Şapte comune clujene au primit microbuze şcolare

Şapte comune din judeţul Cluj au primit astăzi microbuze şcolare pentru transportul copiilor în noul an şcolar, care începe luni. În total, pentru judeţul Clu, j au fost repartizate 12 microbuze în acest an. Microbuzele au fost achiziţionate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

De ele vor beneficia copiii care merg la şcoală din comunele Aghireşu, Călăţele, Cătina, Cojocna, Corneşti, Frata şi Panticeu. La evenimentul de predare a microbuzelor către autorităţile locale au fost prezenţi miniştrii Ioan Rus, Aurelia Cristea şi Rovana Plumb, prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, preşedintele CJ, Vakar Istvan şi inspectorul şcolar general, Valentin Cuibus.

„Singurul lucru pe care vreau să îl spun este preocuparea Guvernului pentru două lucruri fundamentale, învăţământul şi sănătatea. Ca să ai rezulte economice trebuie să ai un popor inteligent şi sănătos. În interiorul acestui principiu mare, guvernul ia măsuri concrete. Între acestea şi microbuzele şcolare pentru a asigura posibilitatea de a învăţa cât mai bine, în condiţii cât mai bune, cât mai mulţi copii ai noştri. Programul e în derulare, nu se va finaliza în acest moment, deci nu vom reuşi să dăm microbuze la toate şcolile din România care au nevoie. E un program care se derulează, va fi şi în anii următori, unele se vor defecta şi vor trebui reînnoite”, a precizat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

„Urmează şi etapa a doua pentru comunele care au de transportat mai mulţi copii şi au solicitat microbuze de mai mare capacitate, de 20 de locuri” a spus prefectul Gheorghe Vuşcan.

„Noi la Cojocna am făcut drumurile mai întâi şi avem astfel legături noi cu satele din comună. Încerc acum să îi aduc pe copii la şcolile din comună. Până acum aveam un singur microbuz care circula doar pe o altă rută. Acum că am rezolvat cu drumurile, nu aveam, de exemplu, drum între Cojocna şi Boju, acum am făcut drum de piatră să se poată circula, o să aduc copiii spre şcolile de la noi. Luni voi discuta cu părinţii în acest sens”, a precizat primarul din Cojocna după ce a primit microbuzul.

„Şoferii vor fi angajaţi ai primăriilor. Noi le-am cerut avize în momentul în care s-au repartizat maşinile astfel încât ei să promită, că nu le dai maşina să stea în curte, că asigură şofer şi vor avea posibilitatea să întreţină maşina. În repartizarea lor s-a ţinut cont de numărul de copii care trebuie transportaţi şi de distanţele care sunt de parcurs, în aşa fel încât ei să poată ajunge la ore în timp util. Sunt localităţi în care din cauza numărului mai mare de copii care trebuie transportaţi am făcut planificări şi încep orele la 8 şi în cealaltă parte la 8.30 în aşa fel încât toţi copiii să poată să ajungă la şcoală”, a spus inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.

Alte trei comune vor primi microbuze în perioada următoare: Bobâlna, Căpuşu Mare şi Chiuieşti. De asemenea, în 23 iulie cei din Căianu şi Căşeiu au primit câte un microbuz.

Foto: Dan Bodea


Publicitate

Postaţi un comentariu