Scriitoarea Ana Blandiana, distinsă de către UBB cu titlul de Doctor Honoris Causa

Scriitoarea Ana Blandiana a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. În discursul de acceptare al distincției, autoarea a vorbit despre criza politică și demografică din Europa, comparând situația actuală cu cea în care s-a aflat și Imperiul Roman înainte de destrămarea acestuia.

Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost acordat Anei Blandiana, care în data de 25 martie împlinește 73 de ani, în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Studii Europene, Facultăţii de Litere şi ai Facultăţii de Istorie şi Filosofie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, pentru „excelența operei sale literare și pentru calitatea civică a angajării sale în reforma societății românești, amândouă – expresii ale unei voci singulare a culturii europene”. Ana Blandiana este de altfel fostă studentă a UBB, absolvind cursurile Facultății de Filologie din cadrul

Discursurile de laudatio au fost prezentate de către Prof. Univ. Dr. Ioana Bican, membru al Departamentului de literatură română și teoria literaturii de la  Facultatea de Litere și conf.univ.dr. Liviu Țîrău, membru al Departamentului de Relații Internaționale și studii germane, Facultatea de Studii Europene.

În discursul de primire al titlului, scriitoarea a vorbit pe larg despre dificultățile cu care ne confruntăm astăzi dar și despre criza demografică și politică prin care trece Europa, subliniind faptul că, în acest ritm, instituția Uniunii Europene ar putea avea soarta împărtășită de Imperiul Roman.

„Această epocă seamănă izbitor cu cea de dinaintea căderii Imperiului Roman. Autnci, Roma nu avea mai mult de 60.000 de romani la o populație de un milion de locuitori. Ceilalți erau veniți din alte regiuni ale globului. Nu mă refer ai la popoarele migratoare, ci la procesul rezultat din cuceririle masive ale Romei, devenită victima propriilor victorii. Astăzi, 50% din populația Londrei este engleză, iar în suburbiile Parisului sau ale Rotterdamului trebuie să îți repeți unde ești pentru că nu îți dai seama dacă ești în Europa. […] Trebuie să înțelegem ce a fost pentru a știi ce va fi”, a spus aceasta.

Scriitoarea Ana Blandiana a publicat 26 de cărți în limba română și 60 de volume traduse în 26 de limbi. În anii care au precedat Revoluția din 1989, Anei Blandiana (născută cu numele Otilia Valeria Coman)i-a fost retras dreptul de a publica în trei rânduri, i-a fost interzis numele iar mai multe cărți i-au fost scoase de comuniști din biblioteci. Născută la Timișora, Ana Blandiana s-a mutat alături de familia ei, în 1944, la Ordea, unde tatăl acesteia a slujit ca preot la Biserica cu Lună (Catedrala Adormirea Maicii Domnului). După instaurarea comunismului, tatăl scriitoarei a fost arestat și declarat „dușman al poporului”. Scriitoarea este laureata a numeroase și prestigioase premii literare românești și internaționale sau aparținând altor țări, precum Premiul Gottfried von Herder – 1982 (cel mai tanăr laureat al acestei renumite distincții), Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din România – 1969, Premiul pentru Poezie al Academiei Române – 1970, Premiul Național de Poezie – 1997, Premiul Opera Omnia, în anul 2000, Premiul Internațional Vilenica (din Slovenia – în anul 2004) sau Premiile Internaționale pentru Poezie de la Camaiore și Acerbi (ambele din Italia), care i-au fost decernate în anul 2006.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu