Salariul minim de „pază” crește sau rămâne același?

Începutul lunii mai aduce cu sine, pe lângă mini-vacanța de care ne-am bucurat cu toții, o schimbare la fel de îmbucurătoare, pe piața muncii. Potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate la sfârșitul anului trecut, salariul de bază minim brut a crescut de la 1 mai,   de la 1.050 la 1.250 de lei pentru un program complet de lucru de opt ore pe zi. Astfel, salariul minim net al unui salariat care nu are persoane în întreținere va crește de la 777 de lei la 917 lei.

Nu toată lumea se bucură însă de noua reglementare, întrucât aceasta aduce cu sine costuri pentru angajatori: pentru un salariu minim brut pe economie de 1.250 de lei, angajatorul trebuie să cheltuiască de fapt 1.538 de lei, diferență care include contribuțiile sociale pe partea angajatorului, din Codul fiscal. Acum, un angajator trebuie să plătească cu 250 de lei mai mult pentru un angajat care câștigă salariul minim.

Unu mai ieftin

Problemele au apărut însă, înainte ca noua reglementare să intre în vigoare. Știind că de la 1 mai salariul minim brut va crește, o firmă de pază care operează pe zona Turda- Câmpia-Turzii și-a anunțat din timp clienții de faptul că tariful pe oră va crește de la această dată. Firma a calculat tariful minim ce trebuie ofertat pe piață conform prevederilor legale. Astfel, pentru a lucra legal, o firma de pază și protecție trebuie să își plătească angajații (pază umană) cu 10.88 lei pe oră, aceasta sumă fiind minimul ce poate fi oferit, în conformitate cu prevederile HG-ului intrat în vigoare. Ce s-a întâmplat? Mai mulți clienți au decis să sisteze contractele cu firma respectivă, pe motiv că alte firme oferă servicii mai ieftine, chiar și după data respectivă.

„Tariful orar minim calculat doar la salariul minim brut pe țară este de 10.88 de lei. Statistic vorbind, o societate de pază trebuie să aloce un minim de 1.200 de lei anual pentru uniformele și dotările agenților de pază al unui post permanent. În aceste condiții, prețul calculat este de 11.9 lei/ oră +TVA. Orice preț pentru serviciile de pază cu agent practicat de o societete de pază din România ce este sub valoarea de 11.9 lei oră +TVA nu are cum să respecte prevederile Codului muncii”, susțin reprezentanții firmei de pază.

Am cerut mai multor firme cu același domeniu de activitate o ofertă de pază umană pentru un edificiu din zona Turda care urma să își înceapă activitatea după data de 1 mai.

Oferte

În momentul în care am cerut ofertele tarifare, o singură firmă ne-a spus că de la 1 mai va exista o majorare de preț, conform prevederilor legale: „Tariful propus de S.C. Tiger Protector Company S.R.L. pentru serviciul de pază, supraveghere şi control cu factor uman, tarif care cuprinde și indexarea salariului minim pe economie pe care Guvernul României o va efectua la data de 01.05.2016 este: pentru agent de paza neînarmat, plecând de la motivarea salariului minim pe economie, tariful poate fi cuprins între 10, 80 lei/oră/agent (fără TVA) în funcție de cerințele dumneavoastră”au transmis reprezentanții firmei. Reprezentanții companiei au omis să precizeze și prețul maxim.

În cadrul S.C. Gecko Protect S.R.L. tariful pentru serviciul solicitat (activitate de pază, supraveghere obiectiv şi de păstrare a ordinii, pe ture cu agenţii de pază, în incinta obiectivelor beneficiarului, cu program stabilit de către prestator) tariful pentru serviciul solicitat este de 8.50 lei/oră/agent plus TVA.

„Vă supunem atenției oferta noastră privind paza și protecția umană la obiectivul dumneavoastră din localitatea Turda . Siguranţa şi încrederea este garantată prin seriozitatea şi profesionalismul personalului instruit, calificat şi atestat legal, dotat şi echipat conform legilor în vigoare (spray lacrimogen, lanternă, stații radio de emisie-recepție), oferind o colaborare corectă, punând accentul pe liniştea şi confortul clientului. Oferta de preț pentru agent de pază și securitate este de 9, 5 lei/ora/agent+TVA”, trasmit reprezentanții S.C. VIP Guard S.R.L.

Ce se întâmplă efectiv dacă prețurile practicate sunt mai mici? Există posibilitatea ca salariaților să nu li se plătească salariul corect sau toate contribuțiile la stat.

Majorarea salariului minim brut cu 19% trebuie înregistrată, de către angajatori, în sistemul electronic REVISAL. „Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în actul normativ adoptat de Guvern constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 1.000 lei la 2.000 lei. Această amendă este distinctă de cea prevăzută de Codul muncii. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă”, se preciza în comunicatul Executivului din 30 decembrie 2015.

Vor beneficia de majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată circa 1.131.600 salariați, dintre care 39.322 angajați în sectorul bugetar și 1.092.364 în sectorul privat.

[stextbox id=”custom”]

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 25 – 29 aprilie 2016, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 273.772 de euro, adică 1.204.600 de lei. Au fost depistate 113 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 35 erau din județul Cluj.

„Preocuparea noastră principală este pentru caracterul preventiv al actului de control și încercăm prin activitatea din domeniile de competență să asigurăm un mediu de muncă sigur și sănătos. Nu funcționăm după un plan de amenzi prestabilit, sancțiunile contravenționale sunt aplicate conform legii și ne concentrăm pe impactul acțiunilor de susținere eficientă a securității și sănătății în muncă prin politici comune și implicare a tuturor celor responsabili. În același timp urmărim creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la necesitatea muncii legale”, a spus Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Mezei Augustin says:

    Bună ziua nu este adevărat firmele de paza isi bate joc de oameni in loc sa plateasca cum se cuvine iti dau 6 lei la ora nu cu cit sa stabilit

Postaţi un comentariu