Se reia proiectul Tower? Mihai Chezan promite continuarea lucrărilor, în timp ce USAMV aşteaptă sentinţa de demolare

Foto: Dan Bodea

După zece ani de procese, „afacerea Tower” revine. Omul de afaceri Mihai Chezan susţine că vrea să reia lucrările la proiectul Tower Park din Mănăştur cât mai curând posibil şi să se achite atât de obligaţiile pe care le are faţă de cei 100 de cumpărători cu antecontracte, cât şi faţă de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, deţinătoarea terenului pe care urmau să se ridice patru blocuri-turn cu aproape 500 de apartamente. Planurile anunţate de investitorul româno-american depind însă de modul cum se încheie litigiul pe care firma lui Mihai Chezan îl are cu USAMV, litigiu în care universitatea cere demolarea tuturor construcţiilor existente pe terenul său.

Chezan se consideră „principalul păgubit”

Într-un interviu pentru Transilvania Reporter, Mihai Chezan susține că de fapt el este principalul păgubit al proiectului Tower Park şi că nu este un „ţepar”, ci doar unul dintre numeroșii dezvoltatori imobiliari care nu au estimat corect magnitudinea crizei imobiliare din 2007. „Faptul că nu am răspuns în momentul în care am fost numit de presă “țepar” nu înseamnă că asta sunt. Mi-am investit foarte mulți bani personali în betoanele pe care le vedeți în Mănăștur si în alte proiecte din Cluj, iar, dacă e să căutăm principalul păgubit al proiectului, până acum eu sunt acela. Sunt o persoană discretă, motiv pentru care am preferat să nu îmi spăl rufele în public. De asta cred că au profitat mici oportuniști și așa-ziși parteneri din Cluj, creând o publicitate negativă în jurul numelui meu și neplătindu-și datoriile față de mine. Această pasivitate încetează astăzi. Am început să recuperez fiecare ban care îmi este datorat în Cluj și să clarific fiecare problemă rămasă deschisă. Dacă cineva mai dorește să aducă jigniri la adresa numelui meu, îl sfătuiesc să aibă dovezi solide. Vă dau un exemplu: proiectul Park Lake a fost demarat de mine, prin Tower SRL, în 2008; acolo sunt asociat 50% cu Claudiu Zaharia, de la firma Amistar Euroconsult SRL (unde Zaharia este partener cu Robert Grigorescu, din București). Zaharia și Grigorescu au încercat “să uite” de asocierea noastră și să facă proiectul singuri. Am demarat un prim litigiu pentru a recupera cele 5-7 milioane de euro care mi se cuvin. Acesta este primul pas. Urmează să continuu procedurile legale împotriva altor firme și persoane care îmi datorează bani”, a declarat Mihai Chezan.

El subliniază că grupul internațional de investitori din care face parte este hotărât să ducă la bun sfârșit ansamblul imobiliar din Mănăștur, respectând 100% planurile arhitecturale iniţiale. „Estimăm că vom putea construi începând din vara anului viitor. Ne-am dori și mai repede, dar nu cred că se va putea. Este cazul să terminăm acest proiect început în urmă cu zece ani. Desigur, există un litigiu cu USAMV, despre care știe toată lumea, dar sperăm sincer că vom ajunge la o înțelegere amiabilă. Noi credem că ridicarea acestui ansamblu este cel mai bun lucru pentru clienți, pentru dezvoltatori, dar și pentru USAMV”, a precizat omul de afaceri.

Investitorul a mai spus şi că s-a asociat cu un om de afaceri clujean, Dorin Bob de la Studium Green, pentru a continua proiectul din Mănăştur şi că, în acest fel, banii necesari sunt asiguraţi. „Intenționăm să fazăm proiectul. În prima etapă, dorim să terminăm hotelul și blocul A. Estimăm că este vorba despre o investiție de cinci milioane de euro. Dorin Bob este asociat în proiect. El a garantat personal aducerea în asociere a patru milioane de euro, o sumă mai mult decât suficientă pentru terminarea blocului A. Pentru terminarea fazei I a construcției nu este nevoie de vânzări noi. Investitorii au căzut de acord să vândă apartamentele numai după obţinerea cărţii funciar, pentru fiecare bloc în parte” susţine Mihai Chezan.

Negocieri sau nu prea?

Pentru ca planurile anunţate de Mihai Chezan să se poată materializa este esenţială însă rezolvarea litigiului cu USAMV. „În ultimii ani au fost mai multe propuneri făcute conducerii USAMV. Le-am garantat fie terminarea hotelului, fie bani ca să îl termine singuri. Acum pregătim un nou set de propuneri. Credem că este de datoria lor să materializeze financiar această asociere. Procesul este pe final, sunt convins că vom avea un verdict în primăvara anului viitor. Din punctul nostru de vedere, este lipsit de sens să aștepți să te judeci în momentul când primești o ofertă mai bună decât îți poate oferi instanța. Rămâne să vedem care este punctul de vedere al domniilor lor. Nu există o întâlnire stabilită, dar noi ne-o dorim”, a spus Mihai Chezan.

Reprezentanţii universităţii precizează însă că doar instanţele vor stabili finalizarea acestui litigiu. „USAMV Cluj-Napoca se află în proces cu firma Sterling International Development SRL (fosta SC Tower). Dosarul a fost transmis spre rejudecare la instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată. USAMV Cluj-Napoca solicită revenirea terenului la situaţia iniţială. Nu există negocieri între cele două părţi. Conducerea universităţii aşteaptă soluţionarea dosarului de către instanţă”, se arată în răspunsul primit de Transilvania Reporter de la biroul de presă al USAMV.

Păgubiţii nu mai au încredere în „vorbe”

La „mijlocul” acestui proiect sunt prinşi însă şi 99 de păgubiţi, care au semnat în 2007 antecontracte cu firma Tower şi au plătit avansuri de mii de euro pentru apartamentele pe care nu le-au mai primit nici după 10 ani. „Clienții ante-contractanți Tower Park  doresc materializarea investiției făcute. Ei sunt de fapt asociați în proiect cu dezvoltatorul și USAMV. Relația între mine și ei a fost, cred, de respect și prietenie. Oprirea proiectului din cauza litigiilor cu USAMV a dus la frustrarea acestor clienți, pe bună dreptate. Cum spuneam și mai sus, eu mă aflu printre păgubiți. În mod normal, firma cu care oamenii au contracte fiind în faliment, nu am obligația juridică să le construiesc blocul. Am însă o obligație morală pe care o recunosc și nu mă voi ascunde după faliment”, susţine Mihai Chezan.

Transilvania Reporter a luat legătura cu câţiva dintre păgubiţi, care spun însă că nu ştiu nimic despre aceste planuri de reluare a lucrărilor şi că nu sunt prea optimişti că proiectul ar putea reporni cu adevărat. „Sunt unul dintre păgubiţi. Nu am fost contactaţi în legătură cu acest aspect că proiectul ar putea să se reia. Aştept să ne contacteze domnul Chezan să vedem ce planuri de viitor are. Dacă mai am încredere? Depinde de ce mi se oferă şi ce garanţii ne oferă”, spune Cristian Cioltean.

„Suntem printre păgubiţi. Nu am fost contactaţi şi nici nu cred că vom fi vreodată. Sincer, nu pot să cred că acea persoană are atâta tupeu să declare că vrea să reînceapă ceva pe care are sechestru, l-a trecut dintr-o firmă în alta să-i piardă urma şi are datorii cu carul… Şi eu pot declara verzi şi uscate…. poate verifica cineva? Cât despre construcţia blocurilor, USAMV deţine terenul şi este în proces pentru a începe demolarea. Din moment ce am fost audiaţi şi de DNA, şi suntem în proces constituiţi în masă credală, chiar credeţi că suntem atât de naivi?”, a precizat şi o altă păgubită pentru Transilvania Reporter, care a preferat însă să își păstreze anonimatul.

[stextbox id=’custom’]

Ce e Tower Park

Proiectul Tower Park a început în 2007 şi prevede construirea a patru blocuri turn, cu câte 18 etaje pe Calea Floreşti, cu un total de 475 de apartamente, 18.000 mp de spaţii comerciale şi de birouri, respectiv un hotel de trei stele. Terenul a fost pus la dispoziţie, printr-o asociere, de către USAMV, iar în schimbul folosirii acestui teren, universitatea urma să primească hotelul, care trebuia construit pe o bucată din aceeaşi parcelă. În prezent, după 10 ani, construcţiile nefinalizate sunt în ruină. Pe rolul instanţelor sunt mai multe procese. Unul este cel pornit de USAMV care cere să primească terenul înapoi și să fie dărâmate construcțiile de pe acesta. Un alt proces este cel prin care cei 99 de păgubiţi s-au îndreptat împotriva lui Mihai Chezan, pentru înşelăciune. În acel dosar,  prejudiciul total efectiv este estimat la peste 5 milioane de euro şi aproape 5 milioane de lei.

[/stextbox]

Distribuie:

Comentariile sunt oprite.