Salarii mărite pentru româncele din Italia

 

Vești bune pentru românii care lucrează în Italia. Începând cu această lună, salariile îngrijitoarelor, menajerelor și bonelor au crescut față de anul trecut odată cu semnarea noului contract colectiv național – CCNL Muncă Domestică 2019.

Federația Națională a Angajatorilor de Muncă Domestică – Fidaldo și asociațiile care o compun au semnat săptămâna trecută la Ministerul Muncii noile tabele cu salariile minime, care se vor plăti din această lună. De pildă, salariul unui lucrător care conviețuiește cu persoană pe care o îngrijește, va varia între 636,20 de euro pe lună și 1.214,56 euro pe lună (plus o indemnizație lunară de 171,4 euro).

Potrivit ultimelor statistici, în Italia sunt 864.000 de îngrijitoare, menajere și bone, mare parte dintre aceste lucrătoare fiind de origine română. Creșterea salarială trebuie să fie inserată în statul de plată pentru luna februarie, iar de noile reguli beneficiază toate îngrijitoarele, menajerele și bonele angajate regulamentar. Salariul conținut în CCNL Muncă Domestică 2019 cuprinde și indemnizația de masă și cazare. Aceasta este trecută în statul de plată la o rubrică separată față de retribuția obișnuită și se calculează pe baza încadrării lucrătorului, conviețuirii sau nu cu persoana asistată, prezenței nocturne și a orarului de muncă part-time sau full-time.

Postaţi un comentariu