Se semnează protocolul de colaborare pentru centura metropolitană

Una dintre cele mai așteptate investiții, centura metropolitană, ia startul luni 11 decembrie, deocamdată pe hârtie. Reprezentanții autorităților centrale și locale se întâlnesc la Cluj să semneze protocolul de colaborare, care va marca începutul etapei privind elaborarea documentației necesare pentru realizarea centurii.

Este vorba despre protocolul de colaborare între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și localitatile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a documentației tehnice necesară pentru emiterea autorizației de construire pentru obiectivul de investiții „Drumul Trans-Regio Gilău-Apahida, TR Feleac (Centura Metropolitană Gilău-Apahida)”.

La semnarea acestui protocol vor fi prezenți  Emil Boc – primarul municipiului Cluj-Napoca, Horia Șulea – primarul comunei Florești, Dumitru Sfârlea – primarul comunei Gilău, Grigore Fati – primarul comunei Apahida , Ștefan Ioniță – director general CNAIR și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor.

Protocolul în cauză le permite autorităților locale să se ocupe de toată partea de documentație, urmând ca CNAIR să fie ulterior responsabilă pentru realizarea efectivă a centurii. Mai exact primăriile din Cluj-Napoca, Florești, Gilău și Apahida vor răspunde de studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal şi detaliile tehnice în vederea autorizării centurii metropolitane. Costurile legate de realizarea documentației sunt estimate la 4 milioane de euro. Concret, paşii care trebuie urmaţi în următorii doi ani presupun următoarele: achiziţie consultanţă, realizarea licitaţiei pentru realizarea SF, PUZ şi DTAC, semnare contract pentru aceste elemente, realizarea propriu-zisă a SF, PUZ si DTAC.

Potrivit calendarului anunțat recent de autorități, autorizaţia de construire a centurii trebuie predată până în 31 decembrie 2019 Ministerului Transporturilor pentru ca acesta, în perioada 2020-2023, să realizeze licitaţia şi execuţia propriu-zisă a centurii metropolitane.

Centura metropolitană are o lungime de 38 de kilometri şi o alocare financiară de 150 de milioane de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu