Săptămâna cuțitelor lungi. S-a depus moțiunea de cenzură, votul, după Rusalii

Opoziția pune la încercare guvernul Dăncilă. A fost depusă moțiunea de cenzură, agreată de toate partidele de opoziție.

Parlamentarii opoziţiei au depus moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Această moțiune a fost citită miercuri, 12 iunie, în plenul parlamentului, iar dezbaterea urmează să aibă loc marți, 18 iunie, conform celor anunțate de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani.În 26 mai, românii au spus un Da categoric pentru o Românie normală şi un Nu categoric discursului şi acţiunilor anti-europene şi anti-justiţie ale PSD! Sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil“, așa arată criticile la adresa guvernului Dăncilă, ce pot fi citite în moțiunea depusă de parlamentarii opoziției.

Toată povestea a pornit de săptămâna trecută, când Președintele Klaus Iohannis a convocat, marți, 4 iunie, și miercuri, 5 iunie, toate partidele la consultări la Palatul Cotroceni. Deși scopul declarat al acestor consultări a fost „stabilirea direcțiilor de acțiune necesare punerii în aplicare a referendumului național din 26 mai“, chestiunea cea mai arzătoare a fost moțiunea de cenzură împotriva guvernului. În timp ce partidele de opoziție (PNL, USR, UDMR, PMP și Pro Europa/Pro România) au pregătit acordul pe moțiunea de cenzură împotriva guvernului, PSD și ALDE și-au exprimat rezerve serioase privind acest demers și imixtiunea juridicului în lucrările executivului.

Dăncilă trasă la răspundere

Parlamentarii PNL, USR şi PMP susţin că rolul premierului Viorica Dăncilă s-a încheiat şi că ea trebuie “să răspundă politic şi legal” pentru votul din diaspora din 26 mai, dar și pentru câteva acțiuni mai vechi, precum cele întâmplate la protestele din august 2018. “În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept“, se mai arată în moţiune.

Opoziția consideră că România are nevoie de un guvern cu o viziune proeuropeană, cu maximum 15 ministere, cu 12 mai puține decât sunt acum, orientat către priorităţile de dezvoltare ale ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene, conform textului moţiunii de cenzură, depusă, miercuri, în Parlament.
Semnatarii moţiunii de cenzură atrag atenţia și că “viitorul guvern are obligaţia să-şi dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze“.

Pentru a nu rămâne pe dinafara acestei manevre politice, atât UDMR, cât și Pro România au anunțat că votează moțiunea. Fostul premier PSD, Mihai Tudose, actualmente membru Pro România a declarat că: „Vom vota pentru ca moţiunea să treacă. Începând de la dezastrul pe politică externă şi ajungând la plata sumelor fabuloase pentru autostrăzi pe care nu le avem. Mă îngrozeşte că a spus că până acum este ea însăşi (n.r.: Viorica Dăncilă)“, a afirmat Mihai Tudose.

În ce privește UDMR-ul, acesta și-a adus propria contribuție la textul moțiunii, care acum face referință și la situația creată în Valea Uzului, dar și la legalitatea intervențiilor din partea Primăriei Dărmănești. „E o chestiune despre ce s-a întâmplat acolo. Şi a doua intervenţie în text a UDMR este legată de OUG care priveşte alegerea prin vot direct a preşedinţilor de consilii judeţene. Noi spunem că nu prin OUG se reglementează legislaţia electorală, nu este de acceptat să schimbi regulile prin OUG fără nicio dezbatere parlamentară. Contribuţiile noastre au fost acceptate de PNL şi de USR”, a spus Kelemen Hunor.

PSD și ALDE se bazează pe numere

Marcel Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaților, a spus că decizia de a participa sau nu la votul moțiunii de cenzură rămâne la latitudinea fiecărui parlamentar PSD. Această informație vine după declarația premierului Dăncilă care a spus marți, 11 iunie, că pesediștii vor asigura cvorumul la moțiunea de cenzură, însă nu vor vota. „În acest moment, repet ca şi ieri, matematic, PSD plus ALDE au suficiente voturi ca moţiunea să nu treacă. Strategia noastră este să respingem această moţiune.(…) Nu am luat această decizie (ca parlamentarii PSD să stea în bănci şi să nu voteze – n.r.). Fiecare coleg va face cum consideră. Obligaţia puterii este întotdeauna de a asigura cvorumul“, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

În ceea ce privește numerele, conform calculelor noastre, acestea arată astfel: dintr-un total de 465 de parlamentari, PSD și ALDE pot conta împreună pe 233, iar opoziția (PNL, USR, UDMR, PMP, Pro Democrația/Pro România ) pe 201. Pe lângă aceste tabere, mai există și grupul minorităților (17) și cei neafiliați la Camera Deputaților (3) și Senat (11). Și împreună cu toți aceștia, opoziția ar putea să ajungă tot doar la 232 de voturi.

[stextbox id=’info’ caption=’ Acord politic național’]La sfârșitul consultărilor de săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a invitat partidele să semneze un acord național pentru consolidarea parcursului european al României, așa-zisul pact politic pentru România europeană. Semnarea acestui pact a fost agreată de toate partidele din opoziție: PMP, USR, Pro România, UDMR și PNL. Joi, 13 iunie, la Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia oficială de semnare a Acordului Politic Național. La această ceremonie au participat preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, preşedintele PRO România, Victor Ponta, şi preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac. Săptămâna viitoare, la întoarcerea sa în țară și Kelemen Hunor, președintele UDMR va semna acest acord.[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu