Șeful Biroului de Urbanism din Primăria Florești, cercetat de ANI pentru conflict de interese

Localitatea Florești

Potrivit unui comunicat de presă remis de Agenția Națională de Integritate, instituția a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Alexandru Lădariu , șef Birou Urbanism din cadrul Primăriei comunei Florești, județul Cluj. Potrivit documentului, acesta a semnat o autorizație de construire pentr o biserică, în condițiile în care documentația era elaborată de o societate comercială la care el îndeplinea funcția de asociat și administrator.

În calitate de șef Birou Urbanism, a semnat o Autorizație de construire având ca obiect „Continuare lucrări autorizate cu AC nr. 94/14.04.2010 – construire biserică ortodoxă”, în condițiile în care documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desființare a construcțiilor era elaborată de S.C. AG Tektum S.R.L., societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată deținea calitățile de asociat și administrator.

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Lădariu Alexandra a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese […]  este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu