Schimbare de regim în Ucraina. Ianukovici a părăsit capitala

Putin n-a putut să-l împiedice pe Ianukovici să capituleze
Putin n-a putut să-l împiedice pe Ianukovici să capituleze
eepurl.com

Parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai.

Viktor Ianukovici „nu acceptă” decizia prin care a fost demis, potrivit unei purtătoare de cuvânt a preşedintelui, dar a părăsit capitala și a plecat spre Harkov, un fief rusofil din estul îndepărtat al Ucrainei. Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko a fost eliberată, părăsind spitalul din Harkov într-un scaun cu rotile, şi s-e îndreptat către Kiev, unde a vorbit unei mulțimi entuziasmate, în Piaţa Maidan.

Acestea sunt cele mai recente evoluții din ceea ce pare să fie o schimbare violentă de regim în țara cu care România are cea mai mare frontieră.

Opozanții regimului pro-rus Ianukovici au preluat controlul în regiunile vestice ale Ucrainei, printre care și Cernăuți, încă de vineri, dar Kievul, situat în centrul țării, a rezistat până sâmbătă, când protestatarii au intrat în toate clădirile guvernamentale, determinând fuga președintelui Ianukovici.

În paralel, în zonele rusofone și rusofile din est, printre care Donețk, Harkov și Crimeea, au ieșit în stradă militanți care spun că nu vor renunța la „ordinea constituțională” a Ucrainei, ceea ce l-a determinant pe un comentator BBC să se întrebe dacă nu cumva acesta este începutul unei divizări a țării.

Ucraina este demult scindată între un est rusofon și/sau rusofil și un vest cu aspirații europene, legat istoric și cultural de Europa Centrală.

Postaţi un comentariu