Sănătate cu prea puţină calitate

Un sistem medical un un nivel al culturii calităţii foarte scăzut. Personalul nostru medical nu numai că ştie cam pe unde se află din punct de vedere al calităţii muncii prestate, dar nici nu vrea să ştie, de teamă. Cam astea sunt concluziile preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), secretarul de stat Vasile Cepoi: “Deşi noi credem că ne facem simţită prezenţa în sistem şi încercăm să schimbăm mentalităţi şi să îmbunătăţim cultura organizaţională, un sondaj arată că lucrurile nu stau aşa. Lumea nu ştie ce este Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate. Dacă vom aborda secvenţial o anumită componentă a sistemului, nu vom putea îmbunătăţi calitatea pe întreg sistemul. Spitalul este cel care corectează insuccesul, ineficacitatea asistenţei medicale primare şi de ambulatoriu. Starea de sănătate nu va putea fi îmbunătăţită, indiferent de nivelul de competenţă şi de performanţă al spitalului, pentru că spitalul tratează boli, nu tratează oameni sănătoşi; medicina omului sănătos o face medicul de familie. Din păcate, cultura calităţii în rândul profesiei noastre este extrem de scăzută, încât în momentul în care s-a înţeles că urmează ca fiecare nivel de asistenţă medicală să respecte nişte standarde şi să fie măsurată calitatea prin raportare la aceste standarde, ne-a cuprins teama. Nimeni nu ştie cât de bine stă din punct de vedere al calităţii, dar nici nu vrea să ştie, se teme că s-ar putea să stea foarte prost”.

Vasile Cepoi a participat, la Cluj, la conferinţa “Viziuni ale managementului calităţii – auditul clinic”, alături de alţi peste 400 de specialişti în domeniu din ţară şi din străinătate.

Conferinţa se desfăşoară în perioada 14-15 noiembrie şi printre obiective se numără “creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa evaluării eficienţei şi eficacităţii serviciilor medicale în asigurarea calităţii şi siguranţei serviciilor, oferind o înţelegere a metodologiei auditului clinic”, oferirea de “modele practice de audit clinic pe procese specifice: bronşiolita acută, BPOC, tromboflebita, antibioterapia”, “explorarea progreselor tehnologice care permit punerea în aplicare a auditului clinic”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu