Să-l ajutăm pe Darius. Noi, toţi, îi putem oferi cel mai frumos cadou la 18 ani: o şansă la viaţă!

Foto: wnpr.org
eepurl.com

Update! Darius Păcurar are nevoie de 124.000 de euro pentru tratament! 

Tănărul în vârstă de 17 ani diagnosticat cu Meduloblastom are nevoie de 124.000 de euro pentru a urma singurul tratament care îi poate salva viaţa. Familia a încercat să obţină formularul E112 care le-ar fi decontat o bună parte din costuri, dar surpriză: de anul acesta, formularul trebuie obţinut din două părţi: de la Ministerul Sănătăţii (care asigură costul operaţiei, dar în cazul lui Darius tumoarea este inoperabilă şi iradierea care costă 6.000 de euro) şi de la Casa de Asigurări de Sănătate (care ar trebui să asigure o parte din medicamente). În cazul lui Darius, răspunsul din partea Ministerului a fost unul pozitiv, dar din partea Casei de Asigurări de Sănătate a venit cea mai cumplită veste: familia trebuie să strângă întreaga sumă, pentru că tratamentul nu este decontat. Cei 124.000 de euro nu includ costurile aferente navetei pe care familia o va face la Viena, la Clinica AKH.

Articol iniţial 

Familia Păcurar este de mai bine de zece ani puternic încercată. În 2005, Darius, fiul cel mare a fost diagnosticat cu Meduloblastom, o tumoră la nivelul creierului. În acel moment a început lupta cu boala, o boala ce nu vrea să se lase învinsă cu una cu două.

Viaţa lui Darius s-a transformat în durere, iar cea a părinţilor săi într-o navetă România-Viena, între Darius şi fratele său, mai mic cu şase ani, asmatic la rândul său. Dacă în primele două „bătălii” au ieşit învingători, acum trei săptămâni, în urma unui control realizat la Viena au aflat că trebuie să continue tratamentul înterupt acum trei ani, tot în Austria, întrucât în România nu se poate face nimic. Pe ultimul RMN, medicii de la AKH au observat o mică modificare celulară în zona unde băiatul a avut celulele canceroase.

Boala a recidivat şi s-a instalat pe coloana tânărului, întru-un loc extrem de sensibil, ceea ce face tumora inoperabilă. Dacă se intervine chirurgical, există riscul ca măduva să îi fie secţionată. Pentru a preveni extinderea tumorii este necesar ca Darius să urmeze un tratament strict pe durata a şase luni: prima lună acesta se va desfăşura în spital, iar apoi, tot a doua săptămână va reveni în Viena pentru a efectua procedurile necesare. De asemena, medicii au precizat că este necesar ca Darius să petreacă ultimele cinci săptămâni ale tratamentului tot în cadrul unităţii medicale vieneze.

Costurile tratamentului sunt mult peste posibilităţile familiei. Tatăl lucrează, dar câştigă minimul pe economie, bani cărora li se adaugă bonurile de masă. Anul acesta a suferit la rândul său două operaţii chirurgicale. Mama câştigă 1.000 de lei, fiind însoţitoarea lui Darius, iar băiatul primeşte în total 306 lei de la stat din indemnizaţiile de boală.

O parte din costurile primelor tratamente la Viena au fost suportate cu ajutorul formularului E112. Familia a plătit medicamentele necesare, naveta cu propriul autoturism Cluj-Viena, cazarea şi hrana. Familia Păcurar speră să obţină şi acum acest formular şi să plece cât mai rapid în Viena pentru a-i putea oferi fiului lor o şansă la viaţă.

„Singura lui variantă este să ajungă din nou la Viena. În România nu se poate face nimic. Medicii au confirmat acest lucru. Am fost la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi ni s-a spus că avem mari şanse să obţinem din nou formularul E112 şi să plecăm. Dacă ar fi să facem un calcul, data trecută costurile s-au ridicat la cel puţin un miliard de lei în total, cu mâncare de acasă şi economie cât curprinde. Cu toate că avem multe probleme şi nu avem bani, eu ştiu că vom reuşi. Simt că vor veni şi banii. Eu dacă am un leu, am bani. Sper să nu fie nimeni în această situaţie”, spune doamna Păcurar, mama băiatului, care nu îşi pierde nicio clipă speranţa, în ciuda tuturor greutăţilor.

Pe lângă costurile mari pe care vor trebui să le suporte şi faptul că tatăl şi-ar putea pierde servicul din cauza săptămânilor de concediu pe care va fi nevoit să şi le ia în continuare, cei din familia Păcurar mai au o teamă: accea că fiul lor şi va pierde gradul de handicap odată cu împlinirea vârstei de 18 ani (majoratul său este în luna septembrie) şi că Darius nu va mai avea astfel un însoţitor în momentele grele care îl aşteaptă.

„Mi s-a spus că după ce îndeplineşte 18 ani nu va mai primi gradul de handicap dacă nu este imobilizat la pat, ceea ce înseamnă că nu voi putea să îl însoţesc la tratament. Nu mi se pare deloc corect. Chiar dacă îşi pierde gradul, eu nu mă voi opri aici. El trebuie susţinut în momentul în care merge. Nu îşi poate folosi mâinile şi picioarele la capacitate maximă. Nu poate folosi un cuţit, de exemplu. Nu are fineţea necesară. În cei 11 ani, nu a fost niciunde neînsoţit. Operaţia de la cap e în centrul locomotor.

În schimb este un copil inteligent. Nu ştie totul despre recidivă. Am ales să îl protejăm. Considerăm că e mai bine aşa pentru el. El ştie că mergem în Austria pentru a face ceea ce nu am făcut data trecută, pentru a preveni boala. De când am fost la control, a fost foarte agitat. L-am liniştit şi i-am spus că trebuie doar să facem un tratament de întreţinere. Într-o zi l-am văzut foarte supărat şi am crezut că îl doare ceva. Îi venea să plângă. După ce s-a liniştit mi-a spus că dacă trebuie să treacă din nou prin tot ce a trecut la Viena, nu va rezista, pentru că tratamentul îl oboseşte enorm. El nu a avut copilărie. Îşi doreşte mult să fie ca ceilalţi, să facă lucruri pe care le pot face şi alţi tineri. Tot timpul mă întreabă el de ce nu e ca ceilalţi?”, povesteşte mama.

Familia Păcurar a făcut un calcul şi ar avea nevoie de minim 8.000 de euro pentru a suporta toate cheltuielile necesare, inclusiv dacă Darius va obţine formularul care îi decontează o parte din tratament.

Cei care pot îl ajute pe Darius sunt rugaţi să ia legătura cu mama acestuia, la numărul de telefon 0740911202 sau prin mesaj privat pe Facebook.

Conturile în care pot face depuneri în lei sau euro (pe numele tatălui lui Darius, Păcurar Marcel Nicolae) sunt:

RO85BTRL01301201493410xx – lei.

RO79BPOS13006795690EURO1 – euro.

Postaţi un comentariu