Sărbătoarea Sfântului Tămăduitor Pantelimon

Biserica Ortodoxă și cea Catolică îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Numit adesea ”doctor fără de arginți”, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor.

Originar din Nicomidia, dintr-un tată păgân și o mamă creștină, Sfântul Pantelimon a primit o bună educație, deprins în secretele medicinii de către doctorul din cetate, Eufrosin. Primul său nume a fost Pantoleon, adică ”cel întru toate puternic, ca un leu”.  Schimbarea cea mai mare din viața lui Pantelimon a avut loc în momentul întâlnirii acestuia cu bătrânul creștin Ermolae, care l-a învățat timp îndelungat învățătura creștină. Tradiția spune că într-o zi, pe când se întorcea de la medicul Eufrosin, Pantoleon a găsit pe drum un copil mort, mușcat de o năpârcă. Vrând să probeze adevărul cuvintelor lui Ermolae că Hristos este singurul doctor al trupurilor și al sufletelor, al a chemat în ajutor numele lui Hristos și îndată copilul s-a ridicat, iar năpârca a murit. Aceasta a dus la botezarea tânărului Pantoleon care a primit numele de Pantelimon care înseamnă “cel cu totul milostiv”. Numele pe care l-a primit la botez a fost pe deplin ilustrat de viața și activitatea Sfântului, care s-a dăruit celor în suferință, tămăduind deopotrivă trupurile și sufletele, cu iscusința medicului dar și cu puterea credinței.

A fost denunțat de medicii din cetate și adus la judecată, în vremea persecuției împotriva creștinilor, declanșate de împăratul Dioclețian (284-305), a fost supus la chinuri cumplite, în cele din urmă fiind decapitat. Este unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin, invocat adeseori de către cei aflați în suferință, fiind grabnic vindecător.

O părticică din sfintele sale moaște se află și la Biserica Precupeții Noi din București.

Distribuie:

Postaţi un comentariu