alexander, interpretul personajului George Constanza, s-a născut în New Jersey în 1959, iar numele său adevărat este Jason Scott Greenspan. După absolvirea colegiului a jucat în câteva producţii pe Broadway, apoi a obţinut şi câteva roluri în filme importante: The Mosquito Coast, Pretty Woman, Jacob’s Ladder. După „Seinfeld”, a primit un număr destul de mare de roluri episodice, în diverse seriale, precum „Monk”, “Twilight Zone”, “Friends” sau “Star Trek: Voyager”. În 2001 şi-a încercat norocul cu propriul serial, “Bob Patterson”, dar a rezistat un singur sezon.

Postaţi un comentariu