Seară de muzică clasică la Zilele Clujului

Sâmbătă, 27 mai, începând cu ora 19:00, în Piața Unirii va avea loc tradiționala seară de muzică clasică din cadrul Zilelor Clujului. Vor împărți aceeași scenă Academic Bigg Dimm a’ Band, orchestra și soliștii Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Opera Națională Română Cluj-Napoca și Opera Maghiară Cluj, în cadrul evenimentului așteptat de mii de clujeni an de an, „Gala Operelor Clujene” (ora 20.00).

Spectacolul va continua, de la ora 21:30 cu opera „Carmina Burana” a Filarmonicii de Stat Transilvania alături de baletul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și de Cristina Păsăroiu, Ștefan von Korch, Florin Estefan; dirijor: David Crescenzi.

Seara se va încheia la ora 22:45 cu un spectacol de artificii.

Cu prilejul ediției din acest an a Festivalului Zilele Clujului, o parte dintre artiștii Operei Naționale Române Cluj-Napoca și ai Operei Maghiare clujene s-au reunit sub bagheta dirijorilor Adrian Morar și Flaviu Mogoșan pentru a aduce în fața dumneavoastră, sâmbătă, 27 mai, începând cu ora 20.00, momente memorabile din repertoriul de operă, în ipostaze clasice sau mai puțin obișnuite. Nu vor lipsi, desigur, Orchestra și Corul Operei Române, care vor asigura, pe lângă acompaniamentul soliștilor vocali, și unele intervenții pur corale sau instrumentale, de mare efect.
Veți recunoaște melodiile Barcarolei din Povestirile lui Hoffmann de Offenbach și celebrul Duet al florilor din opera Lakmé de Léo Delibes, într-un colaj electro-orchestral de Flaviu Mogoșan și Alex Malschi, veți regăsi strălucirea și dramatismul mozartian în aria Reginei Nopții Der Holle Räche kocht in meinem Herzen din opera Flautul fermecat, pronunțatul umor al lui Gioacchino Rossini în aria lui Don Magnifico din La Cenerentola, dar și amplul dramatism al lui Giuseppe Verdi. Pasiunea de esență iberică a Principesei Eboli din Don Carlo, rugămințile fierbinți pe care Leonora i le adresează Contelui de Luna în duetul Udite? Come albeggi din Trubadurul, sau discursul tulburător al lui Amneris în duetul cu Aida sunt doar câteva dintre situațiile redate cu expresivitate sporită în muzica verdiană, în interpretarea soliștilor și a ansamblurilor clujene. Nu lipsește nici tandrețea îndrăgostiților Rodolfo și Mimi din Boema de Giacomo Puccini, sublimul Corului pelerinilor din opera Tannhäuser a lui Richard Wagner și nici solemnitatea finalului de act II al operei Aida – Gloria all’Egitto, ad Iside, care va încheia programul de concert.

În program:
1. Colaj electro-orchestral de Flaviu Mogoșan & Alex Malschi: Jacques Offenbach – Barcarolle din opera Les Contes d’Hoffmann & Léo Delibes – Duetul florilor din opera Lakmé
Egyed Apollónia, Iulia Merca & DJ
Dirijează: Flaviu Mogoșan
2. Wolfgang Amadeus Mozart: Die Zauberflöte (,,Flautul fermecat”) – Der Holle Räche kocht in meinem Herzen (Aria Reginei Nopții)
Vigh Ibolya
3. Gioachino Rossini: La Cenerentola (,,Cenușăreasa”) – Conciossiacosaché (Aria lui Don Magnifico)
Cristian Hodrea & Corul de bărbați
4. Gaetano Donizetti: Don Pasquale – Cheti, cheti immantinente (Duet Don Pasquale – Malatesta)
Petru Burcă & Sandor Balla
5. Giuseppe Verdi: Don Carlo – Nei giardin del bello – Canzone del velo (Scena și aria Principesei Eboli)
Iulia Merca, Oana Trîmbițaș & Corul de femei
6. Giuseppe Verdi: Aida – Fu la sorte dell’armi a’ tuoi funesta (Duet Amneris – Aida) Andrada Ioana Roșu & Carmen Gurban
7. Giuseppe Verdi: Il trovatore (,,Trubadurul”) – Udite? Come albeggi (Duet Contele de Luna – Leonora)
Balla Sandor & Egyed Apollónia
8. Giacomo Puccini: La bohème (,,Boema”) – O soave fanciulla (Duet Rodolfo – Mimi)
Sorin Lupu & Irina Săndulescu Bălan
9. Richard Wagner: Tannhäuser – Beglückt darf nun dich (Corul pelerinilor)
Corul

10. Giuseppe Verdi: Aida – Gloria all’Egitto, ad Iside (Final act II)
Carmen Gurban, Andrada Ioana Roșu, Sorin Lupu, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Simonfi Sandor & Corul

De asemenea, Corul și Orchestra Filarmonicii de stat Transilvania vă așteaptă alături de Cristina Antoaneta Păsăroiu, Stefan von Korch și Florin Estefan, sub îndrumarea maestrului David Crescenzi la concertul vocal-simfonic “Carmina Burana”, care va fi dinamizat cu ajutorul Ansamblului de Balet al Operei Naţionale Române. Muzica pulsantă susţinută de ansamblurile filarmonicii împreună cu soliştii amintiţi va fi îmbogăţită cu secvenţe din baletul “Carmina Burana”, semnate de renumitul coregraf Adrian Mureşan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu