Sărbători Fericite cu Transilvania Reporter! A apărut noul număr al săptămânalului

Sunt multe, răspândite pe tot globul. Confesiuni, culte, secte, toate unite în credința față de Iisus Hristos și dezbinate de diferite interpretări ale Cuvântului pe care acesta l-a lăsat  moștenire. Diversitatea în care se divide creștinătatea este  consecința confuziilor care se regăsesc în textele celor patru Evanghelii, dar și multor altor tălmăciri distincte care consacră dorința diferitelor ramuri ale creștinătății de se legitima în fața celorlalte. Unitatea Bisericii este un deziderat de care se vorbește tot mai mult, mai ales de la întronizarea Papei Francisc încoace. A fost prima dată în istorie când Patriarhul Constantinopolului a  fost prezent la o inaugurare pontificală. „Din acest punct de vedere, teologii văd pentru prima dată condițiile pentru un ecumenism aplicat și o unitate între bisericile surori”, afirmă teologul clujean, care consideră data și unitatea sărbătoririi Paștelui ca fiind teme majore.

Mai mult de 20 de confesiuni religioase sunt prezente la Cluj, şi, printr-o aliniere favorabilă a astrelor şi a calendarului, toate sărbătoresc împreună Sfânta Sărbătoare a Paştelui. Transilvania Reporter a realizat o incusiune în canoanele şi obiceiurile de Paşte a şapte dintre cultele cele mai mari ale oraşului, într-o încercare de apropiere prin cunoaştere a locuitorilor care populează o vibrantă localitate multietnică din Ardeal. Sărbători Fericite.

Sumarul ediției:

AFACERI PUBLICE. „Greu de construit: Sediu nou abia în 2015 pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj”. Greu de construit. Aşa s-ar putea descrie lucrările la viitorul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Investiţia trebuia să înceapă în 2011, dar lucrările au demarat în 2012. Conducerea instituţiei recunoaşte deschis că trebuia să se mute în casă nouă încă de anul trecut. Acum ţine pumnii strânşi pentru septembrie 2015, când clopoţelul va suna cu birouri noi şi pentru inspectorii şcolari clujeni. (Claudia Romitan)

ECONOMIC. „Paștele, prilej de minivacanță”. Zilele când sărbătoarea Paştelui însemna doar că toată familia şi prietenii se adunau în jurul mesei încărcate cu mâncăruri tradiţionale au trecut. Tot mai mulţi români transformă zilele libere din această perioadă într-o minivacanţă, fie că e vorba doar despre un sejur în ţară sau un circuit în locurile sfinte, or pur şi simplu o vacanţă de primăvară peste hotare. (Claudia Romitan)

ECONOMIA PĂMÂNTULUI. „Loboda: buruiana minune din ogor”. Din ciorba de miel de Paşte, loboda nu are voie să lipsească. Loboda este o buruiană, dar calităţile sale au recomandat-o pentru a fi cultivată. Este cunoscută încă din antichitate, în Evul Mediu având o largă răspândire, fiind foarte apreciată de consumatori. Cu timpul, şi-a pierdut din importanţă, pe măsură ce spanacul s-a răspândit mai mult.

DOSAR. „Clujul celor șapte Paști”. Cum se sărbătorește Învierea în șapte dintre cele mai importante confesiuni din Cluj-Napoca -ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică, reformată, evanghelică, unitariană și baptistă. (Elena Gădălean)

DOSAR. „Ghid de dezbinare. Metoda calendarului”. La întrebarea cum s-a ajuns ca Învierea lui Isus  sa fie celebrată de creștini la date diferite, răspunsul este următorul . Data la care se sărbătoresc Sfintele Paste este variabilă din cauză că Biserica Catolică si Biserica Ortodoxă au doua calendare diferite. În vreme ce Biserica Romano-Catolică foloseşte calendarul gregorian (actualizat în secolul al XVI-lea de astronomii Papei Grigore al XIII-lea după durata anului astronomic), Biserica Ortodoxă se ghidează după calendarul iulian (introdus în uz de împăratul roman Iulius Cezar in anul 45 înainte de Hristos), de aici si discrepanţele dintre datele la care cade Pastele. (Caius Chiorean)

DOSAR. „Paştele, celebrarea biruinţei asupra morţii. O sărbătoare a tradiţiei şi a familiei”. Paştele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creştine, care comemorează Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creştine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Sărbătoarea este pregătită de Postul Mare, apoi de Săptămâna Patimilor. (Mădălina Kadar)

POVEȘTI DIN ORAȘ. „Regele Ungariei l-a așteptat un an pe Iisus la Cluj”. Au existat în istorie multe date în care a fost aşteptat sfârşitul lumii, iar câteva dintre ele au avut legătură directă cu Clujul. Una dintre aceste date este chiar foarte spectaculoasă: în 1570, în biserica din centrul Clujului, era aşteptată a doua venire a lui Cristos. (Marius Avram)

SPORT. „Vali Lemnaru, omul momentului în Liga 1”. „U” Cluj este echipa paradoxurilor în actualul sezon competiţional. După o primă parte de campionat în care arăta ca o candidată certă la retrogradare, a renăscut din propria-i cenuşă. Fără a minimaliza aportul întregii echipe şi al băncii tehnice, se poate spune că Universitatea este pe drumul cel bun mai ales datorită golurilor lui Valentin Lemnaru. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu