Se rup rândurile. Doar 1.000 de oameni la ”Protestul de duminică”

Foto: Dan Bodea

Dacă e duminică e seara de ”protest” la Cluj. Nu, nu se protestează pentru problemele curente ale urbei, sau ale județului, se abordează teme națională, cu motive naționale (deși nimeni nu a protestat în costum popular!). #rezist este deja un simbol perimat al unei opoziții de stradă fără șanse de succes în concurență cu un program de guvernare aprobat, ștampilat, publicat (în Monitorul Oficial).

Clujenii au ieșit din nou în stradă. Nu la fel de mulți ca altă dată, doar vreo mie să fi fost în momentul apogeului. La 18.10 nu erau mai mult de 150 de suflete la locul bine stabilit (Piața Unirii). Știm deja pentru ce se iese în stradă, dar o părere nouă e oricând binevenită. ”Să se retragă măsurile fiscale, nu e normal ce fac ei”, zice o participantă, destul de vocală încât să atragă simpatii în jur. 

Foto: Dan Bodea

”Modificările legislative din Justiție sunt aberante, să se respingă”, e ideea generală pe care marșează câteva zeci de suflete. Primii sosiți au fost familiștii. Copii în cârcă, copii de mână, copii în brațe. Apoi, ca la români, au mai venit câte un pâlc, câte un grup. După o așteptare oarecare s-a concluzionat că e numărul suficient de persoane pentru marș. Și s-a pornit în marș.

O scurtă oprire la sediul PSD și deja clasicul: ”PSD, ciuma roșie”. Pare totuși un marș ratat așa că reprezentanții de seamă ai organizatorilor: Declic, Umbrela Anticorupție Cluj şi Corupția Ucide, pun mâna pe portavoci și încearcă să mobilizeze lumea. Ori protestăm, ori nu mai protestăm, pare să fie noua ideologie. În fine, se face turul mic al centrului: D-dul Eroilor, Bulevardul 21 Decembrie şi inevitabil strada Memorandumului. 

Foto: Dan Bodea

S-a propus chiar o abordare directă a ”celor din casă”, adică să se meargă în campusul universitar Hașdeu, apoi s-a renunțat la idee: ”Trebuiau să iasă studenții, dacă le pasă”, a spus cineva. ”Anticipate”, “Justiție/ Nu corupție!”, “Toderaș, slugă la puşcăriași”, “Nu muncim ca ei să fure”, “Uniți salvăm toată România”, ”Nu vrem să fim o nație de sclavi!”, ”DNA, să vină să vă ia!” și “Vă vedem” au fost bannerele afișate și sloganurile strigate din tot mai puține piepturi. Marșul de duminică a avut loc. A început molcom. s-a derulat și s-a terminat conform programului.

Postaţi un comentariu